A fehér és a vegán –kétféle bablevest készítettem Jókai Mór születésének 200. évfordulójára. Milyen szuper, hogy a közismerten gourmet Jókairól számtalan történet és írás született, amiket nagy élvezettel olvasok én is. Nyáry Krisztián: Így ettek ők – magyar írók és ételeik kötetét és Vinkó József: Szellem a fazékból –írói fogások című gyüjteményét is gyakran fellapozom, élvezetes olvasmányok! Abban mindenki egyetért, hogy Jókai valószínűleg nem ismerné fel szeretett levesét. Abban ugyanis eredetileg sem csülök, sem csipetke, de zöldség sem volt. Kizárólag bab és malacköröm, amit hosszan főztek kocsonyássá. Vinkó József tárcájában pedig egy nagyon érdekes részlet is megbújik: Jókay Jolán, Jókai unokahúga meséli el, hogy eredetileg nem a levest, hanem a régi fajtájú, apró, fehér, gömbölyű babot nevezték Jókay-babnak.
Kíváncsiságból elkészítettem az eredeti, minimalista változatot – távolabb áll attól, amire manapság a Jókai bableves kapcsán asszociálunk - sűrű, zöldséges, húsos – de a bab és köröm párosa remekül működik, szerettük.
A saját változatomat pedig ezúttal húsmentesen készítettem – a füstölt hús gazdag umami ízét szárított vargányával és miszóval pótoltam ki. Sok zöldség, egy kis füstölt paprika, pazar ízorgia!
Szuper kezdeményezés, hogy március 16-át a Jókai bableves napjának nevezték ki, lesz belőle ezentúl remek hagyomány, bablevest persze azért nyugodtan főzhetünk sokkal gyakrabban, inkább rendszeresen!
#JokaiBablevesNapja, #Jokai200 #tamogatottposzt
Húsmentes Jókai bableves
Hozzávalók (kb. 8 adag)
50 dkg szárazbab, egy éjszakára beáztatva
4 dkg szárított vargánya, beáztatva
5 sárgarépa
2 fehérrépa
2 olaj
2 dkg liszt
1 evőkanál pirospaprika
2 gerezd fokhagyma
1 ek fehér miszó
A babot előző este beáztatjuk. Leszűrjük, az áztatóvizet kiöntjük lábasba öntjük, és beletesszük a babot. Sózzuk, borsozzuk. Félig fedő alatt, kb. 50 percig főzzük, amíg a bab 2/3-osra puhul. A pontos főzési idő a bab fajtájától függ olyan 45 perc után érdemes ellenőrizni. A szárított gombát is beáztatjuk, 20 percig állni hagyjuk, leszűrjük, aprítjuk, majd mind a gombát, mind az áztatólevet a főző babhoz adjuk. A zöldségek kb. 15-20 perc alatt fognak megpuhulni, tehát akkor kell a leveshez adni, amikor a bab már nagyjából puha, közepe is puha már, de még nem főtt szét. Felkarikázott zöldségeket a levesbe tesszük. Amikor minden megpuhult, berántjuk a levest (nem nagyon vastagra, még a csipetke is sűríteni fogja). Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, beleszórjuk a lisztet, és zsemleszínűre pirítjuk. Félrehúzzuk a tűzről, hozzáadunk egy evőkanál pirospaprikát (ha van füstölt, az nagyon jó hozzá), és belereszelünk két gerezd fokhagymát. Néhány percig keverjük, majd beleöntjük a forró levesbe és habverővel elkeverjük. A legvégén vízzel csomómentesre keverünk egy evőkanál miszót és a leveshez adjuk.