Tegnap este egy nagyon szép rendezvényen a Szépművészeti Múzeumban ilyen magokat (is) kínáltam a vendégeknek, nagy sikere volt, sokan kérdezték a receptjét. Ez egy jó kis snack, amit partira ajánlok, de szuper ajándék is lehet (az ötletet egy amerikai magazinból vettem, ott jópofa dobozokba csomagolják). A legtöbb hasonló receptben olvasztott vajjal vonják be a magokat, ennek viszont a titka a tojásfehérje, amitől nagyon ropogóssá válik (viszont nem zsírossá, mint a vajtól). Az alapreceptet írom el, az is nagy előnye, hogy ízlés, hangulat és rendelkezésre álló alapanyag szerint lehet variálni –én tegnap kétféle ízesítésben készítettem, az egyik: füstölt paprika, fahéj, szegfűbors, a másik: curry, rózsaszirom, narancsos só. A végeredmény elsősorban a sósság-édesség, azaz a só/cukor arányán múlik, ezt mindenki saját ízlése szerint tudja beállítani, nekem az alábbi működött. Fémdobozban hetekig eláll – már ahol ilyenre van esély…
Ropogós, fűszeres magok –alaprecept
50 dkg mag (vegyesen, ami van: dió, kesu, mandula, stb.)
1 tojásfehérje
10 dkg finomítatlan nádcukor
kb. 2 teáskanál só
kb. 3 teáskanál fűszerkeverék (ízléstől, hangulattól függően)
végén még durva szemű só
A sütőt előmelegítjük 180C fokra. Egy nagy tepsit, vagy sütőlapot leterítünk szilikonlappal, vagy sütőpapírral. Egy nagy keverőtálban kissé habosra verjük a tojásfehérjét (kézi habverővel, vagy villával, éppen csak annyira, hogy picit habos legyen). Az edénybe szórjuk a magokat, és összeforgatjuk a fehérjével. Hozzáadjuk a cukrot, a sót és a fűszereket, majd átforgatjuk, úgy, hogy mindenütt egyenletesen érje. A tepsire terítjük egy rétegben. 25-30 percig sütjük (sütőtől és magtól függ a pontos idő), majd teljesen lehűtjük. Ekkor még nem ropogós, de a hűlés során tovább szilárdul, és ropogóssá válik. Kissé összeáll, de könnyen darabokra lehet szedegetni. A végén még összekeverjük duva szemű sóval.
(Visited 4 806 times, 3 visits today)
Ha valami jót, különlegeset szeretnék, de nem agyonbonyolítva és unalmasan, akkor jövök ide!
Most sem csalódtam,a frankfurti „főzés”, a z ételek pedig…szóval szuperek voltak!!!