Csicsókahummusz

 

 

 

 

 Csicsókaszezon közepette vagyunk, én nagyon szeretem, csak pucolni ne kéne. Főleg, amikor olyan miniatűr, igen göcsörtös darabokhoz jut az ember, olyankor dupla mennyiséget számolok bruttóban, mert annyi hulladék keletkezik a hámozásnál. Átfogóan írtam a csicsókáról még 2007-ben (abban a posztban tíz felhasználási javaslat is megbújik), csicsókaleves a Malackarajon, négy szuper csicsókarecept Gabojszától a mostaniMagyar Konyhában, ill. csángó csicsókaleves nála.
Nálam az idei csicsókaszezon egyértelmű szupersztárja a csicsókahummusz lett, ami gyakorlatilag pont úgy készül, mint a hagyományos csicseriborsós, csak csicsókából. A tahini eszméletlenül kihozza a csicsóka mogyorós karakterét, viszont ellensúlyozza az édességét.
Csicsókahummusz
Hozzávalók (4 kis adag)
30dkg csicsóka (pucolt súly, előtte kb.50dkg)
csipet só
1 evőkanál olívaolaj
1 gerezd fokhagyma, reszelve
2 evőkanál citromlé
2 púpos teáskanál tahini
A meghámozott csicsókát sós vízben kb. 35 perc alatt teljesen puhára pároljuk. Hozzáadjuk az olívaolajat, a reszelt fokhagymát, a citromlevet és a tahinit, majd botmixerrel, vagy robotgépben teljesen simára pürésítjük. Sózzuk, borsozzuk.
Csicsókán kívüli egyéb híreim:
Nagy Judit televíziós műsorvezetőnő nagyon szép, személyes csokoládékollekcióval mutatkozott be. Részletek itt, csak limitált kiszerelésben kapható.
Huhú, március 20-án Magyarországon is a macaron napja lesz, kíváncsian várom, csatlakozzatok a facebook-on az eseményhez.
A vasárnapi Wamp-on remek kekszest fedeztem fel, váci cukrászfamília új vállalkozása ez, ha jól látom, kóstoltam mind a négy féle kekszet, a diós tetszik a legjobban. Legyen csak sok ilyen.
Aki esetleg Valentin-napi programot keres, fontolja meg az alábbi vacsorát a hangulatos Tranzit Art Café-ban:
Szarvasgomba&Pezsgő vacsora 13 fogásban
Menü:
Cézársaláta Speciál 
Szarvasgombás Burgonyahableves
Érlelt Kapolcsi Sajt Mézzel

Libamájpástétom Céklalekvárral, Tortillába tekerve
Szarvasgombás Libamájhab Tokaji Aszú-zselével
Narancsos Füstölt Kacsamell, Céklalekvárral

Teában Pácolt Aszaltszilva Bacon-be tekerve, Balzsamecetszósszal
Érlelt Speck-sonka Lilahagymalekvárral
Borjúsajt Szarvasgombás Majonézzel

Grillkolbász-variációk Narancsos Mustárral
Grillezett Csirkemell Tárkonyos Ananásszal

Francia Palacsinta Szarvasgombás Szilvalekvárral
Kókuszos Tejberizs Tokaji Aszú-zselével

A pezsgőket bemutató kézműves borászok, Szentesi József és Légli Géza, 5 féle pezsgő kóstolóval várják a vendégeket:
Piros Habzóbor, Kislaki Bormanufaktúra 
Rajnai Rizling pezsgő, Kislaki Bormanufaktúra 
Hamburgi Muskotály pezsgő, Szentesi Pince 
Rajnai Rizling pezsgő, Szentesi Pince 
Chardonnay pezsgő, Orsolya Pincészet 

Az 13 fogásos szarvasgombás menü és a kézműves pezsgő sorozat ára a helyszínen: 6000 / fő
Pároknak és elővételben történő jegyvásárlásnál kedvezményeket is biztosítunk!
Elővételben: 5500 Ft / fő    Elővételben, pároknak: 5000 Ft / fő

Helyszín: Tranzit Art Café 
Időpont: 2012. Február 14., kedd 19.00 – 23.00
Asztalfoglalás és info: tranzit@tranzitcafe.com

Cím: Tranzit Art Café, 1116 Budapest, Kosztolányi Dezső tér (Bukarest u.-Ulászló u. sarka, volt Volánbusz pályaudvar ) Tel.: 06 1 209 3070

(Aki rendszeresen olvassa a blogot, tudja, hogy nem szoktam közzétenni ilyen eseményeket, ez alól most azért teszek kivételt, mert a szervezők nagyvonalúan felajánlottak egy kétszemélyes vacsorát, amelyet 150 közgázos egyetemista között fogok kisorsolni holnap egy előadásomon.)

(Visited 1 299 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

3 hozzászólás

  1. Láttam a videón, hogy Kata hámozta a csicsókát. Én kapargatom, mint az újkruplit. Úgy sem tart tovább, csak több marad.
    Eddig F.Eszter levesét csináltam meg, nagyon finom volt, amúgy gyerekkorom óta kizárólag nyersen ettem eddig.

Hozzászólás a(z) Névtelen bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük