Birsalmaleves, brióssal és olívaolajjal

„Hámozz meg annyi birsalmát, hány személyre főzni akarsz; metéld vékony szeletekre, tölts minden két almára három pohár bort ’s ugyan annyi vizet, s főzd addig míg a’ birsalma jó puha lesz; ezután szűrd keresztül szitán, adj hozzá törött fahéjat és czukrot, habarj bele két vagy három tojásszéket, ’s tálald-ki koczkáson vágott és zsírban sült tejes kenyérre.”

Czifray szakácskönyv, 42.oldal, 138.

Szó szerint fenti receptet kapták a Mesterszakács című televíziós műsor versenyzői a múlt heti adásban, amely a modern magyar gasztronómia jegyében zajlott. Mindenki ugyanezt, a feladat pedig az volt, hogy korszerűsítve, saját egyéniségükkel felruházva újítsák meg ezt az ételt. Sajnos pont ezen a napon nem voltam jelen a forgatáson, így nem volt alkalmam sem megnézni sem megkóstolni, amit készítettek. Az adást sem láttam, így nem tudom, végül hogyan abszolválták a feladatot.

Magam részéről következőképpen interpretáltam ezt a levest: a birsalma mellett egy körtét is tettem bele, a fahéjat csipet sáfrányra és vaníliára cseréltem, a „zsírban sült tejes kenyeret” briós váltotta fel (sajnos bolti), a tetejére pedig jóminőségű, gyümölcsös olívaolaj került. Kellemesen pikáns, savanykás-gyümölcsös, fűszeres íz a végeredmény, a levest pedig akár karácsonyi menü első fogásaként is el tudom képzelni.

Birsalmaleves, brióssal és olívaolajjal

Hozzávalók (4-6 adag)

2 birsalma, meghámozva, felkockázva
2 körte (pl. Vilmos), meghámozva, felkockázva
Fél citrom leve
1l víz
2dl száraz fehérbor
1 teáskanál cukor

csipet sáfrány
fél vaníliarúd kikapart magjai

Tetejére:
2 briós, felkockázva, arany színűre pirítva,
Olívaolaj

A birsalmát és a körtét meghámozzuk, csumáját kivágjuk, a húst felkockázzuk (vagy mandolinon legyaluljuk). Lábasba tesszük, felöntjük a vízzel és a fehérborral. Hozzáadjuk a citromlevet, sót, cukrot, a csipet sáfrányt és a vaníliát. Fedő alatt addig főzzük, amíg a gyümölcs megpuhul. Robotgépben teljesen simára pürésítjük, majd szitán átpasszírozzuk (ez fontos, mert mindkét gyümölcs rostos, a leves állaga kissé grízes lesz, ha nem szűrjük át.) A tetejére brióskockákat pirítunk, végül meglocsoljuk jófajta olívaolajjal.

(Visited 1 861 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

11 hozzászólás

  1. Szia!
    Én is nemrég készítettem birsalma levest. Friss gyömbérrel fűszereztem. Nagyon finom lett, szerintem nagyon jól passzol a két íz, csak vigyázni kell a gyömbér mennyiséggel : ). Sajnos a műsort én sem láttam, a múlt héten egy adást sem : ((, azt sem tudom ki esett ki… vicces ez, az ember annyira tud szurkolni nekik… legalábbis nekem van kedvencem, aki szerintem nagyon jókat főz, kreatív, igaz az ízélmény nem tudom milyen:)

  2. Még egy dolgot elfelejtettem. A Czifray könyvet élőben még nem láttam, de Karira remélem megkapom. Viszot láttam a Dobos féle magyar-franczia szakácskönyvet és van egy régi Házi cukrászat című könyv is új kiadásban. Mindkettő nagyon tetszik, számomra fantasztikus hogy ezeket újra kiadják és ami a legjobb benne, hogy hiába régi, mégis annyira korszerű…

  3. Készítettem már Tőled gyömbéres birsalmás csirkemellet, isteni volt! :)) Remélem tudok még menteni ehhez gyümölcsöt…. :)) És nagyon szép lett a könyved is! :))) Grat

  4. nagyon örülök, h ezt megírtad, tegnap összefutott a nyál a számban a feladat hallatán. ha elkészülök a lekvárral, kipróbálom a levest is és megírom az én interpretációmat 🙂

  5. Jól hangzik.
    Én láttam a műsort, amely egyébként tényleg érdekes és “insightful” azaz nagyon jó belső infókat, ötleteket lehet ellesni belőle. Kár, hogy rövid és a versenyzők effektív főzési tevékenységénaek bemutatására nagyon kevés idő jut.

    Szóval a receptet olvasva azon csodálkozom, hogy néhány versenyző szerint régies megfogalmazását nem lehetett érteni – szerintem elég egyértelmű…
    Chloe OBrian – elnézést az anonymért, valamiért nem tudok belépni.

  6. Á la carte!

    A Czifray könyvet szerdán (dec 9.)szállítja a nyomda, pár nap amíg a boltokba kerül.
    A könyvvel kapcsolatban fontos, hogy több változata is van. A legtöbben egy néhány évtizedes reprintet használnak, amelyik egy Vasváry Gyula által átírt és bővített változat alapján készült. Most az 1929-es harmadik kiadás jelenik meg újra, amelyiket még teljesen Czifray (illetve akkor még Czifrai) készített. A mostani kiadás nem reprint, hanem a mai helyesírásra átírt és újratördelt könyv.

  7. Ez a leves fantasztikus. A mai napon készitettük el együtt és azt kell mondjam, hogy ennyire egyszerü, de mégis fantasztikus levest még nem ettem.

    Gratula!!!!!!!

    Üdv.

    Zoli

  8. Szia!

    Megcsináltam 24-én az ünnepi vacsora első fogásának. Kicsiktől a nagyokig mindenkinek ízlett. Régóta kerestem már egy ilyen egyszerű és mégis különleges receptet. Köszönet érte és Boldog Karácsonyt!

    MrsBambi

Hozzászólás a(z) Névtelen bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük