Fotók: Nagy Balázs
Az előző részben a taco alapjait és az egyik legjobb feltét, a carnitas, vagyis a lassan sült, tépett sertéshús receptjét vettem végig. Alább következzen jónéhány változat, amely bebizonyítja, hogy taco-ban nincsen tabu, bármit és bárhogyan szabad, ami csak jólesik. A lényeg, hogy sok izgalom történjen benne, a felépített ízek pedig végül egységet alkossanak. Mondhatnám azt is, hogy ha nekem taqueriám lenne, akkor most ezek közül lehetne választani:
- Taco Al Pastor – talán az egyik legkomplexebb, egyben legfinomabb. Az autentikus verzió ugyanakkor házilag sajnos szinte kivitelezhetetlen, ugyanis egy olyan függőleges, forgó grillen készül, amin a gyrosok/dönerek/shawarmák. A huszadik század elején Mexikóba érkező libanoni bevándorlók hozták be, a mexikóiak pedig a tetejére biggyesztettek egy ananászt, amelynek édes leve lecsorog a karamellizálódó húsra. Csalósan: bármilyen, serpenyőben ropogósra átsütött húsra (akár jófajta gyrosra) grillezett ananászdarabokat (+salsa, koriander, pácolt hagyma) teszünk, szenzációs!
2. Ceviche taco – az egész Közép- és Dél-Amerikában népszerű, hagymával, chilivel, citrommal marniált nyers hal remekül érvényesül a taco-ban.
3. Reggeli taco – rántotta, vagy tükörtojás, avokádó, paradicsomsalsa, esetleg feketebab – kiváló napkezdés
4. Rántott csirkés taco – szuperropogós rántott csirke falatok, pácolt lilakáposztasaláta, mangósalsa, chilis majonéz – a ropogós darabok parádésak a puha tortillával, egyben van minden.
5. Csirkeaprikás taco – ez meglepő lehet, természetesen egyáltalán nem mexikói, de szenzációs! Szaftos csirkepörkölt, uborkasaláta, kisdinnye salsa, tejföl
6. Vadas taco – bizarrnak tűnhet, de a legjobb bizonyíték arra, hogy kísérletezni megéri, ez az egyik kedvenc. Vadas marhapofa, szeletelve, szósz, házi savanyított répa, kapor
7. Salátás taco – bármilyen saláta mehet bele, pl. görög saláta
8. Sült zöldséges taco – sütőben sült karfiol, édesburgonya, fokhagymás, chilis joghurt, gránátalma, koriander
9. Az alaptaco: carnitas, azaz lassan sült, tépett sertéshús, avokádókrém, pácolt hagyma
10. Falafel taco – nem autentikus, nem hétköznapi, de nagyon is jó: falafel golyók, zöldségek, sok zöldfűszer
11. Sajtburger taco – a legújabb őrület – mini burger pogácsák, olvasztott sajttal, saláta, paradicsom, salsa, egyebek
12. Halas taco – klasszikus, Amerikában nagy kedvenc: ropogósra sült, vagy grillezett halfalatok, zöldek, szószok
13. Pacalos taco – szintén nem mindennapi, de az egyik legjobb, amit valaha kóstoltam (Bécsben, tavaly nyáron egy pop up taqueriában). Fűszeres, csípős pacalpörkölt, pár zöldség, szósz.
14. Feketebabos taco – vegánoknak, vegáknak ideális. Feketebab-, vagy bármilyen más babragu, avokádó, paradicsomsalsa, koriander.
15. Indiai taco – úgy tűnik, a taconak jól állnak az indiai ízek! Néhány kanál sűrűbb fajta indiai lencse-, vagy csicseriborsóragu, vagy bármilyen curry + a kiegészítők.
Hogy enni hogy szokás? Kulturáltan nem könnyű. Csakis kézzel lábbal lehet, a taco két szélét összehajtva, a lényeg, hogy a sok különböző ízű és állagú feltét egységet alkosson, a puha, édeskés tortilla ölelje körbe a ropogós, krémes, csípős, savanyú, lágy ízeket, és minden egyes falat izgalom és meglepetés legyen.
Taqueriát Budapestre!
Kedves Mautner Zsófi!
Nagymamakorú (de még nem az) hölgy vagyok, aki nagyon szeret és – állítólag – tud is sütni, főzni. Mostanság próbálkozom tortillát készíteni. Már másodszor nem sikerül! Pedig beszereztem eredeti mexikói …. kukoricalisztet, amihez az ÁZSIA Bt. Vámház krt-i üzletében jutottam hozzá. Ugyanúgy morzsálódik, mint a közönséges kukoricaliszt.
Az általam használt recept szerint 30 dkg kuk.liszt, 4 ek olaj, 3-4 dl langyos víz, fél sütőpor, és 1 kk só. Összeállítottam (nem könnyen!), hagytam állni 1 órát és utána jött a feketeleves, ismét nem tudtam kinyújtani, mert annyira szakadt. Még a száraz vasserpenyőben sem sikerült lenyomkodnom, mert elemeire, morzsáira esett szét.
Mit csináltam rosszul???
Kérem szíves segítségét, amit előre is nagyon köszönök.
Bocs, hogy kívülállóként belekotyogok. Tortilla lapot fele-fele búza- és kukoricalisztből sütök, e szerint a recept szerint:
http://suniskanal.blogspot.hu/2017_08_14_archive.html
Nálunk bevált, jól nyújtható.
En nem Mautner Zsofi vagyok, de az osszes kukoricalisztes probalkozasom a kukaban landolt. Aztan olvastam egy receptet, amiben sima lisztet irnak, azzal szuper lett. Esetleg keress ilyen receptet es probald meg 🙂 (az enyem 2 csesze liszt, 3/4 csesze viz, 3 EK olaj, 1/2 TK so. jo nehez bedagasztani, legalabb 5 percig kell rendesen gyurni! 15 perc pihentetes, majd 8 reszre osztani, kinyujtani vekonyra, kisutni)
Thank you for your helping hand.