Négy tányér téli főzelék

A hideg hétköznapokra jöjjön néhány egyszerű, mégis extra főzelék. A tavasztól még hol vagyunk, addig maradnak a gumós- és gyökérzöldségek, káposzták, krumplik és némi kreativitás. Az alább ajánlott főzelékek pénztárcabarátak, a bab kivételével mindegyik fél óra alatt elkészül, továbbá kiválóan alkalmas maradék-, vagy kamrazöldségek felhasználására is. Mind a négy finom magában is, de lehet körete sültektnek, rántottaknak, vagy készülhet rá megszokott feltét is, úgymint tükörtojás, fasírt, stb. A krumplifőzelékben a torma és az alma adják a főzelék kellemes, édes-savanykás, pikáns ízét, a paradicsomos káposztához pár evőkanál kimchi (a koreai konyha csípős, fermentált káposztája) ad hozzá pont annyi csípősséget, savanyúságot és fűszerességet, amitől extra lesz - ha nincs kimchi, akkor némi csilit és jófajta savanyúkáposztát lehet helyette belekeverni. A vadas mártás mustáros-citromos íze főzeléknek is jól áll, babot pedig amúgy is gyakrabban kellene főznünk. Liszt, rántás egyikben sincs. Bal felső kép felől, óra járása felé indulva haladunk, és mindegyik recept négy tányérra szól, vagyis négy személyre egy ebédre, vagy két személyre két étkezésre.

Tormás-almás burgonyafőzelék

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 2 alma, só, bors, 1 babérlevél, 1 dl tejföl, 4 evőkanál ecetes torma.

A burgonyát és a savanykás almát meghámozunk, felkockázunk, és felteszünk főni annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. A pontos főzési idő a burgonya fajtájától és a kockák méretétől függ, de kb. 15 perc körül lesz. Amikor megpuhult, kb. a harmadát kivesszük, és turmixgépben (vagy botmixerrel) pürésítjük 1 dl tejföllel és 4 evőkanál ecetes tormával. Visszaöntjük a lábasba. További rántásra, habarásra nincs szükség, a pürésített krumpli besűríti (először kicsit hígnak tűnhet, de ahogy áll, tovább köt). A tetejére sonkachipszet tehetünk, ehhez feketeerdei sonkaszeleteket nagyobb darabokra vágjuk, majd pár csepp olajon ropogósra sütjük. A kisült zsiradékkal tálaláskor meglocsoljuk a főzeléket.

Kimchis-paradicsomos káposzta
Hozzávalók: 7 dl paradicsomszósz, 1 kis fej káposzta, 3 evőkanál kimchi, só, bors, 1 tk méz
Lábasba öntünk 7dl (lehetőleg házi) paradicsomszószt es beleteszünk kb. 600g gyalult/szeletelt káposztát. Száraznak fog tűnni, de a káposzta sok vizet enged főzés közben. Sózzuk, borsozzuk, majd kb. 20 percig főzzük. Először túl híg lesz, de később a paradicsomszósz magától besűrűsödik. Amikor kész, hozzákeverünk kb.2-3 evőkanál felaprított kimchit, azzal csak néhány másodprecig főzzük. Pirított újhagymával és tükörtojással tálaljuk.

Fehérbabfőzelék fodroskelpesztóval
Hozzávalók: 25 dkg fehérbab, egy éjszakára beáztatva, 5 gerezd fokhagyma, 1 hagyma, 2 babérlevél, só, bors, 1 dl tejföl, 3 evőkanál ecet, 1 teáskanál méz.

Pesztó: 15 dkg fodroskel (vagy más zöld levél, pl. spenót), 1 gerezd fokhagyma, 2 dkg reszelt parmezán, 2 dkg dió, 1dl olívaolaj.

A beáztatott babot másnap kb. 1 óra alatt puhára főzzük, a főzővízbe babérlevelet, sót, borsot, egy hagymát és 5 gerezd megpucolt fokhagymát teszünk. Amikor megpuhult, kivesszük az egyharmadát, és a puha fokhagymával, a tejföllel, valamint kevés főzővízzel simára pürésítjük. (A hagymát, babért eltávolítjuk). Visszaöntjük a pürét a lábasba a babhoz, majd az ecettel és mézzel beízesítjük. A pesztóhoz az összes hozzávalót aprítógépben pürésítjük. Tálaláskor a babfőzelékre kanalazunk belőle.

“Vadas” gyökérzöldség főzelék
Hozzávalók: 3 sárgarépa, 2 fehérrépa, 1 karalábé, 1 kisebb zeller, 1 krumpli (összesen kb. 1 kg zöldség), 5 dkg mustár, 1 citrom leve, 1 tk méz

A zöldségeket meghámozzuk, kb. egyforma méretű kockákra vágjuk, és sós, babérleveles vízben kb. 20 perc alatt puhára főzzük. A harmadát kivesszük, és némi főzőlével simára pürésítjük, hozzáadjuk a mustárt, citromlevet, mézet. Visszaöntjük a zöldségekhez, ha kell, igazítjuk az ízeket (édes-savanyú egyensúly legyen meg). A képen a tetején a maradék zöldségekből sül, ropogós tócsni.

(Visited 18 073 times, 2 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

One comment

  1. Uzd el a telet, fozd meg a szezon zoldsegeibol az utolso fazek fozeleked! Hidd el, mindjart itt a tavasz, addig pedig szines, izekkel teli fozelekekkelkonnyebb a vegso harc!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük