Spenótos-kókusztejes curry csirkével és tavaszi zöldségekkel

Akadnak ételek, amelyeket akár hetente többször is elkészít az ember, ha éppen úgy adja a szezon és a hangulat. Ez az élénkzöld színű, kókusztejes curry ilyen lehet. Az egyik legfinomabb, egyben legpraktikusabb fogás, amely egy sima hétköznap estét is feldobhat. Fél óra alatt elkészül, és szinte minden étrendbe beilleszthető, így sokféle igényt ki tud elégíteni.
Igazi tavaszi alapdarab, azoknak is ajánlom, akik nem tartanak otthon egzotikus fűszereket, a gyömbér-chili-kókusztej trióból ugyanis egész jó kis hétköznapi, fapados curry varázsolható. Persze, ha akad otthon egy kis currypaszta, még jobb (készen kapható ázsiai élelmiszerüzletekben). A receptben szereplő zöldségeken kívül (vagy akár a csirke helyett, vega változatban) készülhet zöldspárgával, zöldbabbal, brokkolival, karalábéval is, vagy bármilyen más, az évszaknak megfelelő zöldséggel. Amíg szezonja van, a tetejét megszórhatjuk felaprított medvehagymával is. Natúr, sótlan, párolt jázminrizzsel a legfinomabb.

Spenótos-kókusztejes curry csirkével és tavaszi zöldségekkel
Hozzávalók (6 adag)

3 evőkanál olaj
1 csokor újhagyma, vékonyra karikázva
2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
2 cm friss gyömbér, finomra aprítva
1 friss chilipaprika (vagy csípős paprikakrém)
5 dl kókusztej
45 dkg fagyasztott spenótpüré
1 nagy cukkini
50 dkg csirkemellfilé, felkockázva
45 dkg fagyasztott zöldborsó
Ízesítéshez: néhány csepp zöldcitrom, 1kk nádcukor
Tálaláshoz: újhagyma, friss koriander, párolt jázminrizs

Az olajon üvegesre dinszteljük a felkarikázott újhagymát, a fokhagymát, gyömbért, chilit. Hozzáöntjük a kókusztejet, összeforraljuk, majd hozzáadjuk a felolvasztott spenótpürét. 10 percig főzzük, majd botmixerrel az egészet simára pürésítjük. Ha túl sűrűnek érezzük, kevés vízzel mártás állagúra hígítjuk. Beletesszük a felkockázott csirkemellet és cukkinit, fedő alatt tíz percig főzzük, végül hozzáadjuk a zöldborsót, ezzel már csak öt percig főzzük. Amikor elkészült, kevés zöldcitromlével, egy csipet barnacukorral ízesítjük, végül felkarikázott újhagymával és korianderrel megszórjuk, párolt jázminrizzsel tálaljuk.

(Visited 11 404 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

2 hozzászólás

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük