Fokhagymás kecskesajttal töltött cukkinivirág

Az olasz konyhában az egyik legkeresettebb csemege, nálunk egyelőre csak egy-egy termelő merészkedik ki vele a piacra, pedig ahol cukkini van, ott virág is van (szombatonként mind a Fény utcai mind a Lehel piacon találni). Kacérkodnak is vele sokan – van, aki azért, mert már kóstolta, és pontosan tudja, milyen finom, van, aki az esztétikai vonzereje miatt. A cukkinivirág szép. Ritkaságának oka valószínűleg a törékenysége és érzékenysége: a strapát, szállítást nemigen bírja, és célszerű azonnal felhasználni. Az első eufória után marad a tanácstalanság, hogy hogyan is kell elkészíteni. Leggyakoribb módszer a virágok megtöltése (ricottával például), majd vékony sörtésztában való kisütése. Adhatjuk azonban tésztához: fokhagymás cukkinikarikákkal együtt megfonnyasztva, parmezánnal, vagy rásüthetjük pizzára. Nem csak az olasz konyhából szerezhetünk ihletet, itt van a görögök saját változata: a kolokithakia yemista – mentás, paradicsomos rizzsel töltik meg, majd párolják, és citromlével megcsepegtetve adják. A törököknél a rizst rengeteg kaporral, fenyőmaggal és mazsolával keverik. Ha valaki először próbálkozik vele, készítsen frittatát, azaz tojáslepényt, a tetejére süsse rá a virágokat, és szórja meg jó sok morzsolt fetasajttal. Az alábbi elkészítési mód idén a kedvencem: a virágot töltjük, de nincs olajos sütögetés, helyette a sütőben sül. A virágok megtöltése habzsák segítségével a legpraktikusabb, ha az nincs kéznél, egy mezei uzsonnázó tasak is megteszi, aminek levágjuk a csücskét.

Fokhagymás kecskesajttal töltött cukkinivirág
Hozzávalók (12 darabhoz)

Töltelék:
15 dkg natúr kecskesajtkrém
1 kis gerezd fokhagyma, reszelve
1 kis tojás
1 evőkanál kenyérmorzsa (vagy panko)
2 evőkanál reszelt parmezán
só, bors
fél csokor kapor, finomra aprítva
12 cukkinivirág (cukkinivel együtt, vagy nélküle)
olívaolaj

A sütőt előmelegítjük 200C fokra (légkeverés). Elkészítjük a tölteléket: egy kis tálkába tesszük a kecskesajtkrémet (fontos, hogy szobahőmérsékletű legyen), belereszeljük a fokhagymát, hozzáadjuk a felvert tojást, a kenyérmorzsát (vagy pankót), a reszelt parmezánt, sózzuk, borsozzuk (óvatosan, mert mind a parmezán mind a kecskesajt sós). Belekeverjük a finomra aprított kaprot (használhatunk más zöldfűszereket is, petrezselymet, vagy tárkonyt). Habzsákba töltjük. A cukkinivirágokat egyesével óvatosan kinyitjuk, majd a habzsák segítségével megtöltjük. Nem baj, ha kicsit kifolyik. Hőálló tálon elrendezzük, és meglocsoljuk kevés olívaolajjal. Kb. 15-20 percig sütjük, amíg a cukkini megpuhul, de nem fő szét. A végén egy percre grillfokozatra is kapcsolhatjuk a sütőt. Langyosan kínáljuk, magában, snack-ként, de adhatunk mellé hideg kapormártást, könnyű paradicsomszószt, vagy csomómentesre kevert fokhagymás joghurtot, úgy elegáns előétel, vagy könnyű nyári ebéd.

(Visited 11 996 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük