Vasárnap délelőtt, lassan ébredezik a város, a Tűzoltó utcai kézműves söröző udvarán azonban már korán reggel nagy az izgalom. Már szeletelik a hagymát és a paprikát a jótékonysági lecsóhoz, amit majd rászorulóknak osztanak szét. A debütáló közösségi piacra érkezett árusok gondosan elrendezik portékájukat: Gyöngyöspatáról mézédes málna és érett kajszibarack, Nagykátáról patisszon, újhagyma, világbajnok, extraropogós kovászos uborka és zsenge, néhány centis bébicékla jött. Egyel odébb francia briós, mellette mindenmentes, nyers desszertek, a következő standon házi mustárok, szörpök.
A közönség is egyre több és élénkebb, remek aláfestés az élőben játszott Django Reinhardt-i manouche swing is. A legnagyobb durranás azonban a csúcsminőségű, séfek által kultivált, szabadtartású, feketelábú beregi csirke Tiszakerecsenyről. Ebből készült az alább ajánlott sült csirke. Elsőre úgy tűnik, mintha téli fogással lenne dolgunk, a hús mellett azonban a legzsengébb nyári céklák és hagymák sülnek. A cékla leveléből fokhagymás, joghurtos salátát készíthetünk, az így fog kinézni:
Új, hangulatos, termelői, közösségi piac minden vasárnap délelőtt az Élesztőházban, Pancs gasztroplacc néven, én nagyon szerettem!
Egyben sült csirke nyári céklákkal
Hozzávalók (2-4 adag)
Egy 1,2 kg-os tanyasi csirke, pl. Alemitta
1 teáskanál só
2 gerezd citrom
4 gerezd fokhagyma
1 fej hagyma
6 dkg puha vaj
1 kávéskanál jófajta currypor
1 kg zsenge cékla, vegyesen (pl. Gogolák Renitől)
(sárga, csíkos, bordó)
1 fej fokhagyma, gerezdekre szedve
4 fej új, lila főzőhagyma
2 evőkanál olívaolaj
A csirkét legalább egy órával sütés előtt vegyük ki a hűtőből. A sütőt előmelegítjük 200C fokra. A húst konyhai papírtörlővel alaposan leszárítgatjuk, majd kívül, belül, egyenletesen megsózzuk. A belsejébe helyezzük a két gerezd citromot, a négy gerezd fokhagymát (nem szükséges meghámozni), és a hagymát, amit előtte négy cikkbe vágtunk. A csirke lábát konyhai zsinórral összekötjük. Az ujjunkkal óvatosan kissé fellazítjuk a bőrét, és alá is kenünk a vajból. A többi vajjal egyenletesen bekenjük a csirkét, mindenhol, a hajlatokban is (combja alatt) alaposan belemasszírozzuk. Meghintjük a curryporral. Egy sütőpapírral borított tepsire helyezzük, először mellével lefelé. A sütési idő összesen 20 perc/fél kiló+ fél óra, azaz egy 1,2 kg-os csirkénél összesen egy óra húsz perc, ami a csirke minőségétől függően lehet valamelyest kevesebb is. A csirkét először 40 percig sütjük. Miközben sül, előkészítjük a zöldségeket: a bébicéklákat meghámozzuk, de a szárából hagyhatunk rajta valamennyit. Az aprószemű céklákat egészben hagyjuk, a nagyobbakat félbe, vagy negyedkbe vágjuk. 40 perc után kivesszük a sütőből a csirkét, és kesztyű, vagy húsfogó segítségével megfordítjuk, úgy, hogy most a melle kerüljön felülre. Köré helyezzük a céklákat, a fokhagymagerezdeket (nem kell meghámozni), és a cikkekre vágott hagymákat. Összeforgatjuk a csirke kisült zsírjával, ha szükséges plusz olívaolajat locsolunk rá, megsózzuk. Visszatesszük a sütőbe, és további 30-40 perc alatt készre sütjük.
(Visited 2 695 times, 1 visits today)
Pár szót a salátáról? A képről tűnik, mintha a török joghurtos spenót módjára készülne, vagy nyers a céklalevél?