Tajvani sertéshúsos buci (Hu Jiao Bing)

Taipei, Raohe Night Market, vagyis éjszakai piac. Egyike a tajvani főváros nyüzsgő, fülledt, éjjeli evőpiacainak, ahol éjfékor is dübörög az élet. Munka, vagy egyetem után itt kerül sor a baráti találkozókra (nem véletlen az sem, hogy sok a sós, és/vagy olajban sütött snack – jólesik utánuk az a pár pohár sör). A legmenőbb éjjeli piacok az egyetemek közelében vannak, a legrégebbiek a templomok mellett. Az evőtúra bódéról bódéra zajlik, mind a saját specialitását kínálja: extraropogós rántott csirkefalatokat (a bunda édesburgonyaliszttel készül), ragacsosra grillezett kukoricát (garnélás chiliszósszal kenegetik), hússal, vagy zöldséggel töltött gőzölt tésztabatyut (vigyázat, leveses!), osztrigás omlettet (imádják), bambusznyársra szúrt főtt zöldségeket (szójaszószos, ötfűszeres lében párolják), szokatlan, babpürével, vagy mogyorópasztával töltött, nyúlós édes gombócokat (a tápiókaliszt adja a ragacsosságot), lenyűgözően finom egzotikus gyümölcsöket (a mangóra sós-édes szilvaport szórnak), vagy a kedvencünket: sertéshúsos bucit.

 

Ott tandoori-szerű kemencében sütik, a töltelék pedig nem darált húsból, hanem édeskés, szójás apróhúsból áll, és újhagymazölddel készül, az én itthoni változatom sütőben sül, és a frissen megjelent medvehagymára cseréltem a zöldet. Itt is Cathy Erway: The Food of Taiwan című könyvének receptjét használtam (hús arányát növeltem).
Tajvani sertéshúsos buci (Hu Jiao Bing)
Hozzávalók (16 darabhoz)
Tészta:
0,6 dl langyos víz
1 tasak szárított élesztőpor
1 teáskanál cukor
25 dkg liszt + szóráshoz
1 teáskanál só
1 kávéskanál őrölt kurkuma
2 evőkanál szezámolaj
kb. 2 dl langyos víz
Töltelék:
60 dkg darált sertéshús
só, bors
½ kávéskanál szecsuáni bors (ha van)
2 evőkanál szezámolaj
2 evőkanál szójaszósz
1 csokor újhagymazöld, vagy medvehagyma
Tetejére:
víz
vegyesen 1-1 evőkanál fehér és fekete szezámmag
Először összeállítjuk a tésztát: 0,6 dl langyos vízhez adjuk a szárított élesztőport és a cukrot, elkeverjük, és öt percig állni hagyjuk, amíg kissé felhabzik. Egy keverőtálba tesszük a lisztet, sót, kurkumát, elkeverjük. Hozzáadjuk a szezámolajat (ha nincs, használhatunk napraforgó olajat is) és a feloldott élesztőport, végül kb. 2 dl langyos vizet (érdemes kevesebbel kezdeni, és csak fokozatosan hozzáönteni a többit, mert a pontos mennyiség változó lehet). Elektromos kézikeverő dagasztókarjával néhány percig dagasztjuk, amíg összeáll, és elválik az edény falától. Letakarjuk egy konyharuhával, és huzatmentes helyen 45 perc alatt duplájára kelesztjük. Közben elkészítjük a tölteléket: összekeverjük a darált sertéshúst a fűszerekkel, szezámolajjal, szójaszósszal, és a finomra aprított újhagymazölddel (vagy szezonban medvehagymával). Amikor megkelt a tészta, lisztezett gyúródeszkára tesszük, átgyúrjuk, majd kb. 24 cm-es hengerré formázzuk. Ebből 16 szeletet vágunk, és mindegyikből 12 cm átmérőjű korongot nyújtunk. (Mind a deszkát mind a nyújtófát lisztezni kell, mert a tészta ragad). Mindegyik közepébe kb. 4dkg tölteléket helyezünk, majd lezárjuk, és bucikká formázzuk, lezárt felükkel lefelé a deszkára állítjuk. Egy kis tálka vízbe, majd a vegyes szezámmagba mártjuk a bucik tetejét, és sütőpapírral fedett sütőlapra tesszük (maradjon köztük hely). 180C fokos sütőben, 30 perc alatt aranyszínűre sütjük, majd kissé lehűtjük, langyosan kínáljuk.
(Visited 1 099 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

One comment

  1. Elkészítettem és nagyon finom lett, igaz egy kis átalakításon is átesett a recept, mert nem volt itthon néhány hozzávaló, csak azt sajnáltam, hogy miért fél adagot készítettem:) Köszönet a receptért!
    Otilia

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük