Zsályás-sütőtökös rakott burgonya

Fotó, styling: Milutinovits Panka

Való igaz, kissé talán korai még megkezdeni a sütőtökszezont, de sütőtök is akad már, meg borús, őszi időjárás is hamarosan, úgyhogy nincs mese, lassan izzíthatjuk a sütőket. A tököt szinte mindig célszerű kiegészíteni valamilyen izgalmas fűszerrel, különben lapossá, egyhangúvá válhat a belőle készített étel. Kell mellé valami, ami megtöri az édességét. Jól áll neki minden, ami csípős – chili, vagy gyömbér -, az egzotikus fűszerek is remekül passzolnak hozzá (római kömény, kardamom, curry), de a friss zöldfűszerek is életre keltik. Utóbbiak közül talán friss zsályával a legizgalmasabb, az olasz konyhában klasszikus páros. A zsálya az egyik legegészségesebb fűszer,  a Nemzetközi Fűszer Szövetség (International Herb Association), 2011-ben az “Év Fűszerének” választotta. Idén egyébként az üröm növénynemzetség nyerte el ezt a titulust. A zsálya jól terem kertekben, de viszonylag könnyen beszerezhető üzletekben is (Lehel piac, Culinaris, Ági zöldséges). Ezüstös zöld, selymes-bolyhos a felülete, íze édeskés, összetéveszthetetlen. Kevés pirított vajban átforgatva fantasztikus tésztákon, gnocchin, halon, sült csirkemellen. Az alábbi sütőtökös rakott burgonyában összeolvad a tejszínnel és a sonka füstösségével, az utóbbi idők egyik legharmonikusabb íze, feltétlenül próbáljátok ki. Magában is finom, de nagyszerű körete halaknak, vagy sült csirkének. A sütőtökszezont ezennel megnyitom.
Zsályás-sütőtökös rakott burgonya
Hozzávalók (4 adaghoz)
1 kg burgonya
1 kg sütőtök
5 dkg vaj
10 dkg feketeerdei sonka
20 friss zsályalevél
4 dl tejszín (min. 30%)
só, bors
A sütőt előmelegítjük 200C fokra. A burgonyát meghámozzuk, és zöldséggyalun, vagy mandolinon egészen vékony, kb. 2 mm-es szeletekre vágjuk. A sütőtököt szintén megámozzuk, és ugyanilyen vékony karikákra szeleteljük. Erre a sütőtök (sonkatök) hosszúkás része alkalmas, ezért érdemes olyan tököt választani, amelynek ez a része a legnagyobb. Ha nem kapunk ilyet, akkor két kisebb sütőtök hosszúkás részét használjuk (a többit pedig megsütjük, és másra használjuk).  Egy 30×20 cm-es tepsit, vagy jénait kikenünk a vaj felével, majd először lerakjuk a vékonyra szeletelt burgonya felét. Sózzuk, borsozzuk. Erre jön a sütőtökkarikák fele. A két zöldségréteget leterítjük a vékony szelet sonkákkal, majd egyenletesen rátesszük a friss zsályaleveleket. Ismét a burgonya és a sütőtök következik, itt már tehetjük  felváltva egymás után a zöldségkarikákat, így mutatósabb lesz a teteje. Sózzuk, borsozzuk. Meglocsoljuk a tejszínnel.  A tetejére vajdarabkákat teszünk. 45 percig sütjük, a sütés utolsó 5 percére felvehetjük a sütőt grillfokozatra, hogy a teteje szépen megpiruljon. Magában is nagyon finom, de adhatjuk köretként halak, vagy sült húsok mellé.
A receptet a mostani Nők Lapja Konyhába készítettem, további tökös és céklás ételekkel együtt.

 

(Visited 5 646 times, 4 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

3 hozzászólás

  1. Hi
    I'm a fan of your blog and want to say I love the objective form to write your texts.
    Your posts have been of great importance to me and I always come back here for new information.
    Congratulations for the work and wish you luck and success. Thanks for sharing all this with us.

  2. Nekem kicsinek biyonyult a jenai a megadott mennyiseghez es sutes kozben kibugyogott a tejszin. Raadasul nem szivta fel a mischung a levet, igy folyos maradt a tejszin. Mit csinaltam rosszul?

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük