Fotó: Erdőháti Áron, styling: Milutinovits Panka / hello.garlic
A madártej az egyik legnépszerűbb desszertünk. A közhiedelemmel ellentétben azonban egyáltalán nem magyar specialitás. A sodótengeren úszkáló habszigetekből álló édes remekművet a klasszikus francia konyhának köszönhetjük, a magyaros elnevezés ne tévesszen meg senkit.
Nem is igazán érthető, hogy vajon miért nem az eredeti, nagyon is kifejező fantázianév fordítását vettük át. Franciául ugyanis „úszó szigetek”-nek (ile flottante) vagy „hótojás”-nak (oeufs á la neige) hívják, mindkettő briliáns. A klasszikus, vaníliás változaton kívül számos lehetőséget rejt magában. Ha a főzés előtt a tejbe áztatunk bármilyen fűszert, akkor annak átveszi az ízét. A levendulával nagyon különleges lesz, de vigyázat, óvatosan, kevés virágot használjunk csak, hogy elegáns-izgalmas, és ne émelyítő legyen a végeredmény. A habbal is érdemes kísérletezni, a sodóhoz lehet igazítani az ízesítését.
Levendulás madártej málnás habbal
Hozzávalók (4-6 adag):
1 liter Tolle 1,5%-os tej
4 ág friss levendula
6 tojás
12+3 dkg kristálycukor
csipet só
15 dkg málna
1 liter Tolle 1,5%-os tej
4 ág friss levendula
6 tojás
12+3 dkg kristálycukor
csipet só
15 dkg málna
A Tolle tejet egy lábasban forráspontig melegítjük. Levesszük a tűzről, beletesszük a levendulavirágot, majd lefedve, 30 percig állni hagyjuk, hogy a tej finoman átvegye a levendula ízét. Ezután a levendulát kidobjuk. A tojásokat szétválasztjuk, 3 fehérjét (a többire nincs szükség, felhasználhatjuk máshoz, vagy tárolhatjuk a mélyhűtőben) a 3 dkg cukorral kemény habbá verünk. A málnát villával megtörjük, és a gyümölcsöt óvatosan a habba forgatjuk. Újra felmelegítjük a tejet, amikor gőzöl a teteje, a habból evőkanállal, egyesével kis tojásnyi galuskákat formázunk. A tejre helyezzük és pár pillanat múlva megfordítjuk. Szűrőkanállal kiszedjük egy lapos tálra. Ha a hab elkészült, a tejet leszűrjük. A hat tojássárgáját fehéredésig keverjük a kristálycukorral és egy csipet sóval. Lassan hozzáadjuk a meleg tejet, majd visszaöntjük a lábasba, és állandó kevergetés mellett sodóállagúra főzzük. Üvegtálba szedjük, a tetejére helyezzük a málnás habgaluskákat. Hidegen tálaljuk.
„A Tolle az egészséges és fitt élet megőrzése érdekében garantálja a kiváló minőséget. Fogyasszunk minden nap legalább egy pohárral, ezzel is segítve egészségünk megőrzését! A Tolle FittKlub oldalán minden hónapban érdekes témákat, egészséges élettel kapcsolatos újdonságokat találhatunk.
(Visited 1 105 times, 1 visits today)
Szia!! Felrakod a Palacsintás rakott lasagne receptet? Köszii 🙂