Olténiai –paradicsomos- zöldbab

 
“Főzhetjük kukta-fazékban is, a betétre téve, kevés vízzel, így gőzben főzve még ízletesebb és táplálóbb lesz” – javasolja a hetvenes években, Romániában megjelent, magyar nyelvű szakácskönvy-sorozat kötete, amely oldalakon keresztül kizárólag zöldbabos recepteket ajánl. Rakottan (tejföllel, morzsával), “kotlettként” (ledarálva, zsemlével, hagymával, tojással összegyúrva, fasírt-szerűen kisütve), főzelékként (négyféle módon), sütőben (zseniális), pörköltként, citromos vajjal, tócsniként, lecsóval, morzsával, vagy paradicsomosan –olténiai módon – utóbbit ajánlom alább. Olténia egyike Románia történelmi tartományainak. A török hódoltság előtt a Magyar Királyság része volt, Szörényi-bánság néven. Az olténiai zöldbab talán nem az évszázad legmutatósabb fogása, az íze azonban kárpótol az összes esztétikai hiányosságáért. Paradicsomszósz, sok zöldfűszer – finom langyosan, főzelék-szerűen, vagy hidegen, salátaként is.

Íme, a recept videón is:

Olténiai –paradicsomos- zöldbab
Hozzávalók (4 adag)
1 kg zöldbab (sárga színű vajbab, vagy zöld ceruzabab)
2 dl víz
5 dl natúr paradicsomszósz
2 gerezd fokhagymagerezd
2 babérlevél
só, bors
2 teáskanál nádcukor
1-1 csokor petrezselyem, kapor, koriander, finomra aprítva

 

 

 

 

 

A zöldbabot megpucoljuk (csak a szárát kell eltávolítani, a másik, hegyes végét nem, abban rengeteg íz van!), és 4-5 cm-es darabokra vágjuk. Feltesszük főni a paradicsomszósszal és a vízzel. A mártást sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az egész fokhagymagerezdet és a babérlevelet (ezeket majd eltávolítjuk a főzési idő végén). Fedő alatt, kb. 10-12 perc alatt puhára főzzük, ekkor levesszük a fedőt, és még 4-5 percig főzzük erős lángon, úgy, hogy a paradicsomszósz besűrűsüdjön, és bevonja a zöldséget. Pici nádcukorral kerekítjük az ízeket. Amikor kissé lehűlt, hozzáadjuk a finomra aprított zöldfűszereket, ezzel már nem főzzük. Főzelékként, vagy –ahogy a könyv ajánlja – hidegen, salátaként is kínálhatjuk, sültek, grillezett húsok mellé, de buggyantott tojással is kiváló
(Visited 3 513 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

3 hozzászólás

  1. A zöldbabot már előkészítettem, amikor erre a receptre leltem. Késői vacsorára kicsit több lével, buggyantott tojással, a fűszerekkel egy rendkívül különleges, nagyon finom leves lett belőle. Köszönöm!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük