Serpenyős almás palacsinta

 

A máig legnépszerűbb, amerikaiak milliói által készített palacsinta receptjét 1966. április 10- i számában közölte a New York Times. Szerzője Craig Claiborne, az újság gasztronómiai rovatának első férfi írója volt, aki 1957-ben vette át az addig szinte kizárólag háziasszonyokat célzó oldal szerkesztését. Az olvasók számára egészen újfajta tartalmat honosított meg: étteremkritikákat, séfportrékat publikált, számos ázsiai és mexikói fogással ismertette meg az akkortájt kulinárisan kimondottan konzervatív ízlésű közönséget. Neki köszönhető többek között az újságban ma is használt négycsillagos éttermi értékelőrendszer is. 
 
A 66-os recept Claiborne elmondása szerint bizonyos David Eyre-től származott, aki akkoriban a Honolulu Magazine főszerkesztőjeként tevékenykedett. Utóbbi pedig állítólag az 1919-es megjelenésű, “Hotel St. Francis Cookbook” szakácskönyben talált receptet frissítette fel. Akármi is a valóság, tény, hogy régi, és annál egyszerűbb elkészítési móddról van szó: forró, olvasztott vajjal kikent serpenyőbe öntik a palacsintatésztát, amit sütőben sütnek meg. A palacsinta megnő, mint egy szuflé, a széle enyhén karamellizálódik, ropogós lesz. Tetejét porcukorral szórták meg és citromlével csepegtették. Ennek már egy továbbfejlesztett változata az almás kiadás. Reggelire, vagy desszertként. Magában, vagy vaníliasodóval. 
Serpenyős almás palacsinta
Hozzávalók (4 adag)
 
4 dkg vaj
2 zöldalma, meghámozva, vékonyra felszeletelve
5 dkg nádcukor
2 tojás
1,2 dl tej
6 dkg liszt
 

 

 

 

 

 

A sütőt előmelegítjük 200C fokra. Meghámozunk, és felkockázunk két zöldalmát. Egy közepes, kb. 20 cm átmérőjű serpenyőben felolvasztunk 4 dkg vajat. Amikor felhabzik, hozzáadjuk az almát és a evőkanál nádcukrot. Néhány percig pirítjuk, amíg az alma kissé megpuhul, és a cukor enyhén elkezd karamellizálódni. Egy kancsóban, vagy edényben összekeverünk 2 felvert tojást, 1,2 dl tejet és 6 dkg lisztet. Nem szabad túldolgozni, különben túl tömör lesz a palacsinta. A serpenyőbe öntjük a karamellizált almára, majd a sütőbe tesszük, és 20 percig sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.
 
(Visited 5 679 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

3 hozzászólás

  1. and thank you ms Chily & Vanilia!
    kicsit félek tőle hogy nem fog csak úgy feljönni a tészta, de feljön, ugye?
    Dia

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük