Azeri hideg joghurtleves zöldfűszerekkel 2012.

 

Fahmi Szuzival virtuálisan még a blog őskorában ismerkedtem meg, amikor olvasóként nagyon megörült neki, hogy egy azeri receptről, a KÜKÜ-ről írok. Akkor mindössze néhány e-mailt váltottunk, majd tavaly az egyik rendezvényemen személyesen is találkoztunk. Így lett, hogy az Így főzünk mi multikulti szakácskönyv azeri fejezete kapcsán őt kértem meg, hogy mutassa be a konyhájukat. Ez nemcsak, hogy megtörtént, de a családjánál tett látogatás és közös főzés, beszélgetés alkalmával úgy lenyűgöztek a vendégszeretetükkel és az ételeikkel, hogy azóta is Bakuba készülök.
A ma reggeli Csak Csajokban (RTL Klub) egy olyan azeri receptet mutattunk be együtt, miközben a könyvről meséltünk, amely egyrészt magában hordozza az azeri konyha legjavát, másrészt igazi telitalálat lehet a még remélhetőleg hátralévő kánikulanapokra. Az meg már csak hab a tortán, hogy a levest nemhogy főzni nem szükséges, de még turmixolni sem. Az ember gyakorlatilag 1:1 arányban kikever joghurtot és vizet (amit én lehűtött, leszűrt zöldségalaplével helyettesítettem, hogy teltebb íze legyen), annyira, hogy folyékony állagot kapjon, belekever némi apróra vágott uborkát (én részben kovászos uborkát), újhagymát, és rengeteg zöldfűszert, végül jól behűti. Ennyi.
A levesről és a receptről is tudtok olvasni Szuzi azeri gasztroblogján, amelyet nemrég hozott létre, fogadjátok szeretettel.
Azeri hideg joghurtleves zöldfűszerekkel
Hozzávalók (2 adag)
3 dl natúr joghurt
3 dl víz, vagy hideg alaplé
só, bors
½ kígyóuborka, meghámozva, kimagozva, apróra kockázva
2 kovászos uborka, apróra kockázva
1 csokor (5 szál) újhagyma, felkarikázva
fél csokor petrezselyem, finomra aprítva
fél csokor kapor, finomra aprítva
további zöldfűszerek ízlés szerint, pl. menta, koriander, tárkony, finomra aprítva
A joghurtot csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a vizet (vagy hideg alaplevet), hogy folyékony állagot kapjunk. Sózzuk, borsozzuk. Beleszórjuk a felkockázott uborkákat, az újhagymát és a finomra aprított zöldfűszereket.  Jégbehűtve tálaljuk. Meglocsolhatjuk a tetejét olívaolajjal, és adhatunk mellé ropogósra sütött kenyérkockát (de ez így már nem autentikus.)
Recept: Fahmi Szuzan
(Visited 764 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

2 hozzászólás

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük