Szupergyorsan elkészíthető, mutatós nyári torta, amelyhez még a sütőt sem kell bekapcsolni. Az alja kekszes morzsa, a teteje pedig lágy, krémes töltelék, amely a fehércsokoládétól áll össze, és amelyet a benne rejlő eper-, vagy áfonyaszemek tesznek izgalmassá. Az alábbi egy jó kis alaprecept, amelyet kiválóan lehet variálni (pl. kekszalaphoz fűszer, tejszínbe áztatott fűszer, pl. levendula, más gyümölcsök, pl. sárgabarack, mangó, stb.)
Vaníliás-fehércsokoládés krémtorta eperrel
Hozzávalók (10 szelet)
20dkg keksz, ledarálva
10 dkg olvasztott vaj
Krém:
30 dkg fehércsokoládé, felaprítva
25dkg mascarpone, szobahőmérsékleten
25 dkg natúr krémsajt, szobahőmérsékleten
2,5 dl tejszín
1 vaníliarúd magjai
1 ek vaníliakivonat
1 citrom reszelt héja
15dkg eper, felkockázva
(10 dkg áfonya, ha kapunk)
Tetejére: eper, áfonya
A darált kekszet összekeverjük az olvasztott vajjal. Egy 20cm átmérőjű kapcsos tortaforma aljára formára vágott sütőpapírt terítünk, amelyet megkenünk kevés olvasztott vajjal. A vajas kekszmorzsát egyenletesen a forma aljába nyomkodjuk, majd hűtőbe tesszük. Elkészítjük a krémet: a felaprított fehércsokoládét vízgőz fölött kíméletesen megolvasztjuk. Simára keverjük a mascarponét, krémsajtot, tejszínt, a vaníliát és a vaníliakivonatot. Hozzáadjuk a felolvasztott fehércsokoládét, végül a reszelt citromhéjat. Óvatosan a krémbe forgatjuk a felkockázott epret (vagy áfonyát, vagy bármilyen szezonális gyümölcsöt). A krémet a tortaformába öntjük a kekszes alapra. Legalább 4-5 órára, vagy éjszakára a hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. A tetejét gyümölcsökkel díszítjük.
(Visited 3 915 times, 1 visits today)
Uhh, de kár, hogy már megvettem egy nagy adag túrót a holnapi tortához. De lehet, hogy az túrós tésztaként fogja végezni…
És milyen krémsajtot érdemes használni hozzá?
Sajnos nálam nem szilárdult meg a krémrész még 12 óra múlva sem 🙁
Illetve a 30 dkg csokitól számomra túlon-túl édes lett.
Nagyon finom lett, tökéletesen megszilárdult. Apróbb változtatásokat eszközöltem a recepthez képest: a vajas keksz csak 175 g (annyi volt a dobozban), a tejszín csak 200 g (szintén annyi van egy dobozban), a citromhéjat kifelejtettem (pedig direkt vettem biocitromot (nem baj, majd fenyőmagos citromtorta lesz belőle), áfonyát meg nem kaptam. Philadelfia krémsajtot használtam, ahogy FB-on javasoltad, szarvasi mascarponét és Spar fehércsokit. Nagyon finom, nem túl édes, kicsit savanykás, de azért ütős süti. Pillanatnyilag nem bírok megmozdulni, de mindjárt indulunk, hogy ledolgozzuk a kalóriákat. Köszönöm a receptet!
🙂
Üdv: Petrik Rita
Az íze csodás, de nekem sem szilárdult meg:( Lehet, hogy a krémsajttól? igaz nem philadelphia volt, de nagyon fincsi kézműves krémsajtot szereztem hozzá a piacról.
Nekem se szilárdult meg, de ettől függetlenül sikert aratott 🙂
sajnos nem szilardul meg
Szia! Sajnos nekem sem szilárdult meg, pedig jó minőségű alapanyagokat használatam hozzá. Első pillantásra sokaltam a két és fél deciliter tejszínt, de biztam a receptben, úgyhogy beletettem: hát sajnos még mélyhűtő után sem lett belőle torta, csak egy romhalmaz. (Sajnos, nem simán egy finom desszertnek szántam, hanem „funkciója” szerint is torta lett volna. Igazából, csak azért írok erről, mert hátha megszületik a megfejtés, és legközelebb mindenkinek sikerül. Köszönöm! Jázmin
Előzőekhez kiegészítésként írom: valamilyen olasz mascarponét használtam (most sajnos a márkája nem jut eszembe, milka fehércsokit, Oké habtejszínt. Jázmin
Szerintem ha nem szilárdul meg ennyi embernek akkor kilehet egészíteni esetleg egy kis zselatinfix-el,az biztos megszilárdítja.
Hát, gyerekek, nem értem. Valakinek megszilárdul, valakinek nem. Ez csak azt jelentheti, hogy valamelyik alapanyagon múlik. Krémsajtból a Philadelphiát javaslom, fehércsokiból valami normálisabbat. Ezek ugye amúgy is visszadermednek a hűtőben, az olvasztott csoki meg aztán elvileg úgy beköt, hogy csak na…Vészhelyzetre akkor marad István ajánlatta egy kis biztosító zselatinnal.
Nekem sem szilardult meg, de finom lett
Ha jól látom, egyetlen egyvalakinek szilárdult csak meg a hozzászólók közül…
Nekem megszilárdult, isteni finom lett. Mindent úgy csináltam, mint a receptben volt. A kommentekből okulva 1-2 korttyal kevesebb tejszínt raktam bele, de csak tényleg picivel kevesebbet. Aldi és Spar sajátmárkás tejtermékeket használtam.
Én is megcsináltam még akkor, nekem sem lett tökéletesen szilárd, de azért tortaforma maradt. Nem lehet, hogy a tejszín zsírtartalmán is múlik valami? Én Philadelphiát használtam, meg egy elég normális diabetikus fehér csokit, a tejszínre viszont már nem emlékszem.
Az nagyon amatőr kérdés, h a tejszínt fel kell-e verni? Ha csak a hozzávalókat kaptam volna meg, magamtól biztos úgy csináltam volna.
Szia Zsófi, úgy látom, nem vagyok egyedül a problémával, amire tanácsot szerettem volna kérni.
Nekem sem szilárdult meg. Elsőre még vágni sem lehetett, csak kanalazni, most másodikra 1h + 15 perc mélyhűtő, és kb 2+1+1h hűtő után legalább egyben maradt, és kissé rogyottan ugyan, de a szeletek is megmaradtak.
Következőt használtam: 30 dkg Philadelphia medium zsíros krémsajt (nem a téglaforma, hanem doboz) (elsőre a zsírost használtam, az „eredetit”), 25 dkg vmi olasz, de olcsóbb „teszkós” mascarpone, 30 dkg Lindt fehér csoki, és 1 dl tejszín (single, olcsó). Én úgy láttam, a vanília-kivonat után folyósodott el (1 kupaknyi) igazán.
Egy adománygyűjtő estre vittem, és így is nagy sikert aratott, el is kérték a receptet, de mit mondjak/csináljak legközelebb? Te pontosan milyen termékeket használtál? (Barátnőm szerint kempingsajt az igazi – szerinted?)
Köszi a receptet és a segítséget is.
Már legalább ötször elkészítettem, és minden alkalommal megszilárdult. Még nem volt olyan ember, aki ne imádta volna!