Borított, karamellöntetes kávés krém (créme caramel)

A Café Con Leche apró kubai vendéglő az Upper West Side-on. A Manhattan észak-nyugati felén fekvő étterem vidám, színes belsővel és komoly törzsközönséggel büszkélkedhet. A bivalyerős kávéról (tejjel, vagy nélküle) városi legendák keringenek, de nagy népszerűségnek örvendenek a tüzes koktélok és a házias konyha is. A legtöbben malacsültet, feketebab levest és sárga rizst rendelnek, szendvicsből is sok akad a tányérokon (sült hús, sonka, sajt, savanyúság, két szelet kenyér között, grillezve, összepréselve). Az étel híre jobb, mint a minősége, az adagok hatalmasak, nagy része a tányéron marad.

Pincérnőnk kávét és desszertet szervíroz, közben sokat mondóan közelebb hajol, és halkan megsúgja a titkot: a pudingot (flan de leche) imádni fogjuk, és kondenzált tejtől ilyen krémes. A cukrozott sűrített tej nem a földkerekség legmenőbb alapanyaga, tény azonban, hogy számos konyha használja igen nagyvonalúan. Mindenek előtt azok az országok, amelyekben a nagy hőség nem kedvez a friss tejtermékek tárolásának. Argentínában, ill. más dél-amerikai országokban gyakran készítenek belőle tejkaramella krémet (dulce de leche), Brazília egyik leghíresebb kakaós desszertjének (brigadeiro) nélkülözhetetlen alkotóeleme, Indiában számos édesség alapja, Vietnamban pedig a jeges kávéba kerül. Utóbbi vezérelte az ötletet. hogy a krémes pudingba miért ne kerülhetne egy adag kávé. Az ugyanis pont azt a visszafogott kesernyés háttér- ízt hozza, amely némileg ellensúlyozza az édességet. Kávét tejjel, vagy tejet kávéval?

Borított, karamellöntetes kávés krém (créme caramel)
Hozzávalók (4 adag)

10dkg kristálycukor
3 egész tojás
3dl cukrozott, sűrített tej
2,5dl tej
0,5dl frissen főzött kávé
csipet só
Tálaláshoz néhány szem kávé

A sütőt előmelegítjük 150C fokra.
A 10 dkg cukrot lassú tűzön, kavarás nélkül sötét borostyán színűre olvasztjuk. Négy darab, 1,5 dl űrtartalmú hőálló tálkába csorgatjuk a karamellt, úgy, hogy a karamella a tálka alját egyenletesen bevonja. Kb. 10 percig állni hagyjuk, hogy megszilárduljon. A krémhez az egész tojásokhoz adjuk a cukrozott, sűrített tejet, majd elektromos kézi habverővel simára keverjük. Hozzáadjuk a tejet, a kávét, és egy csipet sót, összekeverjük. Átszűrjük, és egy kancsóba öntjük (ebből könnyebben lehet adagolni a tálkákba), majd elosztjuk a négy edényben. Tepsibe állítjuk a tálkákat, forrásban lévő vizet öntünk bele úgy, hogy kb. az edények 2/3-áig érjen. Kb. 40 percig sütjük a vízgőzben. Nem baj, ha picit még lágynak tűnik, hűlés közben még tovább szilárdul. Lehűtjük (lehetőség szerint egész éjszakára vagy napra). Tálalás előtt a tálkákat forró vízbe állítjuk (hogy a karamell könnyebben folyóssá váljon). Éles késsel óvatosan körbelazítjuk a pudingot, majd fejjel lefelé tányérokra borítjuk, hogy a megolvadt karamellaszirup ráfolyjon. Néhány szem megtört kávébabot szórhatunk a tetejére.

(Visited 1 261 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

5 hozzászólás

  1. Nagyon jól mutat a tányéron a desszert és tetszik a sűrített tejes elkészítés is! Szokás még magát a kávébabot áztatni tejben / tejszínben (majd leszűrni), aminek az eredménye szintén fehér, de kávés ízű.

  2. Szia!
    Lehet ezt szlovák tejkonzervből is csinálni? Az sajnos nem olyan szilárd talán, viszont én abból szoktam karamellát főzni.Kérlek válaszolj, mert kisebb ipari mennyiségem van belőle, és ez a recept talán már egy fokkal izgibb lenne a karamellás almás-piténél…
    Köszi, Pompom

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük