Kardamomos-meggyes kalácspuding

Törökországban rengeteg meggy terem, a világ három legjelentősebb meggy termelője között tartják számon az országot. Liter számra fogy a meggylé és a meggyszörp, és mind a friss gyümölcsöt mind szárított formáját gyakran használják. Nemcsak édességekben jelenik meg, hanem sós fogásokban is, pl. bárányfasírtban, rizses egytálételekben, pilafokban. Érdekes módon, tulajdonképpen gyakrabban találkoztam vele sós ételekben, mint desszertekben.

Ezt a török meggyes desszertet a kedvenc török szakácskönyvemben találtam, ott „meggyes kenyérpuding” elnevezéssel szerepel, kellett hozzá némi képzelőerő, hogy fejben főzve összeálljon a kép. Az eredetit némileg módosítottam, kezdve rögtön azzal, hogy a cukor mennyiségét a felére csökkentettem. A sziruphoz adtam kevés kardamomot is (meg egy lötty Le Sommelier meggylikőrt). A kenyér helyett kalácsot használtam, amit először vajban két oldalon megsütöttem. A vajas kalács összeolvad a fűszeres meggysziruppal, közötte meggydarabok, tetején sűrű tejszín (Cserpes), pisztácia. Ha szabályos alakú szeleteket vág az ember a kenyérből/kalácsból és nem süti meg előtte, akkor szebben szeletelhető. Langyosan a legfinomabb. Savanykás, édes.
Kardamomos-meggyes kalácspuding
Hozzávalók (4 kicsi adag)

30dkg meggy (bruttó súly, szárával, magostul)
2,5dl víz
10dkg cukor
2-3 szem zöld kardamom
fél rúd vanília kikapart magja
negyed citrom leve
opcionális: két evőkanál meggylikőr (pl. Le Sommelier)
10 szelet kalács
6dkg vaj + forma kivajazásához

A sütőt előmelegítjük 200C fokra.
A meggy szárát eltávolítjuk. A szemeket lábasban feltesszük főni a cukorral, kardamommal, vaníliával és a citromlével. Néhány perc alatt összeforraljuk. Leszűrjük, a meggyet annyira lehűtjük, hogy kézzel ki tudjuk magozni. Az átszűrt levet kis lábasban addig főzzük, amíg kissé sziruposodni kezed. Amikor elkészült, hozzáadjuk a likőrt. Közben serpenyőben felolvasztjuk a vajat és mindkét oldalon megsütjük a kalácsokat. Egy közepes méretű jénait, vagy négy hőálló tálkát alaposan kivajazunk. Először a kalácsot tesszük bele, amelyet meglocsolunk a meggyes sziruppal. Erre szórjuk a „meggybefőttet”, majd ismét kalács, szirup és meggy következik. 200C-os sütőben, 15-20 percig sütjük (kis edényekben 15 perc elég). Langyosra hűtjük. Sűrű tejszínnel, mascarponéval, vagy vanília fagylalttal tálaljuk.

 
(Visited 1 374 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

4 hozzászólás

  1. Nekem is megvan ez a szakácskönyv – nagyon szeretem – de nem vettem benne észre ezt a receptet. Tetszik, hogy ilyen biztos kézzel módosítasz recepteket!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük