Garnéla kókusztejes-currys brokkolikrémmel

Új alapanyag vetette meg lábát a konyhámban: a brokkoli szára. Az ötletért egészen Lyon-ig kellett menni, pontosabban Nicolas Le Bec két Michelin-csillagos séf konyhájáig. Ő rendszeresen használja, nem tudom, hogy elsőként/egyetlenként-e, minden esetre brilliáns. Felbukkanásának aktualitását egy pénteki nagyszabású vacsora adta: a szeptemberi Hőgyészi Szarvasgomba Búcsú receptversenyének nyertesei számára készítettünk -mi a zsüri- szarvasgomba vacsorát, nyereményük részeként. Az egyik nyertes történetesen egy nagyon kedves gasztroblogger, Gabojsza volt, aki szarvasgombás vajrépa gratin-nel lett dobogós.

A vacsorát zsüritársammal, Csabával közösen adtuk, már napokkal előtte folyamatosan egyeztettük a menü ötleteket. (amelyet majd később részletesen bemutatok). Az első és a második fogás közé javasoltam, hogy adjunk valamilyen zöldséget, amely kissé pihentet majd a többi, nehéz étel között, ráadásul színre is szükségünk lenne, amely kicsit megtöri az ételsor egyszínűségét. Ötlet ötletet követett, a szarvasgomba adott volt, hozzá jött a tojás (sőt, ha már játszunk, akkor legyen 62,5 fokon, 45 percig készült lágy tojás), de mi legyen a zöldség, spárga passzolna, de hát az nem szezonális –innentől már csak egy ugrás volt a brokkoliszárig.

A végeredmény kiváló lett: brokkoliszár felkarikázva (Nicola Le Bec konyháján ez a szeletelt csontvelőt imitálja), megpárolva, vajban átforgatva, körülötte kevés intenzív csirke pecsenyelé, rajta az a bizonyos tojás, szarvasgomba (a kis képen). A brokkoli szára elképesztően finom ízű, kissé a karalábéra hasonlít, de annál sokkal finomabb, visszafogottabb. Le vagyok nyűgözve. Másnap azonnal kísérletezésbe fogtam: a brokkolinak szezonja van, jó minőségben lehet hozzájutni, találtam is szépet. Egyetlen fej brokkoliból két különböző étel született: a szárat megtisztítottam, egyenletes hasábokra szeleteltem, megpároltam, vajban átforgattam. A tetején lágy tojás, szarvasgomba. A pecsenyelé most is jót tett volna neki, de nem volt. A rózsából pedig currys mártás született, amelyet garnéla mellé tálaltam.

Már csak két kérdés marad: egyrészt, hogy mostantól kezdve melyiket vesszük miért, a rózsát a szárért, vagy fordítva; másrészt, hogy vajon hasonlóan jó-e a karfiol szára is.

Garnéla kókusztejes-currys brokkolikrémmel
Hozzávalók (4-6 adag)

25dkg brokkolirózsa
1 salotta, finomra aprítva
1 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
Egy szelet friss gyömbér, finomra aprítva
1 thai citromfű
1tk zöld currypaszta
1dl kókusztej
2dl leszűrt húsleves
Zöldcitromlé, halszósz, cukor
Tálaláshoz: friss koriander, újhagyma

A hagymát, fokhagymát és gyömbért fedő alatt, csipet sóvak meghintve üvegesre pároljuk. Amikor a hagyma megpuhult, hozzáadjuk a currypasztát, a citromfüvet (amire egy húsklopfolóval rácsaptunk, hogy felszabaduljanak az aromái), átforgatjuk. Felöntjük a húslevessel, majd hozzáadjuk a megtisztított brokkolirózsákat. A zöldséget puhára főzzük (de ne barnuljon meg). Hozzáadjuk a kókusztejet (fel kell előtte rázni). Az egészet turmixgépben teljesen simára pürésítjük, szükség szerint átpasszírozzuk. Végül zöldcitromlével, halszósszal (ez adja a sósságot, külön só nem kell bele) és cukorral kerekíjük az ízeket. Ezek mennyisége ízlésfüggő, a harmóniát kell megtalálni, ehhez a mennyiséghez kb. 1 evőkanál halszósz, 1 teáskanál cukor és negyed lime leve szükséges. A tetejére jó sok friss koriandert és felkarikázott újhagymát szórunk. A garnélát megtisztítjuk, majd olívaolajon, kevés fokhagymával megpirítjuk. A mártással tálaljuk.

 

 

(Visited 1 420 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

20 hozzászólás

  1. ZSENIÁLIS!!!
    A vacsoráért és a felejthetetlen estéért még egyszer köszönet! A brokkoliszár nálam is sztár (lett), de leghamarabb a desszertet fogom reprodukálni:-)

  2. A kérdésedre választ adva: nem Le Bec az egyetlen és biztos nem is az első, aki a brokkoli szárát felhasználja. Nálam pl. pürébe szokott belekerülni, ill. főzve/párolva magában is jó, ha szépre daraboljuk. Ha pedig csak a brokkoli rózsáira van szükségünk, akkor a szárából ki lehet főzni az ízt és ebben a „brokkolialaplében” lehet főzni a rózsákat. A karfiol szárát is fel lehet használni, csak kissé fás, no meg nem olyan hosszú, mint a brokkoli szára (a karfiol inkább egy „gömb”, míg a brokkoli egy „bunkósbot”).

  3. Én sosem dobtam és dobom el. Vagy zöldség- vagy húslevesbe belefőzöm, vagy párolva szoktam elkészíteni.
    Igaz, nem vagyok ötcsillagos és messze sem lakom. 🙂
    A karfiol szárát pedig nyersen szoktam elrágcsálni. Isteni.

  4. Nem gyakori szereplő a konyhámban a brokkoli, de köretnek, vagy főételnek sütve, vagy párolva csak a szárát készítem, többiből leves készül.
    Nem is tudtam, hogy ilyen „menő”:-)

    LepkePillangó

  5. Micsoda fotók! Chili, ezt a két felvételedet kinevezném az év legjobb gasztrofotójának! Sok-sok gratula!!!!!!

  6. Gyönyörűek a képek és izgalmas a recept. Én is fel szoktam használni, de együtt a rózsákkal és elég hagyományosan, levesben, párolva, csőben sütve. És nagyon kiváncsi vagyok a vacsora többi fogására is, hogy irígykedhessek.

  7. oh igen, a rózsák levágásakor mindig megeszem a fél brokkoli szárat. jó hír h „legálisan” is elkészíthető 🙂 jut is eszembe, mivel valóban olyan, mint a karalábé, így mehet vele együtt a szószokhoz mártogatásra! éljen.

  8. végre! én mindig csodálkoztam, hogy mi a jó a brokkolirózsában (na jó, a formája), mikor annak a brokkoli szárához épest alig van íze.

  9. nagyon szeretem a brokkoli minden részét.
    Gőzben, fémkosárban párolom meg, és aztán leöntöm a következő mártással:
    olíván/vajon megfuttatok sok-sok friss bazsalikomot, és piritok bele szezámmagot. Így is finom, de néha teszek bele sajtot/tejfölt és ezzel öntöm le a forró brokkolit. Főleg rizzsel jó, de önállóan is…

  10. Ez jol hangzik, kiprobalnam, ha reszletezned egy kisse…..
    Hogy is keszul ez a sajtos bazsalikomos martas? En eddig a nevtelenek nevtelenekent a bazsalikomot csak paradicsomos asszociacioban hasznaltam….

  11. a lágy tojás biztos 45 percig készül 62.5 fokon? nem négy és fél perc az?
    a háromnegyed óra nekem nagyon soknak tűnik…de lágy tojás készítésben sosem voltam jó:D

  12. hat en nagyon meno vagyok, mert en magamtol is hasznalom ezer eve, sot, nyersen is esszuk egy csomoszor, nem is ertem, a brokkolinak miert csak a rozsajat ennenk meg, a karfiolnak se csak a rozsajat eszu az ember lanya, amuyg nyersen az is eleg finom

  13. gambas, jogos, köszi, javítom

    ahol főztük a vacsorát, ott volt olyan speciális merülőforraló, ami azonos hőmérsékleten tartja a vizet

    timcsi, igen, ez nem elírás, tényleg 45 perc. ilyen alacsony hőfokon ennyi idő, hogy a tojás olyan lágy-kocsonyás állagú legyen.

  14. Deutsch-nak:

    egy nagy csokor friss bazsalikomot apróra vágok, és oliva/vaj keverékben megfuttatom, és ha kész, akkor teszek hozzá reszelt sajtot (én ementálival szeretem), egy-két kanál tejfölt, egy pillanat alatt összefuttatom őket és ráöntöm a gőzben! párolt brokkolira.(gőzben sokkal zamatosabb)
    De csak bazsalikommal is nagyon finom, illetve + vajon pirított szezámmag is jöhet, de akár minden együtt.

    a bazsalikom a friss fűszerek királynője…
    forró olívában ropogósra sütve! szinte akármihez lehet adni.
    (eddig névtelen voltam, de újabban Csoronika néven is olvashatsz)

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük