Mexikói csípős-savanyú leves ropogós tortillával

Epazote, chicharrón, queso fresco –ezek szerepelnének a hozzávalók listáján, ha igazán autentikus változatban utaznánk. Nézzük sorrendben: az „epazote” mirhafű, enyhén citrusos, kesernyés-ánizsos fűszerlevél, a mexikói konyha egyik fontos kelléke. Chicharrón néven a ropogósra kisütött malacbőr fut, a queso fresco meg egyike a számos különböző fajtájú puhább, vagy keményebb mexikói sajtnak. Helyben mindhárom kerülne a tortilla levesbe. Utóbbi eredetét tekintve abban a reményben folytattam kutatásokat, hogy legalább egy azték törzsvezérig jutok, a valóság azonban sokkal kevésbé romantikus: a legtöbb forrás szerint azért született, mert olcsó és az összes maradékot fel lehetett használni. A millió féle chilipaprikáról, úgymint: ancho, mulato, pasilla, chipotle, jalapeno, guajillo, cascabel, habanero külön fejezeteket lehet írni (vannak is), ebbe nem megyek bele. Kár, hogy az autentikus mexikói konyha nálunk nemigen elterjedt, igazán kibontakozhatna, jó ízek!

Bár az alábbi leves elég tartalmas, pikáns savanykássága miatt mégis kimondottan frissítő. Az egyetlen problémás alapanyag a különleges szárított chili –ezt lehet kapni néhány, egzotikus élelmiszert forgalmazó üzletben (úgymint Ázsia és Culinaris). Nélküle kevésbé összetett ízvilágot kap, mivel pont az ancho chili komplexitása marad ki belőle – de még úgy is remek ( ez esetben egy, nem túlságosan csípős cseresznyepaprikával, esetleg két hegyes zöldpaprikával helyettesítsük).

Mexikói csípős-savanyú leves ropogós tortillával
(Sopa de tortilla)

Hozzávalók (4 személyre)

2 szárított ancho, vagy pasilla chilipaprika
3 paradicsom, meghámozva, feldarabolva
3 evőkanál olívaolaj
1 nagy vöröshagyma, finomra aprítva
3 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
1,2l leszűrt húsleves
1 zöldcitrom leve
2 friss tortilla, csíkokra szeletelve
1 érett avokádó, felkockázva
1 csokor friss korianderzöld
Só, bors

A chilipaprika szárát és magját eltávolítjuk, száraz serpenyőben néhány percig pirítjuk. Ezt követően 20 percre beáztatjuk hideg vízbe. Közben grillfokozatra kapcsoljuk a sütőt, a paradicsom héját keresztben bemetsszük, majd a néhány percig grillezzük, amíg a héja magától lejön. Az olívaolajon üvegesre pároljuk a finomra aprított hagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot, valamint a vízben felpuhított, felszeletelt chilipaprikát. (Ha cseresznyepaprikát, vagy friss erős paprikát használunk, ehhez az alaphoz adjuk. Előbbit összemorzsolva, utóbbit grillezve, meghámozva). Felöntjük a leszűrt húslevessel, és összeforraljuk. Turmixgépben simára pürésítjük, majd átpasszírozzuk. Hozzáadjuk a citromlevet. Közben csíkokra szeleteljük a tortillát, és bő, forró olajban ropogósra sütjük. (Opcionálisan, kész, bolti tortillachipsszel csalhatunk). Nagy mélytányérba tesszük a tortillacsíkokat, az avokádót, majd rámerjük a levest. Friss korianderzölddel megszórva tálaljuk.

Más: Ági, aki főz és intim kérdéseket tesz fel. Köszi, Ági!

 

(Visited 1 202 times, 2 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

4 hozzászólás

  1. Szia,

    ez a leves lesz a mai ebéd, pont van is itthon hozzá minden.
    Egy kérdésem lenne „kicsit” más ügyben: szerinted Brüsszelben tudok venni réteslapot, ha igen, milyen néven?
    Köszönöm, Kata

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük