Rizstészta chili olajjal és uborkával

Kylie Kwong, My China című könyve lenyűgöző. Kínaiból szerintem olyan ritka az olyan szakácskönyv, amelyet nemcsak gusztálva átlapoz az ember, aztán feltesz a polcra, hanem nap mint nap használhatja. Amúgy is azokat a gasztronómiai könyveket szeretem a legjobban, amelyek nemcsak az ételről szólnak, hanem még inkább az azokhoz kapcsolódó kultúráról és történetekről. Hát, ez a könyv bizony ilyen. Valójában nem is szakácskönyv – ez a 480 oldalas album összesen 80 receptet tartalmaz, ennek ellenére minden egyes oldala tartalmas. Az ausztrál szakácsnő, étteremtulajdonos, több könyv szerzője, Kylie Kwong (akinek otthon is ment/megy (?) műsora, felkerekedett, hogy bejárja Kínát és felkutassa egyrészt az egyes régiók hétköznapjaiban készített ételeket, másrészt saját családi gyökereit. Utóbbi, azaz a személyes kötődés és elkötelezettség olyannyira átitatja a könyv minden oldalát, hogy bevallom, előfordult, hogy már-már meghatódtam. Személyes élményeit kiegészítik az egyes vidékek földrajzáról, vallási, kulturális, spirituális hagyományairól szóló elbeszélések. Mindehhez pedig gyönyörű fotók társulnak, amelyek elsősorban attól megkapóak, hogy egyáltalán nem közhelyesek –életképek, hétköznapi emberek, hangulatok, giccs nélkül.

A receptek nagyrészt olyan ételeket képviselnek, amelyek hétköznapiak, egyszerűek, népies jellegűek. Amit külön szeretek, hogy nemcsak wok-os ételek szerepelnek benne (miután itt sajnos nem gázfőzőlapom van, a wok nem igazán jön szóba), hanem számos lassan főtt, párolt, vagy gőzölt étel is. Közöttük rengeteg olyan, amely nem igényli szinte semmilyen extra hozzávalót beszerzését. Néhány alap hozzávalót, kiegészítőt egyébként is érdemes tartani otthon – ezek nagyon olcsón kaphatóak, segítségükkel pedig a legegyszerűbb alapanyagokból is fantasztikusan változatos fogásokat lehet rittyenteni. Egyik kedvencem a rizstészta.

Vietnámban volt szerencsém friss rizstésztát kóstolni, mondanom sem kell, fényévekre van a száraztól, de sajnos ez nem beszerezhető, legalábbis nem tudok róla, még az itteni ázsiai szupermarketben sem, pedig itt aztán minden van. A rizstésztát többnyire úgy kell elkészíteni, hogy először 10-15 perce meleg vízbe kell áztatni, utána pedig 5-6 percig lobogó vízben főzni. Itt egy csípős-édes-fűszeres öntet kerül rá, amely önmagában nagyon erős, a tésztával viszont tökéletesen összeolvad. A könyvben szereplő recepten annyit változtattam, hogy szezámolajat is tettem hozzá +tetejére friss koriander és újhagyma került –e kettő nélkül ugyanis nekem ilyen ételeknél hiányérzetem támadna.

Ha pedig nagyon autentikus kínai gasztronómiára vágyik valaki, akkor leginkább azt tudom javasolni, hogy olvassa el a nagy utazók Enni Kínában I. és II. szuper írásait.

Rizstészta chili olajjal és uborkával
Hozzávalók (2 személyre)

20dkg rizstészta
2 szárított chilipaprika (vagy 2kk chilipehely)
4ek semleges ízű olaj (mogyoró, vagy napraforgó)
1ek rizsecet
1ek szójaszósz
1/2ek barna cukor
fél kígyóuborka, gyufaszálra szeletelve
szárazon megpirított, durvára tört szecsuáni bors
szezámolaj
korianderzöld
újhagyma

Először elkészítem a chili olajat: a chilit kimagozom, megtöröm (ha nem pehely). Az olajat lassan felhevítem, majd ráöntöm a chilipehelyre. 30 percig állni hagyom. Közben a rizstésztát 15 percre meleg vízbe áztatom, majd lobogó vízben 5-6 perc alatt puhára főzöm. Az uborkát közepesen vastag gyufaszálra szeletelem. Amikor az olaj kihűlt, leszűröm, majd hozzákeverem a többi hozzávalót: a rizsecetet, szójaszószt, barna cukrot és 1 ek forró vizet. Összeforgatom a leszűrt rizstésztával. Hozzáadom az uborkát, meglocsolom némi szezámolajjal, majd megszórom az újhagyma zöldjével, a korianderlevéllel és a megtört, pirított szecsuáni borssal.

Forrás: Kylie Kwong, My China, Fresh rice noodles with Sichuan chili oil and cucumber

(Visited 837 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

6 hozzászólás

  1. Néha még fel fel bukkan a Tv paprikán. Szerintem zseniális a nő is, és a sorozata is. Annyira szépen van fényképezve, és Für Anikó szinkronja is tökéletes. Nagyon érdekes, amit írsz, hogy hogyan kell főzni a rizstésztát, én eddig mindigy csak leöntöttem forró vízzel, letakartam, és hagytam állni. Ki fogom próbálni ezt az áztatatom, főzőm megoldást. Biztosan más lesz az erdmény.

  2. SziaJelentem láttam már friss rízstésztát Budapesten-Kínai élelmiszer ellátó boltokban-az Orczy térnél van egy nagyon nagy bolt, és egy meg a VIII. kerületi csarnoknál. Nem mindig van-már régen láttam, és megvenni eü. okokból nem mertem….GourmandLizard

  3. Rákóczi téri csarnokban van 1 nagy kínai bolt, ahol láttam már friss rizstésztát, és fagyasztott lapocskákat stb.LepkePillangó

  4. szia!Nincs véletlenül rákos szendvics recept ebben a könyvben? Ezer éve keresem, a Tv-ben csak az elejét láttam, és érdekelne a recept vége. Úgy indult, hogy marinált rákokat valahogy kenyérszeletekkel kombinált…., és innen csak találgatok: tojásba forgatta, kisütötte??? Ugye benne van?

  5. Eszter, lehet, hogy van valamilyen más fajta is, ezt a metélt szélességűt csak így lehet.Csak áztatás után még tök kemény.Az üvegtésztát viszont én is csak áztatom.Köszi a friss tészta beszerzési tippeket, ez biztató.dolcevita, megnéztem, ebben a könyvében sajnos nincs ilyen, gyanítom vakamelyik másikban lesz, van neki egy párO.,de jó, helló, egyetek helyettem is néhány nem-et. Az írásotokat már nagyon várom!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük