Gyömbéres sült paprika krémleves

David Heber, amerikai táplálkozástudományi kutató elmélete, a „Seven colors of Health” (Az egészség hét színe) a zöldségeket és gyümölcsöket hét színkategóriába sorolja: vitamin- és ásványi anyag tartalom, ill. az egészségre, szervezetre gyakorolt jótékony hatásuk alapján kódolja őket. Az elmélet értelmében nagyon egészségesen étkezünk, és megelőzünk mindenféle betegséget, ha mind a hét színcsoportból fogyasztunk naponta egy-egy adagot. A gyümölcsok, zöldségek arányát növeljük, az étkezés 2/3-át tegyék ki, a húst/fehérjét pedig max. napi 9-18dkg-ra korlátozzuk.
Örömmel számolnék be arról, hogy ez a rikítóan napsárga leves a fenti tudomány jegyében született, ez azonban egyáltalán nem felelne meg a valóságnak. Hiszen az alapvető indíték egész egyszerűen a maradék sült paprikám volt -mivel ez gyorsan elkészíthető, és olívaolajban a hűtőben napokig eláll, szinte mindig készül egy nagyobb adag. (Akinek pedig gáztűzhelye van, egy-két darabot nyílt láng fölött nagyon gyorsan el tud készíteni) Többnyire piros, néha vegyes (zöld soha). Az erős sárga magától értetődő partnere lett a színazonos gyömbér, amely ilyenkor télen annyira, de annyira adja magát, ráadásul remekül ellensúlyozza a sült paprika édességét. Találtam a mélyhűtőmben egy darab citromfüvet is, amely szintén jót tett az ízeknek, de ez elhagyható. Tejszín egyáltalán nem hiányzik belőle. Ezt a levest akár kissé „keletiesítve” is el tudom képzelni, úgy, hogy kókusztejjel, halszósszal kerekíteném az ízeket. Tálalható magában, vagy kiegészítővel, mint itt: fokhagymás olívaolajban átpirított garnélával, vagy akár zsemlekockával is. És már csak a színe is nagyon jókedvre derít!
Recept
Hozzávalók (2 személyre)
1 nagy sárga kaliforniai paprika, megsütve, lehéjazva
1 közepes méretű burgonya, felkockázva
1/2 póréhagyma, fehér része vékonyra szeletelve
1 kicsi salotta (vagy negyed vöröshagyma), finomra aprítva
1 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
kb. 3-4cm-nyi friss gyömbér, lereszelve
(opcionális: 1 szál thai citromfű)
1/2l húsleves (vagy víz)
2-3ek olívaolaj
só, bors
Az olívaolajon üvegesre pároljuk a felszeletelt póréhagymát, a finomra aprított hagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a reszelt friss gyömbért (és ha van, egy szál citromfüvet, amelyre előzőleg húsklopfolóval, vagy lábas aljával kissé szétnyomtunk, hogy felszabaduljanak az illóolajai). Felöntjük a húslevessel. Beletesszük az egész kicsire felkockázott burgonyát (ha egyenletes,apró kockákra vágjuk, gyorsan megfő), sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt addig főzzük, amíg a krumpli megpuhul (kb. 15 perc). Ekkor hozzáadjuk a csíkokra felvágott sült paprikát, és épp csak összemelegítjük. Robotgépben pürésítjük, majd átszűrjük.

(Visited 1 906 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

6 hozzászólás

  1. Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my site, it is about the < HREF="http://www.provedorcrescenet.com" REL="nofollow">CresceNet<>, I hope you enjoy. The address is http://www.provedorcrescenet.com . A hug.< HREF="0845325613" REL="nofollow"><>

  2. Tegnap hazafelé jött a sugallat, hogy meg kéne csinálnom, de az is, hogy nem írtam fel a receptet, otthon meg nincs netem. Úgyhogy próbáltam visszaemlékezni, és most konstatáltam, hogy semmit sem hagytam ki. Isteni!!!! És tényleg jókedvre derít a színe. 🙂

  3. Daniella, bocsánat, hogy csak most válaszolok. A hét színcsoport: piros; vörös/lila;narancssárga; narancssárga/sárga; sárga/zöld; zöld; fehér/zöld. Van egy komplett táblázatom, nagyon színes,ha érdekel, küldj egy e-mailt, megpróbálhatom elküldeni.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük