Amikor kiderült, hogy Brüsszelben főzőtanfolyamot tart, természetesen nem volt kérdés, hogy ott a helyem. Múlt héten került sor a jeles eseményre, amelynek helyszíne a The Sol Ar portugál gasztronómiai ház, amely mindössze néhány hónapja, a portugál EU Elnökség júliusi indulásával egyszerre nyílt meg. Alagsora borospinceként funkcionál, amelyben borkóstólókat és termékbemutatókat tartanak, és ahol persze minden megvásárolható (portugál borok, sajtok, kolbászok, olívaolaj, stb.). Felső emeleti konyhája pedig tanfolyamoknak és gasztronómiai bemutatóknak ad otthont. Itt főzőcskéztünk. Az eredetileg 21.00-ig hirdetett program végül mediterrános időzítés szerint éjfélig tartott, és igencsak kellemes este kerekedett belőle. Vítor Sobral a lehető legközvetlenebbnek és legkedvesebbnek bizonyult, sztárallűrnek nyoma sem volt (pedig izgultunk). A főztjével pedig egyszerűen levett a lábunkról. Nagyon kedveli az erős, savanykás ízeket, amit leginkább származásának tud be –ez állítólag az Alentejo régió jellegzetessége. A menü:
Zöldséges nyúlleves kakukkfűvel és szegfűszeggel
Mentás báránycsülök csicseriborsóval, füstölt kolbásszal
Sült sertéscomb (speciális portugál – mangalicához hasonló –sertésfajtából) mustáros almapürével
Juhsajt (queijo da Serra) kakukkfüves mézzel karamellizált fenyőmaggal
Az ételek mellé természetesen gondosan kiválasztott, passzoló portugál bor járt.
Fantasztikus! Ez a gasztrtonómia ház nagyon jól hangzik, és reménykeltő, hogy eltartja magát folyamatosan. Legalábbis én reménykedek, hátha egyszer errefelé is nyílik valami hasonló. Bármilyen ország konyhájának.
Irigykedem és irigykedem! Nálunk Magyarországon miért nincs/mikor lesz ilyen? Én pl. a portugál vino verde-t hiába keresem égre földre, azt sem tudják miről beszélek….
Pedig a Margit körúti grobyban meg némely matchokban szokott lenni vinho verde:))
Vinho verde egyre több helyen kapható Bpesten, pl. a Damjanich utcai borboltban, a múltkor még szép választék is volt.