Hűsítő gondolatként megpróbáltam nagyjából kategorizálni, hogy milyen típusú fagyikról beszélhetünk, leginkább a fagyasztás módja, ill. a hozzávalók típusa alapján, különösebb tudományos, terminológiai, etimológia megfontolás nélkül. Pár dolog azért picit konfúz, de a következőkre jutottam:
Tejszínes fagylalt (ice cream) – tejes/tejszínes, tojásos, főzött vaníliamártás alapból készülő. Pl. ilyen.(Alap vaníliafagyi arányok: 1 vaníliarúd, 1/2l tej/tejszín, 4 tojássárga, 15dkg cukor)
Gelato – magyarul ezt a kifejezést külön nem használjuk, és alapvetően olaszul általában a fagylalt megfelelője. Angol nyelvterületen a gasztronómiában viszont olyan fagyira használják, amely nem tejszínnel, hanem csak tejjel készül. Pl. ilyen.
Sorbet/serbet/szörbet – itt a magyarban nem teljesen egyértelmű számomra a pontos szóhasználat, a három kifejezést felváltva látom használni. Alapvetően tejmentes gyümölcsfagylaltot értünk alatta, amely csak gyümölcspüréből, cukor (esetleg alkohol, citromlé) hozzáadásával készül. Az amerikai angol határozott különbséget tesz a sorbet és a sherbet között, amennyiben a sorbet kizárólag gyümölcsöt és cukrot, a sherbet viszont egyéb hozzávalókat (tejtermék, tojásfehérje, zselatin) is tartalmaz. Erről a műfajról bővebben a következő post-ban. Pl. ilyen
Parfé – Felvert tejszínhab hozzáadásával készülő, formában, szeletelhetőre fagyasztott fagyi. Ehhez nem szükséges fagylaltgép. (=semifreddo?)
Granita –mondjuk jégkása. Lapos tálban fagyasztott, villával jégszilánkokra tört/kapart édes „jégforgács”, jellemzően gyümölcsből, vagy kávéból készül. Ehhez sem szükséges fagyigép. Pl. ilyen
Joghurtfagyi (frozen yogurt) – a tejszínes fagyik kalóriabarátabb változata, joghurt+ízesítő, jellemzően gyümölcs hozzáadásával készül. Pl. ilyen
A parfé és a granita kivételével mindegyikhez ajánlott a fagyigép használata. Lehet próbálkozni az alternatív módszerrel, ebben az esetben a lefagyasztott alapot egy-két óránként robotgéppel át kell keverni. Tapasztalatom szerint ez nem az igazi, mivel csak a gép tudja olyan kicsi jégkristályokra törni és fagyasztani, hogy igazán jó állagú legyen. De gép híjján természetesen alkalmazható.
A képen: régebben, még a nagy utazásom után készült vietnámi kávéfagylalt.
Vietnámban a francia gyarmatosítók terjesztették el a kávézást, kiváló minőségű saját kávéjuk van, és úgy isszák, hogy sok jeget és édes sűrített tejet kevernek hozzá. Ettől persze a kávéjellege némileg (teljesen) elvész, ellenben isteni desszerté avanzsál. Ez adta az inspirációt a fagyi készítéséhez. Készítettem egy szokásos vaníliafagyi alapot, majd hozzáadtam egy erős eszpresszót, néhány evőkanál édes sűrített tejet és fagyigépben lefagyasztottam.
Számos kiváló fagyi recept összegyűjtve itt.
a semifreddoról úgy tudom, van benne tojássárgája – gőz felett kikeverve a cukorral és ízesítőkkel, majd hűtve-robotolva a felvert tejszínbe forgatva.
nakéremszépen! jelentem, hogy reggel frissen üdén fiatalosan bemasíroztam az üzletbe és felmarkoltam egy délonghi típusú fagyigépet!!! most már semmi sem állhatja utamat!!!
jó ez a post nagyon, de a kép is ritka ötletes. gratula!
Köszi a posztot, hasznos volt számomra, ugyanis éppen fagyigépet készülök vásárolni 🙂