Avokádókrém

Avokádókrém azért nem szerepel a könnyű szendvicskrémekről szóló írásomban, mert hát csak nem írhatok le annyit, hogy vegyünk egy avokádót és trutyizzuk össze némi fokhagymával, citromlével, sóval, borssal, pont.
Pedig a különböző kencék közül az egyik legfinomabb és leggyorsabb. Néhány éve már otthon is beszerezhető ez a különleges zöldség (ami gyümölcs), bár minőségi problémák azért még felmerülnek, ahogy elnézem. Az avokádónak két negatív tulajdonsága van: 1. nem lehet spontán használni, mivel a legritkábban sikerül pont megfelelő érettségűt beszerezni, tehát tervezős kaja, 2. „az alultápláltak csodaszere” ( Az egyik róla szóló cikkben találtam ezt a jelzőt. Elég szörnyen hangzik). Ezen kívül viszont csak kiváló tulajdonságai vannak: rengeteg vitamint és tápanyagot tartalmaz, jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, koleszterinszint csökkentő, tehát enni kell, annak ellenére, hogy magas a szénhidrát- és zsírtartalma. Ja, és a bőrrel tényleg csodát tesz, ha avokádót készítek, mindig ellopok belőle egy kicsit arcpakolásnak (utóbbi műveletet szigorúan csendes magányban ajánlom lebonyolítani).
A legismertebb avokádókrém a mexikói guacamole, amiről már régebben írtam, és amely kapcsán egyszerűen nem tudom megállni, hogy ne ajánljam ismét Váncsa írását. Így kezdődik:
„Alapvető jelentőségű táplálék, részint a szegény mexikóiak, részint az egészségmániás és gazdag európaiak fogyasztják; állítólag csökkenti a koleszterinszintet, regenerálja az érfalakat, elmulasztja a szürke hályogot, a lúdtalpat és az impotenciát, továbbá a tőzsdekrach, az autóbaleset és az adóhivatal ellen is védelmet nyújt” Tessék tovább olvasni itt, érdemes!
Avokádónál, két dologra kell figyelni: 1. legyen teljesen érett, puha, krémes, különben teljesen élvezhetetlen (ha kőkemény, papírzacskóban egy banán társaságában 1-2 nap alatt megpuhul), 2. Mivel egy perc alatt bebarnul, nem lehet előre elkészíteni, csak utolsó percben. Még akkor is ha citromlevezzük.
Ja, avokádókrém: vegyünk egy avokádót és trutyizzuk össze némi fokhagymával, citromlével, sóval, borssal (opcionálisan mehet bele pici tejföl, esetleg hagyma, chili, friss koriander)
(Visited 12 629 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

14 hozzászólás

  1. Én Melbourne-ben élek és mázlira elég könnyű „ideális”, tehát puha avokádóra lelni. Talán ezért is én soha nem keverem össze semmivel, csupán parányi sót, v. ételizesitőt teszek rá és lenyérre, piritósra kenve v. csak magában esszük. Gyakran belevágom salátába is. Gratulálok a blogodhoz, fenomenális. Egyébként van magyar receptblog is (www.receptblog.hu) egy otthoni barátnőm és barátai irják.

  2. Ma bukkantam rá az avokádós írásodra; és pont kapóra jött, mivel hasonló témában írtam én is reggel, így be is linkeltelek. Gyere, látogass el hozzám: aubergine.freeblog.huÜgyes vagy, szeretem az írásaidat is!G.

  3. Kedves Kanga, én sajnos még soha nem jártam Ausztráliában, de legendákat hallottam arról, hogy ott milyen az avokádó. De jó Nektek! A receptblogot ismerem, köszi szépen!Kedves Padlizsán, meglátogattalak, klassz az avokádós salid!

  4. Pont a minap olvastam, hogy nem barnul meg a guacamole, ha talalasig bennehagyjuk az avokado magjat. Meg nem teszteltam le, mennyire valos az allitas, de egy probat meger. Rita

  5. A mag-bennehagyásról egy californiából elszármazott haveromtól hallottam.Ha egy avokádónak csak a felét használja fel, akkor a másik felében benne hagyja a magot, és úgy tartja a fridzsiben, tényleg nem barnul. Annyira.A zacskós-banános érlelésről még nem hallottam, érdekesen hangzik, nem lesz nehéz lecsekkolni, mert a legtöbb avokádó kőkemény állapotban vár a budapesti polcokon.

  6. Először is fogadd őszinte gratulációmat a blogodhoz, egyszerűen csodás!Az avokádóval én is próbálkoztam már, pirítósra került vaj és némi só társaságában. Utána pedig kicsíráztattuk a magját, majd elültettük. Ez körülbelül fél éve lehetett, most már több, mint fél méteres, és szép nagy zöld levelei vannak, gyönyörű lesz, ha igazán lombosodni kezd. Ajánlom mindenkinek!Csak így tovább, alig várom már a következő írást!

  7. Én elkezdtem kutatni a mag felhasználhatósága után! Eddig emlékeimben rémlik valami Jamie Olivertől valami hogy a magot is belerakta valami kajába. Ha valakinek van konkrét receptje vagy tippje, légyszi adja tovább! pepszy@gmail.com

  8. Örülök, hogy rátaláltam erre a blogra,tetszik. (Nemigen szoktam ilyeneket, mármint blogokat olvasni, de jó)Márcsak azért is mert én is szeretem az avokadót, meg a tzazikit is.Tényleg lehet itthon görög joghurtot kapni? Én kipróbáltam a „csepegtetős” módszert a joghurttal, de nekem ez nem jött be, más mint kint Görögországban.Köszönöm!Kingiygaykvf

  9. Nem tudom, kapható-e itthon görög típusú joghurt, de Papadimitru Athinától hallottam, hogy meg lehet próbálni a joghurtot némi tejföllel kikeverni. Kipróbáltam, a tzatziki nagyságrenddel jobb lett így. 50-50%-ban kevertem a joghurtot tejföllel. Lehet, hogy nem túl autentikus, de jót tett az ubinak.

  10. Az avokádó papírban érlelésével én is kísérleteztem,ugyanolyan kemény maradt!Egy romániai ismerősömtől így tanultam az avokádó elkészítését:1 avokádót pépesre török villával,hozzáreszelek 2 db. keménytojást,sózom,frissen őrölt borssal megszórom és leheletnyi mustárt keverek hozzá.Kenyérrel vagy anélkül is finom.

  11. Csak a joghurt-történethez szólnék hozzá. Igen. Lehet kapni. Ha nemis görög, de jó minőségű török joghurtot. A belvárosban, a Kálvin térnél. A tzatzikihez PONT JÓ! 🙂

  12. Xsandra hozzászólásához:
    A csiráztatás nagyon érdekelne, hogyan oldottátok meg? Milyen eljárással?
    Az oldal kiváló csak igy tovább, ha receptet keresek ki nem hagynám!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük