Pedig annyira készültem, hogy majd mindenféle izgi gasztronómiai beszámolókkal térek vissza. Hogy alaposan beszámolok az igazi, eredeti, Valencia-ból származó (csirke-, nyúlhúsból és kétféle babbal készülő) paella-ról, meg megkóstolom a soha nem hallott, helyi, speciális mandulatejből (tigernut /Erdmandel/chufas magyarul?) fahéjjal és citromlével készülő jéghideg üdítőt, a horchata-t. Aztán a gasztronómiai kalandozásokat ez alkalommal elsodorták az Élet más eseményei…
Don Quijote vidékén jártam, fantasztikus spanyol-finn fúziós esküvőn, három napig gyakorlatilag non-stop buli, tánc, reggel 8-ig. Evésre szinte alig maradt idő, akkor is csak maximum a délben sorra kerülő reggelire, amely funkcionálisan a gyomorbélelő szerepet töltötte be, meg az este 11-kor kezdődő tapas vacsikra herkenytűkkel, isteni serrano sonkákkal, és jó pár kancsó sangria-val. A valencia-i piacon azért legalább sikerült beszereznem egy darab helyi juhsajtot, manchego-t és hozzá membrillo-t (birsalmasajt), amelyet egymás társaságában fogyasztanak. Gasztroélménybeszámoló így elmarad, inspiráció azért jött, hatása várható.
(Visited 229 times, 1 visits today)
Szerintem az horchata amilyen jól hangzik, annyira rossz… 🙂
szia.micsoda véletlen,én is pont most értem vissza Valenciából,bár én nem voltam esküvőn…>az este 11-kor elfogyasztandó tapas legalább 8 féle halból,polipból,kagylóból és egyéb finomságból még így is kötelező volt,mindenféle lagzi nélkül.>hihetetlen,hogy éjfél előtt még a kisgyerekek sem kerülnek ágyba..én már kornyadoztam hajnali egy felé,de akkor még mindig át kellett menni egy másik bárba,hogy azért még igyunk valamit,hisz olyan meleg van.>szóval jó hely,na.vendégszerető,életszerető és hihetetlenül segítőkész társaság…>aki tud,menjen el oda élvezni kicsit az életet a hosszú magyar tél után.>üdv.Kata
Ez egy palka, de mandulafű néven fut. Nálunk gyomnövény, agresszíven terjed, de van termesztett változata is.
a tigernutról beszéltem 🙂
eszpee, ezt örömmel hallom, ezek szerint nem maradtam le sokról..>t3v,hű, köszi, micsoda botanikus szaktudás..nem mintha magyarul érteném, hogy mi az a palka:)
azt hiszem nagyon szerencsés vagyok, 7 hónapig éltem Valenciában – viszont sajnos teljesen beleszerettem, úh most valahogy vissza kéne jutni… 🙂>és igen: a valenciai paella utánozhatatlan, és nem marisco hanem csirke és nyúl és bab és nagyonjó>és az horchata-t vagy nagyon megszereted vagy egyáltalán. egy forró napon jéghidegen a napernyő alatt szerintem isteni 🙂