Keralai zöldséges csirke

Avagy költözés után I. Túléltem, minden a helyén, egészen fájdalommentes volt, le a kalappal 4+4 csodapali előtt, akik nyüzsögtek és cipeltek és fúrtak és faragtak, továbbá a belga matáv előtt, amelynek köszönhetően egyetlen napot sem töltöttem telefonvonal és internet kapcsolat nélkül, úgy tűnik, mégiscsak van mit tanulnunk a nyugattól..
Első este az új helyen, még nagyrészt dobozok és csomagolós újságpapírhegyek között úgy éreztem, hogy azonnal fel kell avatnom a konyhámat, főzésileg persze..úgyhogy körülnéztem, hogy miből gazdálkodok, mind hűtőszekrény tartalmát tekintve, mind a rendelkezésre álló, már kicsomagolt edények terén. Közben már régóta járt a fejemben egy recept, amit az egyik kedvenc indiai szakácskönyvemben olvastam, (ahol egyébként az igen frappáns „Chicken stew” címet viselte –de alá van írva, hogy Kerala, azt nem én találtam ki), amely persze még valamelyik doboz mélyén lapult, úgyhogy kb. emlékezetből főztem, csak sokkal több fűszerrel, egész jól rekonstruálva, mínusz krumpli, mínusz currylevél, ami egész véletlenül így költözés táján nem akadt a háztartásban..

Recept

Hozzávalók (2 személyre)

30dkg csirkemell
1 közepes sárgarépa, vékonyra karikázva
15 dkg zöldborsó
2dl kókusztej
1 hagyma, apróra vágva
2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
hüvelykujjnyi friss gyömbér, apróra vágva
1 friss zöld chilipaprika, apróra vágva
2 babérlevél
1 fahéjrúd
5 kardamommag, kissé megtörve
5 szegfűszeg
2kk mustármag
1tk kurkuma
1tk garam masala
só, bors
olaj

A csirkemellet falatnyi kockákra szeletelem. Az olajat felforrósítom, beledobom a hagymát, fokhagymát, gyömbért, chilit és illatosra, üvegesre párolom. Beleteszem az összes fűszert a garam masala kivételével és a hagymás keverékkel pirítom néhány percig. Rádobom a csirkét és kifehérítem. Felöntöm a kókusztejjel és 1dl vízzel, beleteszem a sárgarépakarikákat, sózom, borsozom és lefedve kb. 15 percig főzöm közepes lángon, amíg a répa megpuhul (de nem fő szét.) Ha friss zöldborsót használok, azt is már az elején hozzáteszem, ha mélyhűtöttet, azt csak a legvégén az utolsó öt percre. Végül öt percig nagy lángon fedő nélkül főzöm, hogy a mártás besűrűsödjön. A garam masala-t csak a legvégén keverem hozzá. Rizzsel, vagy naan-nal kínálom.

(Visited 1 819 times, 2 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

5 hozzászólás

  1. chilii, én nagyjából ez alapján szoktam, de általában fűszer nélkül:NAAN3 pÚpozott csÉsze fehÉrliszt 1 pÚpozott csÉsze teljes ŐrlÉsŰ liszt 4 1/2 teÁskanÁl cukor 1 teÁskanÁl sÓ 1 csÉsze joghurt vagy aludttej 1 teÁskanÁl szÓdabikarbÓna 7 teÁskanÁl olvasztott vaj/ghí (2 teÁskanÁl Ánizsmag 2 teÁskanÁl mÁk)Összegyúr, 20 p állni hagy, aztán lepénykék, tetejüket joghurttal ken és ánizzsal-mákkal szór (brrr), kb. 20 p süt. Ha nem autentikus (bár vmi indiai oldalról szedtem annak idején), akkor is finom!

  2. Megcsináltam ma, egy kis módosítással 🙂 Borsó helyett bébicukkini, hagyma helyett póréhagyma került bele, kardamommag és kurkuma nincs idehaza, ezek kimaradtak. Nagyon ízletes étel, köszönöm szépen!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük