Minilángos

Nyári szeretetreggeli: frissen sült minilángos! Igen, nagyon kell szeretni valakit ahhoz, hogy kánikulában (!), reggel (!) nekiálljunk olajban sütni (!), de az utolsó nyaralási/későnyári hetekben talán még beleférnek az ilyen extra reggelik. Ennek a lángostésztának ráadásul nagy előnye, hogy előző este kell bedagasztani, éjszaka a hűtőben, szépen lassan gyönyörűen megkel, reggelre így csak a sütés marad. 16 darab 10 cm átmérőjű minilángos lesz ebből a mennyiségből (500 g liszt), a több, kisebb lángos a feltéteknek is nagyobb, változatosabb teret ad, ezekben pedig bátran el lehet kalandozni (burrata, stracciatella lángoson!!). A tésztához a családi tulajdonú, celldömölki Czelli malom kiváló lisztjét használtam, fele finomlisztet, fele kenyérlisztet, utóbbi nagyon jó, feszes állagot ad a lángosnak. A lisztcsaládnak többféle, különböző lisztfajta a tagja, a pizzaliszttől a réteslisztig, a megújult, szép csomagolásukat is érdemes megnézegetni, klassz recepteket találtok rajtuk.

Minilángos
Hozzávalók (16 darab 10 cm átmérőjű mini lángoshoz)

250 ml langyos tej
1 kávéskanál cukor
25 g friss élesztő
250 g C2 Czelli kenyérliszt
250 g C1 Czelli finomliszt
20 g só
100 ml kefir
2 evőkanál olaj
a sütéshez napraforgó- vagy más semleges olaj

A langyos tejhez adjuk a cukrot és az elmorzsolt élesztőt. Tíz percig hagyjuk állni, amíg felfut. Egy nagy tálba szórjuk a kétféle lisztet, elkeverjük a sóval. A közepébe mélyedést formázunk. A mélyedésbe tesszük a felfuttatott élesztőt (a tejjel együtt), a kefirt és a 2 evőkanál olajat. Elektromos kézikeverővel vagy robotgépben (vagy kézzel) összekeverjük, néhány percig dagasztjuk. Homogén, de lágy tésztát kapunk, amely ilyenkor még nem formázható, ne ijedjünk meg! A masszát kiolajozott, folpackkal lefedett üvegtálba vagy uzsonnázózacskóba tesszük, és egy éjszakára hűtőbe megy, ahol másnapra csodásan megkel. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkán átgyúrjuk, majd 16 egyforma részre vágjuk. Ezekből a darabokból golyót formázunk, tíz percet állni hagyjuk (amíg melegszik az olaj) majd kissé lelapítjuk és kézzel formázzuk úgy, hogy egy kb. 10 cm-es korongot kapjunk. Fontos, hogy a közepe legyen egy kicsit vékonyabb, a pereme pedig vastagabb. Forró olajban, oldalanként 2-2 perc alatt aranyszínűre sütjük, majd konyhai papírtörlőre tesszük, hogy leitassuk róla az olajat.


(X) #czellimalom #czelliliszt #csaladimalom #C2kenyérliszt #minilángos #tamogatottposzt
Czelli malom Facebook oldala
Czelli malom Instagram oldal

(Visited 6 663 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük