Mindenesetre ma az amerikai reggeli egyik kedvenc fogása, körülbelül ötezer féle elkészítési módja létezik. Lehet kísérletezgetni a fűszerezéssel, a bundával, a belsejével (kenyér, kalács, briós, croissant), a lehetőségek tárháza tényleg végtelen. Én most egy extravagánsabb változatot próbáltam ki, ez volt az alaprecept, amin persze változtattam. Alapvetően az arányokon változtattam, továbbá a kókuszos „panírhoz” reszeltem egy fél lime héját, ami nagyon feldobta ezt az amúgyis egzotikus beütésű ízvilágot. Legközelebb viszont egyértelműen kaláccsal csinálom (csak az most nem volt)
Recept
Hozzávalók (2 adag)
4 szelet toast kenyér (vagy kalács)
2 tojás
1 dl tej
4 dkg corn flakes morzsa (kb 3 marék pehely)
4 dkg kókuszreszelék
fél zöldcitrom reszelt héja
(opcionális: 1 tk vaníliakivonat)
csipet só
5 dkg vaj
*legközelebb úgy csinálnám, hogy a kókusz-corn flakes arány a kókusz javára billenne (mondjuk 6dkg kókusz, 2 dkg corn flakes)
a tálaláshoz: egy banán, karikázva, juharszirup, vaj
A kenyereket két fél háromszögre vágom (ha kalácsot használok, egyben hagyom a szeletet). A corn flakes-et aprítógépben nem túl finom, durva morzsa állagúra darálom. Egy mélytányérban összekeverem a kókuszreszelékkel és a reszelt citromhéjjal. A két tojást felverem a tejjel és a csipet sóval (és esetleg vaníliakivonattal). A kenyér háromszögeket belemártom a tojáskeverékbe, megforgatom, picit benne hagyom, de csak annyira, hogy megszívja magát a tojással, de megtartsa a formáját. Beleforgatom a kókuszos keverékbe, hogy egyenletesen befedje, az összes „panírozott” kenyeret egy tálra helyezem sütésig. Egy nagy serpenyőben felolvasztom a vajat és a amikor forró, belehelyezek annyi szeletet, amennyi kényelmesen elfér benne. Közepes lángon mindkét oldalán aranyszínűre sütöm. (Ha két menetben kell sütni, az első után érdemes a serpenyőt kitörölni és friss adag vajon sütni a második adagot, mert a vaj hamar odakap és a panír kis fekete morzsákat hagy hátra). Karikára szeletelt banánnal és juharsziruppal meglocsolva tálalom.