Bialy – hagymás, mákos péksütemény
Hozzávalók (12 darab, kb.10cm átmérőjű bialy-hoz)
70-80dkg liszt (magas sikértartalmú kenyérliszt, pl. pásztói bioliszt*)
7,5dl hideg víz
2ek só
1,5dkg élesztő
Tetejére:
1 nagy hagyma
2 ek pirított kenyérmorzsa
3 ek mák (nem darált)
1.Az élesztőt belemorzsoljuk 1,5dl vízbe. Amikor feloldódott, hozzáadjuk a többi vizet. Összekeverjük a liszttel és a sóval. Robotgépben (vagy elektromos kézi mixerrel) dagasztókarral keverjük, úgy, hogy a tészta nagyjából összeálljon, de még ragacsos maradjon.
2. A tésztát áttesszük egy edénybe, letakarjuk, és meleg helyen, kb. 3 óra alatt a duplájára kelesztjük.
3. Ha megkelt, a robotgéppel (vagy lisztezett deszkán kézzel) kb. 10 percig dagasztjuk, amíg elasztikus, selymes tésztát nem kapunk. Kb. 1,5 óráig ismét letakarva kelesztjük. Öklünkkel finoman megpaskoljuk, hogy visszalappadjon.
4. Négy részre osztjuk, hengereket formázunk, majd mindegyiket három-négy felé vágjuk. Kerek bucikká formázzuk, letakarjuk konyharuhával, majd további 45 percet pihentetjük.
5. A sütőt 240 fokra melegítjük (légkeverésesben 220).
6. Elkészítjük a tetejét: lereszeljük a hagymát, és összekeverjük a morzsával (ennek az a funkciója, hogy felvegye a hagyma nedvességét).
7. Megformázzuk a bialy-t: kb. 10cm átmérőjű köröket készítünk, közepébe kb. 4-5cm átmérőjű mélyedéssel (ennek helyén a tészta egész vékony legyen, de ne lyukadjon ki). A közepébe tesszük a hagymás tölteléket, megkenjük vízzel, és megszórjuk a mákkal.
*Pásztói liszt általában bioboltokban kapható, ha éppen nincs, kérésre szoktak hozni nagykerből. én utoljára a Pannónia utcában (Radnóti utcához közel) található pici bioboltban kértem, hogy hozzanak néhányat, jött is