Ötfűszeres mázzal sült tök – Tök Jó Hét II.

Következzen a második tökös recept, sült tök kicsit másképp. Ezért a fogásért a vegetáriánus vendégeitek nagyon odalesznek. Itt a sütőtök egy ázsiai ízvilágű, fűszeres, ragacsos mázban sült, ami nagyon jól harmonizál a tök ízével és állagával. Az ütős elem a máz keverékben a kínai ötfűszer keverék, egy zseniális zseniális fűszer, ami bármilyen ételt, még a legunalmasabb csirkemellet is teljesen új dimenzióba repíti. A keverék (meglepő módon ) öt fajta őrölt fűszer keveréke, mégpedig a következőké: csillagánizs, fahéj, szegfűszeg, édeskömény és szecsuáni bors. A fűszer maga nagyon intenzív ízű, úgyhogy keveset kell belőle használni, különben agyonüti az ízeket. Kicsivel kezdjünk és épp csak annyit használjunk, amennyitől egy kellemesen fűszeresen édeskés, egzotikus beütést kap az étel. Az eredete nem pontosan ismert, állítólag a kínaiak egy igazi csodafűszert akartak kitalálni, más teóriák szerint véletlenül borultak össze ezek a fűszerek. A kínai filozófia és életmód alapjául szolgáló öt elem (fa, tűz, föld, fém, víz), ill. az öt alapíz (édes, savanyú, keserű, erős, sós) egyensúlyát tükrözi, amely elemek egyensúlya harmóniához vezet (hurrá, én annyit használom, hogy garantáltan harmonikus életet fogok élni..). Nem győzök eléggé lelkesedni iránta, szerintem az egyik legjobb fűszer. Pácokhoz, húsokhoz használom, kacsához pl. fenomenális, de csirkemellet, vagy steak-et is lehet vele ízesíteni és izgalmassá tenni. A pác különböző összetevőkből állhat, én általában szójaszósz, szezámolaj, sherry-t, fokhagyma, és barna cukor keverékéhez szórom, de lehet még hozzáadni pl. hoisin szószt, friss gyömbért, chili-t, szóval mindent ami úgy épp kéznél van és amit szeretünk. A hosszúkás alakú sonkatök (butternut squash) általában édesebb, mint a kerek tök (pumpkin), ezért olyan receptekhez, amiben a tök maga a főszereplő, inkább azt szeretem használni.

Recept:

Hozzávalók (2 főre, ha főétel, 4 fő ha köret)

Egy 1 kg-os sütőtök, kimagozva, szeletekre vágva

A mázhoz*:
4 ek szójaszósz, 4 ek narancslé
2 ek szezámolaj
1 fokhagymagerezd préselve
2 ek barna cukor
1 tk kínai ötfűszer keverék


*A mennyiségek nagyon indikatívak, függ a szójaszósz minőségétől, sósságától, ki kell kísérletezni, amit megfelel az ízlésünkek.
A sütőt előmelegítem 190C-ra/gáz 5.
A sütőtököt félbevágom, kikaparom a magját és belsejét és szép, egyenlő vastagságú szeletekre vágom. (Én héjastól sütöm, de ha sok időtök van, meg lehet hámozni). Bekenem a mázzal (a célra leginkább egy kenőtoll, vagy szilikon ecset (a legújabb szuper eszköz) felel meg). Egy alufóliával bélelt tepsire teszem, beborítom alufóliával és így sütöm 25 percig. A végén leveszem az alufóliát és így sütöm még kb. 10 percig, vagy amíg a tök teljesen megpuhul. Simán, vagy pirított szezámmaggal megszórva tálalom.

(Visited 1 094 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

3 hozzászólás

  1. Waw, jeden Tag ein neues Kürbisrezept. Gestern hatte ich versucht den Text zu übersetzen. Aber vergeblich ich fand keinen Ungarisch-Deutsch Online Übersetzer 😉 Schade das ich kein Ungarisch kann. Beide Rezepte sehen sehr lecker aus 🙂 Yummy..

  2. Hallo Yesil,ja, schlimm mit den Sprachen, echt..ich lese ja auch Deine tollen türkischen Rezepte vergeblich:)Das hier ist Kürbis mit Five spice powder glaziert (Sojasauce, Orangensaft, brauner Zucker, Knoblauch, Five Spice Powder und Sesam Öl)das wird dann bei 190C gebacken.

  3. yesil,an startlap.hu-gibts ein dicfor-wörterbuch.Du kannst dort deutsch-ungarisch und umgedreht wörterbuch finden.Szöno

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük