Illúzióromboló hír: a spenót vastartalma nem is olyan extra magas, mint azt sokan hittük, és mint ami a gyerekekbe való lelkes tukmálását indokolja. Így is szuperegészséges, tele van sok vitaminnal és csupa jóval, fogyasztása tehát mindenképpen indokolt, vas ide, vas oda. A spenótkultuszt és Popeye, a félszemű tengerész (született 1929-ben, egy New York-i újság képregényének oldalain) spenótimádatát a történelem egyik legnagyobb matematikai bakija, egy rosszul elhelyezett tizedesvessző szülte. A történet az 1800-as évek végén kezdődött, amikor egy német kémikus, Erich von Wolf, sok más leveles zöldséggel együtt a spenót tápanyagtartalmát kutatta. Amikor azonban végső téziseit megírta, véletlenül eltévesztett egy tizedesvesszőt, így a spenót mellé tízszer nagyobb vastartalom került. A tévedésre csak 1937-ben derült fény, amikor valaki ellenőrizte az évtizedekkel azelőtt közzétett számokat. A csorbát azóta is köszörülik: a spenót valódi vastartalmáról és az elírásról az elmúlt évtizedekben rendszeresen jelentek meg publikációk. (forrás: Múlt-kor magazin /2013. Július). A 20-as évek végén, 30-as évek elején Amerikában annyira népszerű lett Popeye karaktere, hogy a gyerekek 33 százalékkal több spenótot ettek (minden bizonnyal a képregény hatására), a spenót-trend pedig az egész világot meghódította. Tavasszal minden esetre csodás friss spenótokat kapni a piacokon, de a fagyasztott (mindig natúr, nem ízesített!) sem ördögtől való.
Főzelékes Ferinek nemcsak rajongója vagyok, hanem barátja is, főzelékes karrierjét a kezdetektől fogva nyomon kísérem, számtalan közös ötletelést, baráti vacsorát, közös főzést éltünk már meg együtt.
A főzelékei közül ez a zabpehellyel sűrített spenótfőzelék az egyik kedvencem (a másik a currys krumplifőzelék), ezt gyakran készítem is. Feri receptjéhez képest még kényelmesebben, ő hagymát dinsztel hozzá, és pirítja a zabpelyhet, én még ezt is elhagytam, és a spenótpürét (frissből, vagy fagyasztottból is lehet) egyszerűen csak beízesítettem fokhagymával, szerecsendióval, tejjel, tejszínnel (lehet növényi), majd beleszórtam a finom szemcséjű zabpelyhet, és addig kevertem, amíg főzelék állagúra sűrűsödött. 10 perc alatt készül így el a szenzációs villámfőzelék. Az alábbi recept alapján ki is próbálhatjátok, de a jó hír, hogy Feri főzelékbárjában, a Klauzál téri csarnok udvarában található Hippeace-ben szinte mindig van is ez a főzelék, úgyhogy nála is meg tudjátok kóstolni (érdemes csekkolni az insta oldalát, ott mindig kiírja, hogy aznap mi a választék).
Zabpehellyel sűrített spenótfőzelék
2x450 g fagyasztott spenótpüré, kiolvasztva (natúr, nem ízesített!)
só, bors
frissen reszelt szerecsendió
2 gerezd fokhagyma, reszelve
200 ml tejszín
200 ml tej
100 g finom szemcséjű zabpehely
A fagyasztott spenótpürét kiolvasztjuk (vagy friss spenótot fonnyasztunk, pürésítünk), a vizet leöntjük róla. Lábasban felmelegítjük, ízesítjük sóval, borssal, ízlés szerint sok, vagy kevés, frissen reszelt szerecsendióval és két gerezd reszelt fokhagymával. Hozzáadunk kb. 2 dl tejszínt és 2 dl tejet (lehet növényi is, pl. zabtej/zabtejszín). Amikor forró, beleszórunk kb. 10 dkg finomszemcséjű zabpelyhet, majd öt percig, állandó kevergetés mellett főzzük, amíg besűrűsödik. Az állagát a tejjel és a zabpehellyel tudjuk beállítani hígabbra, sűrűbbre, ki, hogy szereti. Tepsis burgonyával, sült szezonális zöldségekkel, csodás húsmentes ebéd.