Rizstészta saláta zöldségekkel, sült hússal

A kortárs, nemzetközi gasztronómiai kultúra és trendek egyik nagy vívmánya, hogy a tányéron bármi megengedett. Egy-egy ételben akár többféle nemzet konyhája is találkozhat, a játékos világkonyhára nyitott közönség nem lepődik meg, ha egy fogásban különböző földrészek alapanyagai, vagy kulináris elemei jelennek meg. A világszerte nagy népszerűségnek örvendő salátatálak erre különösen alkalmasak, hiszen egy jó öntet egymástól teljesen távol álló hozzávalókat is harmonikusan össze tud kötni. Így fordulhat elő, hogy az alább ajánlott – a vietnami konyha egyik ikonikus étele által ihletett – rizstésztasaláta a hagyományos húspogácsa helyett giroszhússal, vagy bármilyen más, maradék sülttel is kiválóan megállja a helyét (a receptben ettől függetlenül az eredeti, fasírttal ajánlom). Az inspirációs kiindulópont a bún chá nevű vietnami étel, amely Hanoiból származik. Általában grillezett sertéshússal, vagy húspogácsával és temérdek mennyiségű, friss zöldfűszerrel tálalják. Receptjét állítólag 1959-ben jegyezte le Vu Bang vietnami szakíró. Hagyományosan délben fogyasztják, de ma már olyan közkedvelt, hogy mindig készítik (a hazai vietnami éttermek étlapján is szinte mindenütt szerepel). Rengeteg íz, sok szín, változatos állagok, az összhatás pedig könnyű és izgalmas. Ha van időnk, érdemes nekiállni a húspogácsa elkészítésének, de bátran kísérletezhetünk helyette bármilyen más feltéttel, a maradék, tépett sült csirkétől a falatnyi darabokra szeletelt rántott húsig, a fasírtgolyótól a felkarikázott sült kolbászig, ahogy éppen kedvünk tartja.

Rizstészta saláta zöldségekkel, sült hússal
Hozzávalók (4 adag)

Fűszeres húspogácsa:
500 g darált hús (sertés, vagy csirke)
1 gerezd fokhagyma, reszelve
fél hagyma, finomra aprítva
2 evőkanál szójaszósz
1 teáskanál nádcukor
1 thai citromnád, finomra aprítva

Öntet:
3 evőkanál szójaszósz (vagy halszósz)
3 evőkanál rizsecet (vagy almaecet)
1 evőkanál nádcukor
1 gerezd fokhagyma, reszelve
1 kis friss csilipaprika, kimagozva, finomra aprítva
150 ml víz

200 g rizstészta (cérnametélt/vermicelli)
2 nagy sárgarépa
1 kígyóuborka
1 csokor újhagyma
vegyesen bármilyen nyers zöldség:
pl. retek, karalábé, cékla
esetleg salátalevelek

Tálaláshoz:
friss koriander, menta
durvára vágott földimogyoró
zöldcitrom

A húsgombóchoz összekeverjük a darált húst (hagyományosan sertés, de lehet más is) a fokhagymával, finomra aprított hagymával és citromfűvel, hozzáadjuk a szójaszószt, cukrot, végül egy-két evőkanál hideg vizet, összedolgozzuk. Pingponglabdányi golyókat formázunk, amiket fasírttá lapítunk.

Az öntethez az összes hozzávalót elkeverjük. A rizstésztát leöntjük forró vízzel, majd tíz percig állni hagyjuk. Leszűrjük, leöblítjük. Közben előkészítjük az összes zöldséget: gyufaszálra, vagy egészen vékony karikákra szeleteljük. Minden adagot egy külön, mélyebb salátás tányérban készítünk elő: körben elrendezzük a rizstésztát, a zöldségeket és a zöldfűszereket, megszórjuk a durvára vágott mogyoróval. Forró serpenyőben (vagy sütőben) megsütjük a fasírtokat, és a salátaágy tálakra helyezzük. Ekkor, közvetlenül fogyasztás előtt locsoljuk meg bőségesen az öntettel, amivel összekeverjük.

(Visited 971 times, 5 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

One comment

Hozzászólás a(z) John L. Miller bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük