Zöldséges, húsgombócos káposztalé leves

Múlt heti székelyföldi gasztrotúránk után élményekkel és rengeteg ihlettel feltöltekezve tértem haza. Az erdélyi gasztronómiáról, és az ott tapasztaltakról még hozok majd részletesebb élménybeszámolót, vendéglátóink nagyon jól tartottak bennünket, két és fél napba hihetetlen mennyiségű programot zsúfoltak.

Sokan tudjátok, hogy évek óta rajongok Kövi Pál: Erdélyi Lakoma című kötetéért, egy éve pedig a Magyar Konyha magazin lapjain hónapról hónapra megfőzök, és kissé felfrissítek néhány receptet, már majdnem száz ételt készítettem el, csodás életre kelteni, és képileg is megjeleníteni a néhány sorokból álló recepteket. Jó volt Erdélyben látni, hogy ott is fontos ez a kötet, sokan merítenek belőle ötleteket.

Az egyik dolog, amit magammal hoztam, és azonnal be is vezettem a saját főzésemben, a különböző savanyítási módok. A savanyú íz amúgy is igen jellemző, a leveseket, főzelékeket pedig azzal savanyították régebben, ami volt – leggyakrabban tárkonyecettel, paradicsomlével, korpaciberével (a búzakorpát meleg vízzel öntötték fel, tettek bele egy szelet kenyeret, majd addig hagyták erjedni, amíg megsavanyodott), vagy savanyúkáposzta levével. Utóbbi csodás technika, ezt Kövi Pál könyve nyomán is több alkalommal kipróbáltam már (hallevessel is fantasztikus). Székelyudvarhelyen, a vendéglátóinknál, a Páva étteremben pedig a húsgombócos, savanyúkáposztalével készült levest is megkóstoltuk. Ezt a levest általában disznótorkor főzték, friss húsból, vagy gyakran kolbászhúsból, abból formázták az apró gombócokat.

Az alábbi egy gyors, zöldséges változat, 30 perc alatt kész. Imádom, hogy milyen ízt ad a savanyúkáposztalé, nem csak simán savanyú, hanem ízesen savanyú, hiszen már maga a lé is összetettebb, mint akár egy ecet. Hús nélkül, csak zöldségekkel is simán megállja a helyét.

Zöldséges, húsgombócos káposztalé leves

Hozzávalók ( 4 adag)

2 evőkanál olaj

25 dkg sárgarépa ( 2 közepes), felkockázva

30 dkg burgonya (2 nagyobb), felkockázva

10 dkg fehérrépa (1 kisebb)

20 dkg darált hús

1 kis tojás

só, bors

2 evőkanál finomra aprított petrezselyem

2 dl savanyúkáposztalé

2 dl tejföl

1 lapos evőkanál étkezési keményítő

½ csokor kapor, finomra aprítva

Az olajon kissé megdinszteljük, enyhén megpirítjuk a felkockázott zöldségeket. Felöntjük 1 liter vízzel, és fedő alatt kb. 10 percig főzzük. Közben a darált húst összekeverjük a tojással, sóval, borssal és a finomra aprított petrezselyemmel. Apró, diónál kisebb méretű húsgombócokat formázunk, majd tíz perc után ezt is a leveshez adjuk. Kb. 15 percig főzzük, ezalatt minden megpuhul. Közben folyamatosan lehabozzuk, ha szükséges. Amikor minden megpuhult, hozzáadjuk a savanyúkáposztalevet. A tejfölt csomómentesre keverjük, hozzámerünk a forró főzőléből, és behabarjuk vele a levest. A keményítőt hideg vízzel kikeverjük, és a levesbe keverjük, kissé besűrítjük vele. Végül hozzáadjuk a finomra aprított kaprot.

(Visited 6 460 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

2 hozzászólás

  1. Elkészítettem, rendkívül ízletes és tartalmas leves. Felvesszük a kedvencek listájára. Köszönet érte Zsófi 🙂

  2. Koszonom a receptet, tenyleg nagyon finom, bar en kicsit ovatosabb vagyok a savanyukaposztalevel, az elso probalkozas nagyon savanyu lett, nekem 1,5 deci eleg bele.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük