Kiterített sült csirke fűszeres joghurtos pácban, uborkasalátával

A világért sem szeretnék senkit arra buzdítani, hogy újabb és újabb konyhai kütyüket szerezzen be. A jó főzéshez úgyis leginkább három tárgyra van szükségünk: egy méretes, éles séfkésre, egy súlyos, jófajta serpenyőre és egy nehézsúlyú öntöttvas lábasra. Akad itt azonban mégis egy kis eszköz, ami mellett nem tudok elmenni szótlanul: a csirkeolló. Általában kés szaküzletekben, vagy komolyabb konyhás boltokban kapható, és a ami a sült csirkét illeti, léptékváltást eredményez. Az egészben sült csirkét mindenki imádja. Készítésénél kettő kihívás merül fel rendre: egyrészt hogy hogyan nem szárad ki a melle, másrészt, hogy lesz minél több és ropogósabb bőre. A csirkeolló mindkét problémát megoldja. Attól, hogy kivágjuk a gerincoszlopot, és egy laza mozdulattal kiterítjük a csirkét, sokkal gyorsabban és egyenletesebben átsül és nagyobb lesz a szabad felület, ami ropogóssá tud sülni. Alább fűszeres, joghurtos páccal ajánlom, de bármilyen kedvenc fűszerkeverék bevethető. Éljen a csirkeolló!

Kiterített sült csirke fűszeres joghurtos pácban, uborkasalátával
Hozzávalók (4 adag)

1 egész csirke (1,2-1,5kg súlyú), szobahőmérsékleten
só, bors
2,5 dl joghurt
2 gerezd fokhagyma, reszelve
1 evőkanál currypor
2 teskanál pirospaprika
1 csipet fahéj
2-3 evőkanál olívaolaj

Uborkasaláta:
2 kígyóuborka, legyalulva
1 lilahagyma, vékonyra szeletelve
0,6 dl ecet (rizs-, vagy alma)
4 dkg nádcukor
1 teáskanál só
1,2 dl langyos víz

Előkészítjük a csirkét: konyhai papírtörlővel alaposan leitatjuk, majd “kiterítjük” a következő módon: egy deszkára fektetjük, mellével lefelé, a püspökfalat nézzen felénk. Egy éles konyhai csirkeollóval a püspökfalat felől indulva a gerincoszlop jobb oldalát végigvágjuk, majd megismételjük ugyanezt a bal oldalon, tehát teljesen kivágjuk a gerincoszlopot. Ezt nem fogjuk használni, de kiváló alaplevet lehet belőle főzni. A csirkét megfordítjuk, és egy enyhe roppantással lelapítjuk, így egyenletesen elterül. A szárnyvégeket hústűvel vagy fogpiszkálóval hozzátűzhetjük a combok széléhez, hogy sütés során ne emelkedjen fel.
Alaposan sózzuk, borsozzuk. Összekeverjük a joghurtot a fokhagymával és a fűszerekkel, majd ezzel a páccal bedörzsöljük a csirkét. Néhány óráig vagy egész éjszaka pácoljuk. Sütés előtt kissé letörölgetjük róla a marinádod, meglocsoljuk olívaolajjal, és 200 Celsius-fokos sütőben 45 perc alatt megsütjük. Hagyományos módon uborkasalátát készítünk: az uborkát legyaluljuk, a hagymát vékonyan felszeleteljük, majd ráöntjük az ecettel, cukorral, sóval, vízzel kevert öntetet, és legalább egy óráig állni hagyjuk.

(Visited 4 772 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

One comment

  1. Kedves Zsófi!
    Nagyon szimpatikus a recept, holnap jön a vendégsereg, kipróbálom!
    A csirkeollóhoz szeretnék csak hozzászólni!
    Mi tyúkvágáskor és más állatok feldolgozásakor jó minőségű metszőollót (is) használunk. Ha valakinek van ilyen otthon, ajánlom, nekünk működik!
    A fiamnak csináltam tejmentes tápiókapudingot, finom lett, köszönöm!
    Ghyczy Zsuzsa

Hozzászólás a(z) Ghyczy Zsuzsa bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük