Datolyaszilva receptek

 

2006. óta (hat éve, uhh..)minden évben év végén, ill. év elején –amikor a szezonja van –írtam a datolyaszilváról (mégiscsak ez a legszebb neve, nem?). Még Brüsszelben kezdődött a rajongásom, ott kóstoltam életemben először tökéletes érettségű gyümölcsöt. Idén itthon is rengeteg helyen kapható, a Lehel-piacon minden harmadik zöldségesnél volt, és gyönyörű darabokat katptam (200-400Ft/db).
Lédús, mézes, édes, vaníliás, illatos, sárgabarackos, az egyik kedvenc gyümölcsöm. Az egyetlen titka az érettségi foka, olyat kell választani, ami puha, de feszes, kb. mintha egy érett ringlót választanánk. Ha mégis csak kőkeményet kapunk, akkor néhány nap alatt szobahőmérsékleten utóérik, amit felgyorsíthatunk úgy, hogy papírzacskóba tesszük egy banánnal.
Alább azt szeretném megmutatni, hogy mi mindenre lehet felhasználni azon kívül, hogy az ember nyersen megeszi. A grillezett kecskesajttal is zseniális, a legkülönlegesebb pedig a csípős mártásban.
Az összeállítások (szerintem receptnek túlzás is lenne nevezni) elkészítéséről itt a videó is, amelynek végén a datolyaszilva-színű csizmám is felbukkan egy másodpercre.
1. Rukola datolyaszilvával, kecskesajttal és pirított dióval
Sima citromos-mézes-olívaolajos vinaigrette öntettel összeforgatom a rukolát. Felszeletelt datolyaszilvára halmozom, majd megszórom morzsolt kecskesajttal és durvára aprított pirított dióval.
2. Grillezett kecskesajt datolyaszilvával és mandulával
A felkockázott datolyaszilvára pici mézet csorgatok, majd a sütő grillfokozatán kb. 4-5 perc alatt dzsem-szerű állagúra sütöm. A sütési idő utolsó percében hőálló tálkában beteszem a vastagabb szeletre vágott kecskesajtot/fetát is, azt épp csak átlangyosítom, a széle picit megpirulhat. A kecskesajtot a grillezett gyümölccsel, néhány szem pirított mandulával és pirítóssal tálalom.
3. Garnéla csípős datolyaszilvás koktélmártással
A szürke garnélákat bambuszpárolóban kb.6-7 perc alatt meggőzölöm, amíg rózsaszínűre vált a színe. Közben elkészítem a koktélmártást: 4 adaghoz összepépesítek (villával, vagy botmixerrel) egy nagyon érett hurmát. Hozzáadok 1 tk édes chiliszószt, 1tk csípős chiliszószt (pl. sambal oelek), 1-2ek citromleves, 1tk ecetes tormát, 1 tk frissen reszelt tormát, pici mézet, sót, borsot. A garmélát ezzel a mártással tálalom.
4. Vaníliás joghurt datolyaszilvával és ropogóssal
A joghurtot kikeverem mézzel, vaníliával és citromlével. Poharakban rétegezem durvára tört kekszmorzsával (ha van speculoos, azzal a legfinomabb), pirított dióval és a felkockázott gyümölccsel.
A kedvenc hozzászólásom a 2006-os posztból:
Annak idején édesapám rendszeresen hozott külföldről, és érettségi foka szerint más-más hangsúllyal mondtuk, hogy “hurma jó”. 🙂
(Visited 4 159 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

6 hozzászólás

  1. Szia Zsófi,
    A legjobbkor jött az ismeretterjesztés a hurmáról, én is a Lehelre járok és napok óta csak úgy kerülgetem, némelyik árusnál a nevét sem tudtam kiolvasni a táblán..azt is csak úgy sejtettem, hogy gyümölcs lehet 🙂 Szóval köszi a tippeket, és mivel rukola őrült vagyok, ez lesz az első! Üdv, Zsuzska

  2. Oh, rukolára kerestem, és megjelenik hozzá az egyik kedvenc gyümölcsöm is! Éppen van is a konyhában egy darab. Köszi!
    Egyébként én is khakinak ismertem egy ideig, mert külföldön szoktam venni. Majd amikor megtudtam, hogy datolyaszilva, elcsodálkoztam, mert sem a datolyára, sem a szilvára nem emlékeztetett 🙂

  3. 50-55 évvel ezelőtt szilvaparadicsom néven sokkal apróbb méretben árulták a zalaegerszegi piacon a téli hónapokban. Pedig abban az időben még nem volt ilyen óriási a déligyümölcs import. Különlegesen finom ízű, már akkor is szerettem…

Hozzászólás a(z) superhappyjohi bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük