Sült csirke chilivel és vaníliával

Ha van kedvetek, nézzétek meg a mai videót, amelyben chiliről és vaníliáról – a fűszerekről – valamint az ezekkel készült sült csirkéről esik szó. A két dolog remekül működik együtt, húson elsőre talán furcsának hangzik, de a csirke amúgy elég semleges ahhoz, hogy szépen felvegye a kettő: az édes és a csípős ízt. Na meg van rajta vaj, amitől szaftos a húsa és ropogós a bőre, a úgyhogy általában elég népszerű. Vasárnapi ebéd, kicsit másképp. A recept:

Sült csirke chilivel és vaníliával

kb. 1,2kg-os csirke
6dkg puha vaj
1 rúd vanília
1kk chilipor
só, bors
4 kaffir lime levél
fél zöldcitrom, cikkelyekre vágva

A sütőt előmelegítjük 200C fokra.
A puha vajhoz adjuk a chiliport és a vanília kikapart magjait, összekeverjük. A csirkét sózzuk, borsozzuk. A belsejébe helyezzük a kaffir lime leveleket, a zöldcitrom gerezdeket és az üres vaníliarudat (amelyből a magjait már kikapartuk). A csirke bőrét az ujjunkkal óvatosan fellazítjuk, úgy, hogy ne repedjen meg. A bőre alá nyomkodjuk a chilis-vaníliás vajat, majd a csirkét kívülről és bekenegetjük, egyenletesen, a szárnyak, combok alatt is. Tepsibe helyezzük, mellével lefelé, és (sütőtől függően) 50-60 percig sütjük. Köretként nagyon jól illik hozzá pl. serpenyőben pirított sütőtök, vagy édesburgonyapüré.

(Visited 963 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

6 hozzászólás

  1. MOst készült el. Még áll egy 20 percet és nekiesünk. (addig fürdetés és altatás), ja persze a sütőtökös hagyma is elkészül saját lében.

  2. Mind megettük!!! Chilli ide vagy oda ezt még 4 éves lányunk is nagy élvezettel falatozgatta – hja, a vanília üt! Szerintem igazi karácsonyi étek a finom, egzotikus ízekkel.
    Kösz a receptet – és nem kell félni az elsőre kicsit furcsa vanília-csirkehús kombón. Nagyon működik!!!

  3. Kíváncsi vagyok, egy ilyen régi bejegyzésre írt választ észrevesz-e már bárki, de csak megpróbálom. 🙂

    Megsütöttem, finom. Viszont arra lennék kíváncsi, hogy azt hogy lehet elérni, hogy a mellén a bőre ropogós legyen? Mivel az van lefelé, ráadásul a kiolvadt vajban ázik, ezért nekem inkább csak főtt. Fordítsam meg 10 percre a végén? Elég az? És nem fog emiatt kiszáradni a húsa?

Hozzászólás a(z) CLR bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük