Tarhonya trió

Lefogadom, hogy a tarhonyáról első hallásara szinte mindenki előtt a kissé elcsépelt pásztortarhonya jelenik meg. Nem valószínű, hogy a világkonyha, mi több elegáns éttermek étlapjai jutnának eszünkbe. Pedig a világ különböző konyháiban hasonló népszerűségnek örvend, mint nálunk. Szardínián az egyik legtipikusabb étel, fregula sarda néven fut és halakkal, levesesen készül. Libanonban matfoul, az algériai berbereknél abazine elnevezésekkel illetik. Izraelben p’titim-ként ismert. A történet szerint az ország első miniszterelnöke. David Ben-Gurion kérte fel az egyik legnagyobb élelmiszeripari üzemet, hogy mizrahi zsidók szükségleteit kielégítendő, fejlesszen ki terméket, amely rizs és kuszkusz alternatívájaként szolgálhat. Az ügy nekem gyanús, nem vagyok biztos benne, hogy nevezett üzemben nem egy szemfüles magyar vetette-e be az ötletet. A pirospaprikás, magyaros pásztortarhonyán kívül változatosan, az évszakokkal sodródva is elkészíthető, nyáron pl. paradicsommártással és friss bazsalikommal, ősszel felkockázott gyökérzöldségekkel, csicseriborsóval, és arabos fűszerezéssel, télen pedig sütőtökkel, lilahagymával és morzsolt fetasajttal. Az apróra felaprított zöldségekkel (pl. felkarikázott spárga, zöldbab, vagy kukorica) kiválóan visszaköszön a tarhonya formájából adódó játékosság. Az alábbi három módon is kiváló. A receptek négy kis adagra szólnak.

 

Tarhonya tenger gyümölcseivel: olívaolajon üvegesre párolunk egy finomra aprított hagymát, fokhagymát és két meghámozott, kimagozott, felkockázott paradicsomot. Hozzáadjuk a tarhonyát. Felöntjük zöldséglevessel. Fedő alatt, kb.20 percig főzzük, amíg a tészta megpuhul. A főzési folyamat utolsó öt percében hozzáadunk 1/2kg megtisztított feketekagylót és/vagy garnélát, majd lefedve, erős lángon, 6 percig főzzük, amíg a kagylók kinyílnak. Tálaláskor összeforgatjuk egy csokor finomra aprított petrezselyemmel.
(Jobb oldali fotón. Fotó: Gyugyi Péter, pontos recept a mostani Nők Lapja Konyhában)

Zöldborsós-fenyőmagos tarhonya: olívaolajon erősen megpirítunk 20dkg tarhonyát, kapjon erős színt. Hozzáadunk egy csokor felkarikázott újhagymát, majd felöntjük 5dl leszűrt szárnyas húslevessel. Kb. 20 percig főzzük, amíg a tészta megpuhul. A főzési folyamat utolsó öt percében hozzáadunk 25dkg zsenge zöldborsót, és 3dkg hideg vajat. Tálaláskor finomra aprított friss mentát és bazsalikomot adunk hozzá, végül meghintjük pirított fenyőmaggal.

Sáfrányos tarhonya juhsajttal és olajbogyóval: olívaolajon üvegesre párolunk egy finomra aprított hagymát, fokhagymát és egy durvára felkockázott édesköményt. Hozzáadunk 20dkg tarhonyát. Felöntjük 5dl vízzel leszűrt szárnyas húslevessel. Hozzáadunk egy nagy csipet sáfrányt. Kb.20 percig főzzük, amíg a tészta megpuhul. Érett juhsajtból (pl. szárd pecorino) zöldséghámozóval forgácsokat szeletelünk. A tarhonyát tálaláskor megszórjuk a juhsajttal és az olajbogyóval, végül jófajta olívaolajjal locsoljuk meg.

(Visited 1 272 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

10 hozzászólás

  1. Ez szuper! 🙂 Imádom a tarhonyát. (A spagettin kívül az egyetlen tésztaféle, amit szeretek. Már a boltik közül.)

    Múltkorában készítettem házi reszeltet is, az is isteni finom. Valamelyik nap megcsinálom valamelyik változatodat! 🙂

  2. Nem vagyok tarhonya barát,de ezek a receptek nagyon jók! Meghozzák az ember kedvét hozzá!
    Örülök, hogy ilyen egyszerű alapanyagból nagyszerűket alkottál, hiszen a te útmutatásod nagy jelentőséggel bír.
    Ez igazán kiváló útja ennek egyszerű alapanyagnak a népszerűsítésre! Remélem lesz még ilyen!:)

  3. Szia!

    I love tarhonya!!! A tarhonyás receptjeidet mind kipróbálom 🙂

    Egy Brüsszeles kérdésem lenne, tudsz e esetleg megbízható, jó húsüzletet ajánlani Brüsszelben?

    Köszönöm, Kata

  4. nagyon jók! imádom a tarhonyát variálni. 2 éve Mauritániában főztem tevével, az idei kolbászfesztiválon pedig többek között megkóstolható a fehércsokis tarhonyamousse mustredukcióval és rózsaborssal a Régi ízek Sátrában!

  5. A gyulai tarhonyafesztiválon ettem még tarhonyafagyit is. A tarhonya az a dolog, ami messze a legjobban hiányzik itt, Hollandiában, kovászosuborkástul-fehérkenyerestül-mindenestül.

  6. Ötletedre tegnap összedobtam én is tarhonyát. Alig volt otthon valami, így abból merítettem, ami volt: így lett pirított mandulás-kukoricás tarhonya parmezánforgácsokkal.

    Fincsi lett. Köszi:)

  7. micsoda ötlet! árválkodik egy nagyobb brokkoli a hűtőben pár napja, levesnek készült, de valahogy nem kívánom, hát ez az, tarhonya, remek brokkolis tarhonya lesz ma ebédre, köszi az inspirációt!

  8. Nekem egy krumplis tarhonya változatom van, mióta a legnagyobb gyerekem kb 1 évesen úgy döntött, hogy ő mindent megeszik, amiben van sárgarépa – nos azóta tovvább is fejlesztettem zöldséges tarhonya nevet kapta a keresztségben és ha nagyon fellengzős kaját akarok belőle, akkor még sajtot is reszelek rá és a melegítést meg sütőben végzem sajt alá bújtatva. Idénytől függően sárgarépa, bokkoli és/vagy karfiol, zeller, krumpli, zöldborsó vagy zöldbab vagy kukorica vagy ami éppen van itthon szokott benne lenni. A gyerekeim egyik kedvence.

Hozzászólás a(z) duende bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük