Karfiolkrémleves pirított mogyoróval

Van úgy, hogy írok egy-egy hozzávalóról, és annyira beleélem magam, hogy aztán napokig azzal az adott alapanyaggal kísérleteznék. Annyi recept és elkészítési mód kering a fejemben, de hát, mégiscsak rém unalmas lenne, ha hetekig egy és ugyanaz a dolog váltakozna itt különböző receptekben. Persze, mindig van valami aktuális hullám, de azért igyekszem kontrollálni. Múltkor, amikor a karfiolos cikket írtam pl. annyi ötletem lett volna, aztán persze nem maradt idő, hogy ezeket meg is valósítsam.
Helyette a maradék fél fej karfiolból készült egy gyors leves, aminek nem tetszett a színe, mert szürkés lett – karfiolkrémleves pedig vagy legyen hófehér, vagy valamitől szép színes. Mivel nagyon szeretem a színes ételeket, utóbbi mellett döntöttem: kevés kurkumával színeztem.
Tetejére mindenképpen kellett valami ropogós, ami ezúttal fantasztikus minőségű mogyoró lett, ami automatikusan bevonzotta a pár csepp mogyoróolajat (amit Vom Fass üzletben vettem). Azt kell mondjam, úgy tűnik, a karfiol és a mogyoró frigye a mennyben köttetett.
Recept:
Hozzávalók (2-4 adag)
2 salotta, finomra aprítva
3-4 szál újagyma, felszeletelve
1/2kg karfiol, apró rózsákra szedve
1/2l húsleves
só, bors
csipet kurkuma
pirított mogyoró
mogyoróolaj
vaj
A vajon, fedő alatt, csipet sóval üvegesre párolom a finomra aprított hagymát. Hozzáadom a karfiolrózsákat (egyenletes méretű, apró rózsákra szedem, így gyorsabban megfő), felöntöm a húslevessel. Fedő alatt, kb. 15 perc alatt puhára főzöm. Hozzáadom a kurkumát. Teljesen simára pürésítem. Tálaláskor megszórom a mogyoróval és néhány csepp olajjal.
Mint az összes, ennyire egyszerű, kevés hozzávalóból álló leves esetében, a kulcs a házi húsleves.
(Visited 8 138 times, 3 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

3 hozzászólás

  1. Gratulálok! Remek az új blogod, ajánlom mindenkinek!
    Aki szeret főzni nélkülözhetetlen, aki nem, annak is érdekes szórakoztató, színes, közvetlen hangon megírt olvasmány.
    Állandó olvasód leszek, ígérem!

Hozzászólás a(z) Torma Katalin bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük