Sütőtök & Lazac curry – Tök Jó Hét III.

Ez lesz a tök jó hét utolsó receptje. Nem garantálom, hogy az ősz és tél folyamán nem lesz több, sőt…de így első nekifutásra most ennyi.
Ez az étel így első hangzásra talán kicsit bizarul hangzik, de egyáltalán nem az. Hal és zöldség isteni thai curry mártásban. Otthon abszolút minden kapható hozzá az ázsiai boltban a csarnok aljában és a friss fűszereket a mélyhűtőben is lehet tárolni.
Ez a kombináció a Nigella Bites könyvben szerepel, kicsit másképpen, onnan jött az ötlet. Állítólag ez a könyv jelenik meg otthon most magyarul (vagy már megjelent?), nyilván logikusan a Spektrumon sugárzott TV sorozat miatt pont ez, pedig a piacon lévő öt könyve közül szerintem ez messze a leggyengébb. Van benne egy-két jó recept, meg persze szuperek a képek, de összességében mind írását mind a recepteket tekintve ez a legkevésbé összetett és ütős. Borzasztó kíváncsi vagyok egyébként a magyar fordításra (angolból fordított szakácskönyvekben érdekes fordulatokkal lehet találkozni…). Ez a recept pl. a TV dinners (TV vacsorák) fejezetben szerepel, hát elképzelem, amint Magyarországon a TV előtt a kanapén ülve thai curry-t kanalazunk. Én végül lazacot, garnélát és sütőtököt tettem bele (ami ráadásul volt maradék már sütött állapotában, úgyhogy csak úgy beledobtam a végén – egyébként a mártásban főne puhára a tök), kihagytam belőle a friss spenótot és nem öntöttem fel hal alaplével. Citromfű és kaffir lime levél nálam szokott lenni a mélyhűtőben, az adja za igazi egzotikus ízt, de végül is ha épp nincs, szerintem akkor is meg lehet csinálni csak úgy kis citromlével, bár tutti nem lesz olyan a végeredmény. Egyébként majd fogok írni igazi autentikus thai curry receptet, mert ez csak olyan „ál”. Szóval ez az a recept, ahogy én csináltam (egyébként így konkrétan 5 perc alatt készült el), az eredeti a könyvben van.

Recept

Hozzávalók (2 személyre)

Kb. ½ kg nagyságú (egy hosszúkás tök fele) sütőtök húsa
Kb. 25 dkg friss lazac
Kb. 15 dkg garnéla (lehet úgy is, hogy csak lazac)
2 dl kókusztej
1 púpos tk piros thai curry paszta (csípősségtől és tűréshatártól függő mennyiség)
1kk kurkuma (csak a színe miatt)
kb. 2 ek halszósz
½ lime leve (citrommal helyettesíthető)
3-4 kaffir lime levél (kapható az ázsiai boltban)
1 szál citromfű (szintén)
1 ek cukor

Egy lábasban felmelegítem a kókusztejet és belefőzöm a curry pasztát (simára keverve) és a citromfüvet (csak a fehér részt) meg a kaffir lime leveleket. Amennyiben nyers sütőtököt használok, akkor azt meghámozom és falatnyi kockákra vágom. Puhára főzöm a mártásban (kb. 15 perc). Ha maradék sütőtök van, akkor azt csak a legvégén adom majd hozzá. Beleteszem a kockára vágott lazacot, az kb. 4-5 perc alatt megpuhul. A legvégén adom hozzá a rákot (ha használok), ill. a tököt (ha sült tök). Leveszem a tűzről és halszósszal, cukorral és a lime lével fejezem be az ízesítést. Friss korianderrel, vékony karikákra vágott újhagymával és basmati rizzsel tálalom.

Eredeti recept: Nigella Lawson: Nigella Bites (Thai yellow pumpkin and seafood curry)

Előző tökös receptek:

(Visited 2 672 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

7 hozzászólás

  1. Megfőztük a receptet, de sütőtök helyett édesburgonyát használtunk. Nagyon finom lett így is. Szerintem több húsételt kellene csinálnod, bár a barátnőmnek pont az tetszik, hogy relatíve kevés van:)

  2. hellónem, olvastam végig az összed blogodat,csak receptkeresgélés közben leltem rá… így nem vagyok mndennel tisztában.a képek iszonyú jók, viszont nem értem, hogy hogy is van ez..A receptek eléggé külölegesek, így nem értem hogy hogy találsz hozzájuk képeket. Esetleg ételfotózással is foglalkozol?az egész blog nagyon esztétikus, gratulálok a jó ízlésedhez :O)Helga

  3. Kedves C&V!
    Regi ugyan a recept, de hatha olvasod…Elkeszitettem a curry-t, nagyon finom! Tobb kremleves recepteddel is kiserleteztem, mindnek nagy sikere volt. Ezidaig ugy tudtam, hogy nem szeretek fozni, mindig maceranak tartottam es fokent ugyanazokat az alapanyagokat es felhasznalasi modokat ismertem. A blogod alapjan kaptam kedvet, mert a receptek nemcsak nagyon finomak, hanem rettenetesen egyszeruek es gyorsak is. legalabbis az eddigiek, kesobb talan a bonyolultabbakkal is probalkozom majd…. :)Maga az oldal is nagyon szep es igenyes, gratulalok!
    Al

  4. A sütőtök és a lazac mitől nem esik szét keverés közben? 🙁 nekem tiszta pépes lett a tök, sültet raktam bele a legvégén, de egy keveréssel massza lett belőle

Hozzászólás a(z) chili&vanilia bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük