Lecsó eltevése télire – alaprecept hat üveghez

Nem vagyunk nagy befőzők, de néhány éve csak elkezdtük feltölteni a polcokat– a kunmadarasi falusi házunkban igazi, hűvös kamránk van, megfelelő hellyel és hőmérséklettel, ráadásul a környéken a legjobb minőségű zöldségekhez és gyümölcsökhöz jutunk, amiket szívesen elteszünk télire. A tiszafüredi meggyből olyan befőtt készül, ami megszólal, a tiszaszőlősi Hadászi-tanya gyönyörű, érett paprikájából és paradicsomából pedig pazar házi paradicsomlé és a világ legfinomabb lecsója. Utóbbi akkora sikersztori, hogy azon kevés befőttek egyike, amik mind egy szálig elfogynak, az utolsó üvegekkel már mondhatni spórolni kellett. Anyukám a családban a nagy befőzőguru, lecsót viszont az ő anyukája (nagymamám) régebben nem főzött be, így ő több forrásból kérdezgette meg a trükköket, és a saját tapasztalatai alapján fejlesztette ki a saját módszerét, ami ezt a szenzációs lecsót eredményezi (még séf barátok is elkérték a receptet, annyira finom), és amit alább megosztok. A hagyományos eltevési technikáktól annyiban különbözik, hogy a paprikát külön dinszteli (csak nagyon rövid ideig fő a paradicsommal), így jó friss marad, nem puhul túl, nem fő szét (mint ahogy sok –akár kistermelői – kész lecsóban is). Sok paprika, kevés paradicsom. Szalonna (ez természetesen elhagyható/olajra cserélhető, ha valakinek úgy szimpatikusabb).

Egy kis egységnyi adagot írok itt le –ez fér el egyszerre egy nagyobb lábasban- , ebből a mennyiségből öt-hat 700ml-es, klasszikus befőttesüvegnyi mennyiség lesz, tehát ezt lehet többszörözni aszerint, hogy ki mennyit szeretne eltenni. A pontos mennyiség persze függ a paradicsom és paprika víztartalmától, hogy milyen edényben, mennyi ideig fő, stb., van, amikor ez a mennyiség öt, más évben hat üveget ad ki.

Lecsó eltevése télire – alaprecept hat üveghez
Lépésről lépésre:

1. Hat darab teljesen csírátlanított, sterilizált, 700ml-es befőttesüvegre lesz szükségünk. A legegyszerűbb mosogatógépben előkészíteni.

2. Paprika és paradicsom a legszebb minőségű, legérettebb legyen. Ép, nem túlérett. A paprika lehetőleg ne „lecsópaprika”, hanem a legszebb, vastag húsú, vastag héjú.

3. Mennyiségek:

3 kg paprika
1,5 kg paradicsom
0,5 kg hagyma
kb. 1 dl olaj
3 evőkanálnyi (kb. 5dkg füstölt szalonnából kisütött) zsír
1 ek só
1 ek cukor (paradicsom ízétől függ a mennyiség)

Elkészítés:

A hagymát félholdakra szeleteljük, majd az olajon elkezdjük dinsztelni. Félig üvegesre kell csak dinsztelni, semmiképpen ne kapjon színt.
A paradicsomot kicsumázzuk, meghámozzuk, és kb. nyolcadokra szeleteljük. (Anyukám nem mártja forró vízbe, azt mondja, az igazán érett paradicsomot simán késsel meg lehet hámozni). Hozzáadjuk az elődinsztelt hagymához, mehet hozzá fél ek só és a cukor. Lefedve, kb. 20 percig főzzük. Az íze végett belefőzhetjük a füstölt szalonna bőrét, ezt később eltávolítjuk.

Közben előkészítjük a paprikát. Kicsumázzuk, hosszában felvágjuk, és nagyobb darabokra szeleteljük.

Egy külön edényben a füstölt szalonnából kisütött zsírra dobjuk a paprikát, erre megy a só másik fele, és elődinszteljük, éppen csak annyira, hogy veszítsen a nyersességéből, kicsit elkezdjen puhulni, de éppen csak. Semmiképpen ne kezdjen el leválni a héja. (Fontos a jó, vastag falú edény, hogy nehogy megégjen).

Az elődinsztelt paprikát hozzáadjuk a rotyogó paradicsomhoz, jól lenyomkodjuk, hogy a lé ellepje. Itt még kóstolunk egyet, lehet igazítani az ízeken sóval, cukorral.

A sterilizált üvegekbe töltjük, fedőjével lezárjuk, fejjel lefelé fordítjuk, így hagyjuk állni 5 percig. Megfordítjuk, és száraz dunsztban 2-3 nap alatt hagyjuk teljesen kihűlni (nálunk nagy paplanok alatt ülnek ilyenkor).

(Visited 6 304 times, 20 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

4 hozzászólás

  1. nagyon jo recept, elöször nem elteveshez keszitettem el, hanem frissen eveshez, de teljesen biztos, h. eszerint fogok eltevesre is kesziteni! köszönet a közzetetelert!

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük