Sütőben sült, cukkinis óriástócsni – alaprecept

„Mit csináljak azzal a végtelen mennyiségű cukkinivel, amit termeltem / kaptam / rámsóztak - mindenki válassza ki a megfelelőt. Az örök augusztusi kérdés természetesen idén is visszatér, ilyenkor a felhasználási ötleteknél és recepteknél előtérbe kerülnek a mennyiségi mutatók is, amibe csak egy-két cukkini kell, azzal sokra nem megyünk, az az étel a nyerő, amelyik minél több zöldséget vesz fel. Az alább ajánlott óriástócsni elsőre csak egy kilót, de bátran lehet rögtön duplázni, mert hamar fogy, és másnap, hidegen is jó. Ihletője a török konyha egyik ikonikus, házias fogása, ami egy háziasszonynak sem hiányozhat a repertoárjából: a mütfer kisebb méretű, olajon ropogósra sült cukkinitócsni, amit fetasajttal ízesítenek, és ami a gyerekek megunhatatlan kedvence, Isztambultól Budapestig. Ha nagy adag cukkinihoz jutunk, ne essünk kétségbe, felhasználása hihetetlenül változatossá tehető, lereszelve készülhetnek velük tócsnik, palacsinták, lassan, rengeteg fokhagymával párolva pizza- és tésztafeltétek, nyersen cukkinitzatziki, vagy tejfölös „uborkasaláta”, sőt, a répatorta mintájára puha, szaftos sütemény. Alább egy tepsis tócsni, mellé saláta, vagy fokhagymás joghurt passzol.

Sütőben sült, cukkinis óriástócsni - alaprecept
Hozzávalók (4 adag)

1 kg cukkini, lereszelve
1 evőkanál só
1 hagyma, vékonyra szeletelve,
vagy 1 csokor újhagyma, vékonyra karikázva
2 gerezd fokhagyma, lereszelve
1 nagy csokor friss petrezselyem, finomra aprítva
1 nagy csokor friss kapor, finomra aprítva
4 egész tojás
só, bors
15 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
Tetejére opcionális:
1 cukkini (lehet sárga is)
friss bazsalikom
kecskesajt, vagy feta

A cukkini két végét levágjuk, hámozni nem szükséges. Egy nagy tálba lereszeljük a reszelő nagy lyukán (vagy robotgépben), majd megszórjuk sóval, és átforgatjuk. Állni hagyjuk húsz percig. Ezalatt a cukkini rengeteg vizet enged. A vizet nagyon alaposan, amennyire csak tudjuk, kinyomkodjuk belőle (kézzel a legegyszerűbb, de beletehetjük egy konyharuhába is és abban facsarjuk ki), minél kevesebb nedvesség marad benne, annál jobb. A kinyomkodott cukkinihez adjuk a vékonyra szeletelt hagymát, a reszelt fokhagymát és a finomra aprított zöldfűszereket. Egy kis tálkában felverjük a tojást, sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a cukkinihez, átkeverjük, majd beleszórjuk a lisztet és a sütőport, egyenletesen elkeverjük. A sütőt előmelegítjük 220C fokra. Egy 30x24 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, amit alaposan megolajozunk, az oldalait is (a massza ragadni fog). Beleöntjük a cukkinis masszát, tetejét elegyengetjük. 30 percig sütjük. Tulajdonképpen már ilyenkor is elkészült, de érdemes rászánni a befejező elemet is, az ugyanis nem csak esztétikában, hanem ízben is hozzáad. Ehhez egy közepes cukkinit (ha van, sárgát) egészen vékonyan felszeletelünk (gyalulunk), majd szabályos sorokban a megsült tócsni tetejére helyezzük. Megsózzuk, meglocsoljuk olívaolajjal. A sütőt grillfokozatra állítjuk, és a tócsnit további kb. 10 percig sütjük, ezalatt a vékony cukkiniszeletek megpirulnak, és a tócsni többi része is némi további pörzsanyagot kap. Langyosra hűtjük, akkor könnyebb szeletelni. A tetejére például bazsalikomleveleket és natúr kecskesajtkémet teszünk, de ez nagyon sok minden más is lehet, például mozzarella, paradicsomszeletek, feta, adhatunk mellé fokhagymás joghurtot mártogatónak, vagy salátát. Még másnap, hidegen is finom.

(Visited 36 333 times, 8 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

10 hozzászólás

  1. Hogyan lehetne vegánná formálni ezt a receptet? A tojás kiváltható valamivel?
    A juhtúró, joghurt és feta helyett tudok alternatívát, de a tojást nem tudom mivel válthatnám ki.
    Köszönöm előre is!
    Simon Viktória

      1. Kedves Zsófi! Köszönöm a választ. 4 egész tojást mennyi csicseriborsó liszttel lehet helyettesíteni? Vízzel kell összekeverni a lisztet?

    1. 1-2 evőkanál csicseriborsó liszttel, de szerintem ha csak sima lisztet adsz hozzá, akkor is egyben marad. Én is vegán módon tervezem elkészíteni.

    2. Szia
      Pl utifumaghej.
      Tegyél hozzá pici vizet, hagyd, hogy kicsit nyálkás legyen, az fogja összeregasztani, és mehet bele.

    3. Most sütöttem meg tejtermékek és tojás nélkül. Kókusztejszínbe kevertem egy pár evőkanál csicserilisztet, és kis olívaolajat. Minden más változatlan. Amúgy az összes kevert tésztás receptből simán kihagyható a tojás, nem nagyon kell semmi helyette. Én édes kevert tésztába almát reszelek vagy banánt keverek, az sűríti be, sósba kicsit több olaj, növényi tejszín, esetleg csicseriliszt. Kiválóan működnek a receptek így is!

Hozzászólás a(z) Simon Viktória bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük