Karalábélevélben sült csirke joghurtos karalábésalátával

Sodródunk bele abba a piaci időszakba, amikor már legalább a zöldekből bőséges a kínálat.
A szokatlanul kitartó téli hidegek miatt kb. kéthetes késésben vannak a zöldségek, így egyelőre kitartóan várjuk a nehezen induló spárgaszezont, addig pedig legalább némi zsenge retekkel, újhagymákkal, gazdag salátakínálattal, újkáposztákkal és karalábékkal vigasztalódhatunk. Ezek közül számos zöldségnek sokan automatikusan megszabadulnak a száraiktól, leveleiktől, azonban ne tegyük! Nemcsak azért, mert a pazarlásmentes konyhai életmódra és a minél kevesebb kulináris hulladék termelésére való törekvéseink erre serkentenek, hanem pusztán azért is, mert gasztronómiai felhasználásuk kreatív fordulatokat és meglepetéseket tartogathat. A nemzetközi konyhákból természetesen ebben a témában is számos kitűnő ötletet és ihletet kapunk, a koreai konyhában például nincs az a kis zöldség-, vagy levélmaradék, amiből ne készülne némi szójaszósszal, szezámolajjal és fokhagymával azonnal remek kis köret (ún. banchan), a perzsa konyhában nincs az a mennyiségű zöld, amit ne tüntetnének el különböző ragukban, vagy akár tipikus tojáslepényben (ún. kükü), de pesztót is gyárthatunk a legtöbb levélből (a reteklevélből például kiváló készül). A karalábé levele is gyakran mellőzött, pedig nagyszerű fogásokat lehet belőle készíteni. Felaprítva kerülhet levesekbe, főzelékekbe, salátákba, egyik legjobb arcát pedig töltikeként tudja mutatni (mondjuk bárányhússal). Az esetek többségében forrázva használják, nem úgy az alább ajánlott csomagolásban. A csirkefalatokat (lehetne feta, vagy kecskesajt is hús helyett) a nyers karalábélevélben grillezzük (a mediterrán konyhák gyakran teszik ezt szőlőlevéllel is), aminek köszönthetően a levél a nedvességtartalmát átadja a csirkének, amitől az szaftos marad, ugyanakkor ropogósra, kissé csipszesre sül. Az egész étel bruttó húsz perc alatt elkészül!

 

Karalábélevélben sült csirke joghurtos karalábésalátával
Hozzávalók (4 adag)

4 közepes méretű, zsenge karalábé, leveleivel együtt
600 g csirkecombilé, bőr nélkül (ha nagyon muszáj, csirkemell)
só, bors
1 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál currypor, vagy más, sült csirkéhez passzoló fűszerkeverék

600 ml görög joghurt
1 gerezd fokhagyma, lereszelve
2 evőkanál ecetes torma
fél citrom reszelt héja
1 teáskanál méz
opcionális: 1 kis fej nyers cékla, lereszelve

Tetejére:
1 csokor zsenge retek
1 csokor petrezselyem
2-3 szál újhagyma
olívaolaj
csilipehely, esetleg szumák fűszer

A sütőt előmelegítjük 200C fokra (légkeverés). A csirkét falatnyi darabokra szeleteljük, sózzuk, borsozzuk, bedörzsöljük az olívaolajjal és a fűszerkeverékkel (ez lehet currypor, garam masala, sima grillfűszerkeverék, vagy valamilyen mediterrán, pl. provance-i keverék is, kinek mihez van kedve). A karalábéleveleket megmossuk, konyhai papírtörlővel alaposan szárazra itatjuk, majd felvágjuk kb. 8 cm-es darabokra, és egyesével betekerjük vele a csirkedarabokat. Nyársra húzzuk (fém-, vagy bambusz, ha utóbbi, akkor azt tanácsos negyed órára vízbe áztatni, hogy ne égjen majd meg). Ha nincs kéznél nyárs, akkor csak úgy magában tesszük a kis csomagokat a sütőlapra. Kb. 15 percig sütjük, a kis falatok átsülnek ilyen rövid idő alatt! Közben elkészítjük a salátát: a karalábékat meghámozzuk, és egész apró, kb. félcentis kockákra vágjuk. Megsózzuk, pár percig állni hagyjuk. Hozzáadjuk a joghurtot, reszelt fokhagymát, tormát, citromhéjat és a mézet, sóval, borssal ízesítjük. Ha rózsaszínűre szeretnénk (mint a képen), belereszelünk egy fél céklát. Vagy anélkül maradhat fehér. A salátát összeállíthatjuk korábban is, az ízeknek jót tesz, ha áll egy fél órát (de ne többet, hogy a karalábé még ropogós maradjon). A tetejére mini zöldfűszersaláta kerül, amihez összeforgatjuk a vékonyra gyalult retket, a friss petrezselymet, vékonyra karikázott újhagymát olívaolajjal, sóval, borssal. A salátára halmozzuk, és tálaláskor meghintjük csilivel, és/vagy szumák fűszerrel.

(Visited 1 243 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük