Hófehér, túrókrémes piskóta – alaprecept

Márpedig egy bármikor bevethető, gyorsan elkészülő alaptorta nem árt, ha mindenkinek van a tarsolyában. Olyan multifunkcionális fajta, amit akár egy tetszőleges hétvégi családi ebédre, egy ártatlan délutáni „kaffekuchenre” (beszélgetésnek álcázott legális süteményfogyasztás, főleg német nyelvterületen elterjedt műfaj) össze lehet dobni, ugyanakkor akár egy születésnapon is megállja a helyét. Ami időtől, hangulattól, kreativitástól függően lehet a legegyszerűbb (piskóta+krém), vagy éppen izgalmasan összetett és látványos (locsolószirup, gyümölcsös kiegészítők, zselébetétek, ropogós meglepetések, habcsókok, krémrózsák, hajszálvékony csipkeostyák, ehető virágdíszek, stb.). Az alábbi torta klasszikus piskótatésztából és egy strapabíró túrókrémből áll össze, remekül variálható. Összeesett, „szalonnás” lett – ezek a leggyakrabban elhangzó panaszok a piskótával kapcsolatban. Mindkettő elkerülhető, ha megfelelő állagúra keverjük a tojásfehérjehabot és a tojássárgáját, továbbá, ha a sütés alatt nem nyitogatjuk a sütő ajtaját. Ennyi a titok. Az alább ajánlott torta minimális díszítést kapott: néhány szép, lepréselt, ehető virágot.

Hófehér, túrókrémes piskóta – alaprecept
Hozzávalók (egy 23 cm átmérőjű kerek tortához)

Piskóta:
6 nagy tojás, szétválasztva
10+2 dkg kristálycukor
12 dkg átszitált liszt
1 kezeletlen citrom reszelt héja
egy csipet só
Krém:
50 dkg krémes túró
25 dkg mascarpone
2,5 dl tejszín
10 dkg porcukor
1 vaníliarúd magjai
1 kezeletlen citrom reszelt héja

1. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra alul-felül melegítő, nem légkeveréses üzemmódban.

2. Először keverőgépben habbá verjük a tojásfehérjét. Félidőben, amikor már közepesen habos, hozzáadunk 2 dkg cukrot, ezzel verjük fel készre. (A cukrot tilos az elején hozzáadni, mert így nem lehet majd szépen felverni). A hab legyen kemény és fényes.

3. Következik a tojássárgája kikeverése: a sárgákhoz adjuk a 10 dkg cukrot, majd keverőgéppel „fehéredésig” keverjük. Ez azt jelenti, hogy legalább 4–5 percig keverjük, amíg a massza háromszorosára nő, színe szinte teljesen kivilágosodik, és sűrű lesz – egy fakanál vagy a habverő látható csíkokat hagy benne.

4. A kikevert tojássárgához adjuk a tojásfehérjehab egyharmadát, és kézi habverő vagy spatula segítségével erős, határozott, gyors mozdulatokkal teljesen simára keverjük.

5. Hozzáadjuk az átszitált lisztet, a reszelt citromhéjat és egy csipet sót. Egyenletesen összekeverjük a masszával.

6. Hozzáadjuk a tojásfehérjehab maradék kétharmadát. Ezzel már csak nagyon óvatosan, kíméletesen összeforgatjuk, hogy ne törjön össze a hab, és lágy, légies maradjon. Ehhez a legmegfelelőbb eszköz egy nagy spatula.

7. Egy 23 cm átmérőjű, kapcsos tortaforma alját leterítjük sütőpapírral, kissé kivajazzuk, meghintjük kevés liszttel (a forma oldalát is), majd beleöntjük a piskótatésztát. Ha nincs kapcsos tortaformánk, használhatunk lábost is vagy tepsit.

8. 25 percig sütjük. Közben a sütőt egyszer sem nyitjuk ki. A 25 perc leteltével tűpróba segítségével tudjuk ellenőrizni, hogy megsült-e a tészta: a közepébe szúrunk egy hurkapálcát vagy hústűt, és ha száraz, amikor kihúzzuk, akkor kész a piskóta.

9. Szeletelés, töltés előtt teljesen lehűtjük.

10. A túrókrémhez egy nagy keverőtálba teszünk mindent és elektromos kézi habverővel kikeverjük (óvatosan, nem szabad túlkeverni, mert akkor kicsapódik a tejszín). A piskótalapot félbevágjuk, megtöltjük a krémmel, összeragasztjuk, majd a külsejét is egyenletesen bekenjük. Lehetőleg legalább két órát hagyjuk állni szeletelés előtt.

(Visited 4 052 times, 4 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük