Csípős csirke kimcsivel és káposztával

A kimcsi, azaz koreai, csípős, savanyított káposzta készítése ugyan igényel némi tapasztalatot, extra beszerzést és utánajárást, de aki kedvet kap hozzá, megfelelő instrukciók alapján viszonylag könnyen el tudja készíteni házilag, nagyon is érdemes! Aki egyel kevésbé lelkes, kiváló, autentikus kimcsit tud venni a számos koreai bolt bármelyikében, aki pedig még ennél is óvatosabb, az egy-egy receptet kezdésnek nyugodtan próbáljon ki csilivel és fokhagymával kevert savanyúkáposztával (inkább darabolt, egész levél legyen, ne gyalult). A kimcsi nemcsak magában, csípős-ropogós kiegészítőként nagyszerű, hanem rengeteget főz is vele a koreai konyha. Az egyik legnépszerűbb, egyben legjobb kimcsis fogás a kimchi jjigae, a sertéshússal és tofuval főzöttt kimcsiragu. Készülhet a kimcsiből ropogós tócsni, keverik pirított rizshez, csípős tésztasalátába, és hihetetlen extra íz jelenik meg benne, ha forró grillen, vagy wokban pirítjuk, és enyhén karamellizálódik, mint jelen receptben. Nem valószínű, hogy az alábbi étel éppen ebben a formájában létező fogás az autentikus koreai konyhában, az azonban biztos, hogy rendkívül ízgazdag, szenzációsan finom, és nem mellesleg fél óra alatt elkészül. Csirkecomb helyett használhatunk csirkemellet is, de az sokkal kevésbé lesz szaftos. Készíthetjük az egészet egyetlen wokban, vagy serpenyőben, az alábbi technikával (a csirkét és a cukkinit egészen kevés olajjal sütőben grillezzük) azonban jóval kevesebb olajat kell használni, és kényelmesebb is.

Csípős csirke kimcsivel és káposztával
Hozzávalók (4 adag)

500 g filézett csirkecomb, falatnyi darabokra vágva
400 g (2 közepes) cukkini, felkockázva
1 evőkanál szezámolaj
2 evőkanál szójaszósz
só, bors
3 evőkanál napraforgóolaj
1 csokor újhagyma, feldarabolva (zölddel együtt)
150 g kimcsi, falatnyi darabokra vágva
150 g édeskáposzta, falatnyi darabokra vágva
szósz:
2 teáskanál csiliszósz (pl. koreai gochujang szósz)
3 evőkanál szójaszósz
1 fokhagyma reszelve
200 ml alaplé, vagy víz

A sütőt előmelegítjük grillfokozatra. A csirkét (bőr nélkül) falatnyi darabokra vágjuk, óvatosan sózzuk, majd összeforgatjuk a szójaszósszal és a szezámolajjal. Egy alufóliával leterített tepsi egyik felére szórjuk, másik felére jöhet a cukkini. 10 percig sütjük, ez alatt mindkettő pont annyira pirul és sül meg, hogy már csak össze kell majd forgatni a serpenyőben sült egyéb hozzávalókkal. Miközben a grillben sül a csirke, felhevítünk egy nagy átmérőjű serpenyőt, vagy wokot. Amikor forró, beleöntjük az olaj felét, majd rádobjuk a 3-4 centis darabokra vágott újhagymát, a kimcsit és az édeskáposztát. Dobva-rázva, kb. 5 percig pirítjuk, amíg elveszíti nyersességét, és kissé karamellizálódik. Kikeverjük a szószt, amit majd ráöntünk: kis tálkában összekeverjük a csiliszószt, szójaszószt, reszelt fokhagymát. Addigra valószínűleg pont elkészült a csirke és a cukkini. Ezeket hozzáadjuk a serpenyő tartalmához (ha csak kis serpenyőnk van, akkor érdemes kétfelé venni mindent és két adagban készíteni). Összeforgatjuk a hagymás-káposztás keverékkel, majd ráöntjük a szószt, elkeverjük, és hozzáadjuk az alaplevet (vagy vizet). Néhány másodpercig nagyon erős lángon pirítjuk, amíg a folyadék sziruposra sűrűsödik, és kissé elfő. Azonnal tálaljuk. Magában is megállja a helyét, de ha laktatóbb ételt szeretnénk, akkor adhatunk mellé rizst vagy összepiríthatjuk előfőzött rizstésztával.

(Visited 3 508 times, 3 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

2 hozzászólás

  1. Illatos, edes-savanyu es egy picit csipos. De csak eppen annyira, hogy meg mindenki szivesen fogyassza, igen, a gyerekek is! Ez az etel remek kezdo azsiai fogas, egyszeruen elkeszitheto es nincs benne sok kulonleges hozzavalo, viszont annyira finom, hogy a siker garantalt.

  2. Tavasszal lehet a legsunyibb modon megfazni, mikor orulunk neki, hogy langyosabb az ido, de a reggeli fagy es az esti huvos aztan csunyan megviccel minket. Ilyenkor minden kicsit csaloka, a piac is, ahova meg nem erkezett meg a jo ido, igy hat a teli alapokhoz nyulunk vissza. A tokeletes, megfazas elleni leves kicsit savanyu, kicsit csipos, fuszeres, tisztitja az orrot es hidratal egyszerre. Egy sima korhelyleves ide nem eleg, valami tobb kell, ezert kereszteztem a koreai csipos es a magyar savanyu kaposztas levest, es eleg jo lett a vegeredmeny.

Hozzászólás a(z) Антон bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük