Páros receptek: pirított burgonya spenóttal és medvehagymával & frittata

Ez a pár márciusi hét alapanyagok szempontjából mindig a legnehezebb, én legalábbis mindig így élem meg. Már kisüt a nap, ébredezik a természet, elkezd tavaszodni, fejben is kezdünk ráhangolódni (idén azért ez sem egyszerű). A piacon már keresi a tekintetünk a friss zöldeket, primőröket, valójában azonban azoktól még pár hétre vagyunk. Március első hetében legalább elindul a medvehagyma (ezek még fóliások), van jó, zsenge spenót és kiváló salátalevelek. A téli és a tavaszi zöldségek határán mozgunk, ezekből kell főzni. A burgonya (vagy édesburgonya) pedig szerencsére nagyszerűen variálható spenóttal, medvehagymával, erre alább néhány ötlet. A páros recepthez szándékosan szoktam dupla adagot készíteni, így a maradékból másnap minimális munkával készül el a gyors hétköznapi ebéd. Az alaprecept most nem fűszeres, de ugyanezt remekül el lehet vinni indiai, fűszeres irányba is (az archívumom elárulja, hogy ezt szinte minden évben megteszem ilyenkor). Ebben az esetben a fűszeres alaphoz kerülhetnek fűszerek (mustármag, római kömény, koriander, stb., de egy kész fűszerkeverék, pl. garam masala, vagy panch phoron is kiváló). A krumpli felét le lehet cserélni édesburgonyára is, mint itt ebben a régebbi receptemben.

A fűszeres változat mellé nagyon jól passzol egy hűsítő, joghurtos céklasaláta, azzal pedig a szemnek jóleső színkavalkád is megszületik.

Pirított burgonya spenóttal és medvehagymával
Hozzávalók (4 kis adag)

1 kg burgonya
5 evőkanál olaj
1 hagyma, vékonyra szeletelve
1 csokor újhagyma, felkarikázva
6 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
1 teáskanál kurkuma
só, bors
1 csokor medvehagyma
25-30 dkg friss spenót, alaposan átöblítve

A krumplit meghámozzuk, és felkockázzuk. Egy lábasban vizet forralunk, alaposan megsózzuk, majd beletesszük a burgonyát és 10-15 perc alatt puhára főzzük. Vigyázzunk, hogy ne essen szét, mert még a serpenyőben is kap hőkezelést. Leszűrjük, és hagyjuk kissé megszáradni. Amíg fő a krumpli, előkészítjük a hagymás, fűszeres alapot. Forróra hevített serpenyőben üvegesre dinszteljük a felszeletelt hagymát, újhagymát, kissé karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a finomra aprított fokhagymát, néhány másodpercig pirítjuk. Hozzáadjuk a kurkumát (elhagyható), curryt, néhány percig ezzel is pirítjuk. Hozzáadjuk az átöblített spenótot és a felszeletelt medvehagymát. Amikor összeesett (kb. azonnal), belekeverjük a lecsepegtetett burgonyákat, és néhány másodpercig erős lángon pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint friss chilit is tehetünk hozzá.

Másnap:

Másnapos frittata – spenótos, medvehagymás burgonyával

Az előző nap elkészített spenótos krumpli maradékát használjuk fel kb. a harmadát/felét, amennyi marad:

-Felverünk 8 tojást. Sózzuk, borsozzuk, majd összekeverjük a spenótos burgonyával és hozzáadunk egy marék reszet sajtot. Egy sütőpapírral bélelt, kb. 23 cm-es formába, vagy hőálló üvegtálba öntjük, és 200C fokos sütőben 25 percig sütjük. A végén 5 percre grillfokozatra kapcsolhatunk, hogy megpiruljon a teteje. Langyosan szeleteljük, salátát adunk mellé.

 

(Visited 2 191 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

One comment

  1. Istenien ” hangzik”, tuti megcsinálom! Az külön tetszik, hogy nem kell másnap ugyan azt enni! Köszi a receptet!

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük