Sült padlizsán és paradicsom tejszínes tonhalszósszal

Az alábbi receptet egyrészt a piacok nyári kínálata ihlette: megérkezett a padlizsán és a paradicsom. Másrészt egy híres olasz, talán kevésbé ismert fogás, a vitello tonnato, vagyis a tonhalas borjú, amely Észak-Olaszországból származik, az egyik legnépszerűbb előétel. Az eredeti változata igen egyszerű: vékonyra szeletelt borjú, amelyet fehérborban, zöldségekkel párolnak, majd a hús leöntik könnyű, selymes tonhalas krémmel. A kombináció első hallásra talán szokatlannak tűnhet -legalábbis azok számára, akik még soha nem kóstolták- , ez az az étel, amelyet különösebb rákészülés nélkül, egyszerűen meg kell kóstolni, csakis úgy meggyőző. Ahány olasz, annyiféle elkészítési iskola. Az összeállítás tehát különösnek tűnhet, de az olaszok kulináris érzékében és ízlésében szerencsére bízhatunk –a furcsa páros remekül működik. Ebből lett egy nyári, vega változat –a húst szezonális zöldségekre cseréltem – a krémes, telt padlizsánhoz és az édes, lédús paradicsomhoz is kiválóan passzol a tonhalas öntet. Minden egyes elemet előre is el lehet készíteni, a konzerv halak pedig tele vannak omega 3 zsírsavakkal, érdemes belőlük minél többet fogyasztani!

Sült padlizsán és paradicsom tejszínes tonhalszósszal
Hozzávalók (4 adag)

Tonhalszósz
1 doboz konzerv tonhal (15 dkg, natúr lében eltett)
1 dl majonéz
0,5 dl olívaolaj
2 szardellafilé
2 dl tejszín
só, bors

2 padlizsán, felkarikázva
2 evőkanál olívaolaj
6 érett paradicsom, lehet több fajta

Pácolt, pink hagyma
2 lilahagyma, vékonyra szeletelve
4 evőkanál fehérborecet
½ kávéskanál só
1 evőkanál porcukor

Az öntethez robotgépben, vagy botmixerrel teljesen simára pürésítjük a natúr lében eltett tonhalat (levével együtt), a majonézt, az olívaolajat, a szardellát és a tejszínt. A tejszínt csak a végén adjuk hozzá, és azzal már ne keverjük túl hosszasan. Az öntetnek sűrű tejsszín állagúnak kell lennie, és előre el lehet készíteni, akár előző nap.

A sült padlizsánhoz a sütőt előmelegítjük 220C fokra/gáz 7-es fokozat. A padlizsánokat középvastag (kb. 1,5 cm-es) karikákra szeleteljük. Egy alufóliával bélelt tepsit meglocsolunk olívaolajjal, megszórjuk sóval, borssal és rátesszük a padlizsánokat. A tetejüket szintén megkenjük az olajjal. 20 perc alatt aranyszínűre, krémesre sütjük. Langyosra hűtjük (vagy olívaolajos pácban a hűtőben tartjuk). Tálaláskor egy tálon elrendezzük a sült padlizsánkarikákat és a felszeletelt paradicsomot. Gazdagon meglocsoljuk a tonhalmártással, a tetejére zöldfűszereket (bazsalikom, petrezselyem, kapor), reszelt citromhéjat és pácolt, pink hagymát szórunk. Utóbbihoz a felszeletelt hagymára fehérborecetet, sót és porcukrot szórunk, majd alaposan összeforgatjuk, és állni hagyjuk legalább egy órát. Ezalatt a hagyma gyönyörű rózsaszín árnyalatra vált. Hűtőben egy hétig eláll.

(Visited 1 954 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük