Diós, sült paprikás padlizsánkrém

Bár padlizsán szinte egész évben kapható, az igazi szezonja ilyenkor, augusztus végén, szeptember elején üt be. Néhány éve pedig, amióta extra zöldségekkel is kísérleteznek a szeretett termelőink, egész változatos lett a padlizsán-paletta, az apró, cirmos változattól, a kerek hófehéren át, a japán típusú, hosszúkás, vékony padlizsánig minden kapható. A Fény utcai piacon a Bálint-kertnél, a Lehelen a Színek Kertjénél, vagy a Várhegyi kertészetnél. Ilyenkor aztán körbeutazhatjuk a világot a konyhánkban a jobbnál jobb padlizsánreceptekkel. Elugrunk Grúziába, ahol korianderes, fokhagymás diókrémmel töltik, továbbrepülünk Tel Aviv-ba, ahol minden utcasarkon megkóstolhatjuk, a világ legfinomabb szendvicsét, a sült padlizsánnal, tahinivel és mangóchutney-val töltött pitát. Marokkóban megismerkedünk a paradicsomos, paprikás fűszeres langyos salátával, a zaalouk-kal, Iránban a marhahússal és felesborsóval lassan párolt raguval, Törökországban csak kapkodjuk a fejünket, mert többszáz féle módon készítik a padlizsánt. Olaszországban is nehéz kedvencet választani, az ember tobzódik a pasta alla Norma (paradicsomos spaghetti sült padlizsánnal és ricotta salata sajttal), a caponata és a parmigiana között. A távol-keleti konyha is változatosan használja, és általában igen karakteres, szójás, szezámos, chilis öntetekkel ruházza fel. A most kapható padlizsánokból még a mezei padlizsánkrém is más lesz, mivel az állaga ilyenkor klasszisokkal jobb. A krém teltebb, intenzívebb, édesebb lesz. Az alábbi padlizsánkrémben két világ találkozik: a hagyományos, alap padlizsánkrém (sült padlizsán, olaj, citrom, fokhagyma, pici hagyma) és a muhammara, a híres szír, diós sült paprikás krém. Találkozásuk sorsszerű és hosszútávú.

Diós, sült paprikás padlizsánkrém
Hozzávalók (4-6 adag)

50 dkg padlizsán (2 közepes)
5 kápia paprika, megsütve, lehéjazva
5 dkg dió, durvára vágva
1/2 citrom leve
2 gerezd fokhagyma
0,5 dl olívaolaj
1 teáskanál őrölt római kömény
3 evőkanál gránátalmaszirup (vagy sűrű balzsamecet)
só, bors

A sütőt előmelegítjük 200C fokra. A padlizsánokat hústűvel néhány helyen megszurkáljuk, majd egészben, kb. 50 perc alatt megsütjük. Húsát kikaparjuk, szűrőedénybe (vagy szűrőbe) tesszük, és kb. 10 percig lecsepegtetjük, hogy minél több nedvesség távozzon belőle. A kápiapaprikát (vagy kaliforniai paprikát, ezt jóval könnyebb pucolni) sütőlapra tesszük, majd grillfokozaton, oldalanként kb. 12 percig sütjük, amíg a héja szenesre feketedik. Meghámozzuk. Turmixgépbe tesszük a sült padlizsánt, a meghámozott sült paprikát, hozzáadjuk a diót, fokhagymát, citromlevet, római köményt, olívaolajat és gránátalmaszirupot. Simára pürésítjük. Zöldségekkel, mártogatónak, vagy szendvicskrémnek adjuk. A hűtőben napokig eláll.

(Visited 711 times, 6 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük