Szuper nyári gasztroprogram: Chinatown Terasz Street Food Market – kóstolási tippekkel

Egy ideje rendszeresen megfordulok a kőbányai kínai negyedben, és nagyon örülök neki, hogy az évek során Budapestnek is kialakult egy igazi, egész komoly „Chinatown-ja”. Nem egy londoni, vagy san francisco-i sűrűség és látvány jellemzi, bár utóbbira vannak jövőbeni törekvések. Az esetek többségében úticélom a DunaPanda szupermarket, ahol imádok nézelődni és bevásárolni (amiért kijárok: friss, házi ramen tészta, friss tésztabatyu lapok, ázsiai zöldek, különféle szószok, chiliolajok stb. Ha valaki gőzölő edényt, vagy elektromos rizsfőzőt szeretne venni, annak is ezt ajánlom). A negyedben található éttermek közül is kipróbáltam már jónéhányat, a nyaranta működő evőpiac, a Chinatown Terasz Street Food Market azonban eddig még kimaradt, pedig ez a nyolcadik évük.

Az általános kíváncsiságon túl az érdeklődésem felkeltésében idén hatalmas szerepet játszott a Chinatown Budapest Facebook oldala, ami toronymagasan kiemelkedik a hazai közösségi oldalak mezőnyéből, és kiváló példája annak, hogy valódi tartalommal milyen magas minőségű, érdemi kommunikációt lehet folytatni. Érdekes, hasznos, számomra nagyon szimpatikus, nívós hangnemben és stílusban van megírva, rengeteg praktikus információt – útmutatókat, térképeket – és gasztrokulturális hátteret osztanak meg, és ezzel szinte mindig azonnal kedvet csinálnak egy-egy helyhez, vagy ételhez. Ennek köszönhetően az is furdalta a kíváncsiságomat, hogy vajon ki áll az oldal mögött, így jutottam el Henry-hez és Ann-hez, a Monori Center két szuperkedves projekt menedzseréhez, akik a negyed népszerűsítésén, és a FB oldalán dolgoznak. És akik voltak olyan kedvesek, hogy azonnal igent mondtak, amikor megkértem őket, hogy kalauzoljanak el egy kicsit az evőpiacon – mik a legautentikusabb és legnépszerűbb fogások, hogyan érdemes rendelni, stb. Persze, profi kalauzolás nélkül is abszolút élvezhető a piac, itt nyugodtan meg lehet kérdezni másoktól, hogy mit esznek, ha olyat látunk az asztalukon, de a szemmel láthatóan tapasztalt piacvendégek és a kínai társaságok is szívesen segítenek. Azért, mivel összességében –főleg evőpiachoz képest –nem olcsók az ételek, még jobb, ha akad egy kis segítség a kóstoláshoz.

A Chinatown Budapest oldalán számos segítség van, kiindulásnak pl. kiváló az ő top 10 listájuk, hogy miket ajánlanak, de nagyon jók az egyes regionális ételstílusokról, elkészítési módokról, vagy konkrét ételekről szóló posztok is.

Ann és Henry segítségével tehát standról standra végigjártuk a piacot, rengeteg féle ételt megkóstoltunk, ezek alapján alább jöjjön először az én személyes hatos toplistám –ezek azok az ételek, amik a legjobban tetszettek, és amikért bármikor szívesen vissza fogok menni:

1. A 8-as stand, az idén újonc Xi Jou Ji étterem ízei nyűgöztek le leginkább, itt rögtön három kedvenc is lett:
-hideg pacalsaláta szezámos öntettel
-vékonyra szeletelt vese chilis, szezámos, korianderes szósszal
-hideg tésztasaláta, ami egy vastagabb, csúszós-rágós, mungóbabkeményítőből készülő üvegtésztából, zöldségekből, fafülgombából és egy szenzációs, fűszeres öntetből áll. Mung bean jelly salad /liangfen néven szerepel a táblán –ezt magunktól nem biztos, hogy rendeltük volna, de ez Ann kedvence, és milyen jó, hogy megismertette velünk is!


2. Csirkeláb dim sum (ötfűszeres, szójaszószos ragu) és chilis, római köményes grillnyársak az 1-es standnál /Wan Hao (több alkalommal, többfélét kóstoltunk, a bárány elmaradhatatlan és kiváló, de szerettük a „fish tofu” nyársat is ( a képen).

3. Jianbing a 7-es standnál – ez a stand kizárólag jianbing-et, az egyik legnépszerűbb kínai street food-ot árul. A palacsinta tésztája általában vegyesen, búzalisztből, és valamilyen más gabona lisztjéből készül (pl. cirok, mungóbab), és rendelésre sütik, különböző sós, csípős töltelékekkel, frissen, melegen, azonnal ajánlott fogyasztani.

Most pedig jöjjön standonkénti bontásban, hogy melyik helynek mi a specialitása, hangulat, létszám és ízlés szerint érdemes többféle ételt megkóstolni, hogy aztán mindenki kiválaszthassa a kedvencét.

1-es stand: Wan Hao étterem
Ez az legnagyobb étterem a negyedben (ugyanebben az udvarban található az evőpiac is), felső szintjén karaoke termekkel. Specialitása a dim sum és a pekingi kacsa.
A piacon ezt érdemes itt kóstolni: chilis, római köményes bárányhúsos nyárs, tésztabatyuk (xia long bao, az a bizonyos leveses batyu, bambuszpárolóan érkezik), ötfűszeres csirkelábragu.

2-es stand – Hehe étterem
Kínaiul a kiejtése („chö”) harmóniát jelent. Specialitása a kézzel húzott tészta marhahúslevessel, valamint az egészben grillezett hal (utóbbi 5-6 személyes adag.) A 3-as stand ugyanehhez a tulajdonoshoz tartozik.

3A- stand – Milky Way
Ez valójában a négyes stand, de a négyes szám hangzása a kínai nyelvben azonos a halál szó hangzásával, ezért minden helyzetben kerülik. A Milky Way a kínai negyed egyik legrégebbi és legnagyobb étterme, elsősorban üzletemberek a vendégei, így a többi helynél egyel elegánsabb, formálisabb. Specialitása a seafood, de a piacon a vaslapon sült marhát is ajánlja Henry.

5-ös stand – R&D
A desszertes stand, édességekkel, bubble teával, hidegen áztatott teákkal. A többi étteremmel ellentétben nekik nincs saját helyük a kínai negyedben, viszont a DunaPanda cukrászrészlegén az ő süteményeikkel találkozhatunk, ill. a belvárosban már két helyszínt nyitottak.

6-os stand – Spicy Fish
Talán a Chinatown legismertebb étterme, már a Corvin-negyedben is nyitottak második helyszínt. Ikonikus, névadó ételük a sistergő, brutálcsípős olajban úszó egész hal, vagy halfilé, de sokan szeretik náluk is a belsőségeket. Itt nagyon szemeztem egy wok-os karfiollal, amit folyamatosan melegített, látványos, füles serpenyőben, ún. ganguo-ban tálalnak, meglepetésemre ez nem volt elég csípős/fűszeres, legközelebb rendeléskor csípősen kérem.

7-es stand – Hi Bing étterem
Jianbing palacsinta stand, érdemes nézni, ahogy készül. (Ha nem csípőset kérünk, akkor gyerekbarát).

8-as stand – Xi Jou Ji étterem
Dongbei konyha Kína észak-keleti részéről. „Kína észak-keleti régiója Oroszországgal, Mongóliával és Koreával határos, mind a helyi kultúrára mind a helyi ételekre nagy hatással voltak ezek az országok”. A nyolc stand közül számomra a legkiemelkedőbb, itt kóstoltuk a legtöbbféle ételt, és szinte minden tetszett. A saját toplistámban említett pacal, vese és az üvegtészta saláta voltak a top kedvencek, de a hely egyik büszkesége a régióból származó, édes-savanyú sertéshús, ami itt vékonyra szeletelt, bundázott sertésszűzből készül, rizsecetes, gyömbéres, édes öntettel, a társaság kevésbé kalandvágyó tagjai számára ez egy jó választás lehet. A Jegenye utcában van az étterem állandó helyszíne, ide biztos, hogy el fogok menni.

+1: szinte minden standnál láthattok majd szójababot és főtt földimogyorót, ezt snack-nek szokták rendelni

+2: étlapon nem is feltétlenül szerepel, de mindegyik stand készít szezonális zöldséget – fokhagymás párolt spenótot, pak choit, brokkolit, most éppen a vízispenót (morning glory) szezonja tart – zöld, spenótszerű levél, hosszú, üreges szárral. Amint kihozzák, érdemes frissen elfogyasztani, mert kb. 15 perc után szürkés, feketés lesz.

+3: ezekhez az ételekhez leginkább sör illik, de nekem pl. nagyon kellemes volt az 5-ös standnál kapható hidegen áztatott (cukormentes) tea (oolong, jázmin, vagy kamilla).

Néhány praktikus tanács:

A piac minden nap 17h-23h között tart nyitva, nagyobb tömeg f8-8 után van, preferencia szerint érdemes időzíteni. Korábban még kevesebben vannak, átláthatóbb és gyorsabb, később bulisabb hangulatú. A tavalyihoz képest idén sok asztalt kivettek, hogy tartani lehessen a távolságot. Augusztus végéig mindenképpen nyitva van, a későbbi nyitvatartásról akkor adnak majd hírt.

Érdemes többen érkezni, hogy sokféle ételből tudjon az ember kóstolni, szerintem a 4-6 fő az ideális. De sokan jönnek kettesben, és úgy is remekül lehet válogatni. Ha egész nagy, 10-20 fős csapat menne, pl. alkalomra, akkor lehet előre asztalt foglalni.

Rendelés menete: a piacon (fedett, tehát esőben is simán lehet menni) számozott asztalok vannak. Az ember a különböző standoknál megrendelni az ételeket, kifizeti, bemondja az asztalszámot, és kihozzák.

Kulináris értelemben azok lesznek itt a legelégedettebbek, akik nyitottak az új, erős ízekre, állagokra, kalandvágyóak és szeretik a belsőségeket, cupákokat, stb., egyértelműen ezek itt a legfinomabbak. De ez senkit ne tántorítson el, aki nem lelkesedik ezekért, és ne hezitáljon olyan társasággal menni, akik között akadnak konzervatívabb ízlésűek, ugyanis a kb. 80-100 étel között rengeteg olyan is megtalálható, ami nekik tetszeni fog. Nekik, vagy gyerekeknek pl. a következő fogások jó választás lehetnek: gőzölt, sült tésztabatyuk, pirított, sült tészták, jianbing palacsinta, vaslapon sült csirke/marha, édes-savanyú sertéshús.

A csípősség szintjét ízléstől és tűrésküszöbtől függően rendelésnél érdemes lehet jelezni.

Ha marad étel, ahhoz kérhetünk elviteles dobozt.

Ételérzékenységek – összesen 80-100 féle ételt kínál a nyolc stand, tehát biztos, hogy mindenki talál olyat, amit szívesen eszik és/vagy ehet. Vegák, laktózérzékenyek problémamentesen, vegánok már nehezebben, de nem lehetetlenül. A Chinatown Budapest fb oldalán még olyan kis feliratokat is terveztek, amik azt jelzik, ha valaki nem eszik pl.koriandert, vagy csípősen, így ezeket csak fel kell mutatni telefonon az árusoknak.

Jó szórakozást!

(Visited 7 115 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük