Szuperegyszerű, lisztmentes joghurttorta, kamillás sárgabarackkal

A világ híres sajt- és túrótortáiról külön kulináris atlaszt lehetne kiadni, annyi féle változatuk létezik. Nyilvánvalóan az egész világot meghódító, New York-i sajttorta lenne a címlapon, amely nélkül ma már szinte elképzelhetetlen egy modern cukrászda, vagy kávézó étlapja. Nem véletlenül, hiszen nem csak finom és látványos (ráadásul készítése sem igényel különösebben nagy szakértelmet), de örökös közönségkedvenc is. Biztos dobogós helyet kapna az utóbbi években ismertté vált baszk sajttorta (itthon a kiváló Arán Bakery-ben kóstolható a legjobb változata), vagy a kultikus japán verzió, amely elsősorban habos állagáról ismert (Tetsushi Mizokami japán cukrász nevéhez fűződik, aki harminc évvel ezelőtt, Fukuoka-ban nyitotta első üzletét, ma pedig már világszerte többtucat országban árulja szuflé-szerű süteményét). Aztán ott vannak a jó kis kelet-közép-európai, német, lengyel, vagy orosz túrótorták – mind egy kicsit más, ami pedig összeköti őket, az a krémes állag, és a fő alkotóelem, a krémsajt, túrófélék, vagy éppen joghurt. Az alábbi, sűrű, joghurtos tortát a török konyha ihlette, mellette szól, hogy lisztmentes, valamint, hogy szuperegyszerű elkészíteni. Bármilyen szezonális gyümölcsöt adhatunk mellé, például az alábbi szirupos, sült sárgabarackot. Barackkal idén nem állunk jól, ezzel a módszerrel kicsit rásegíthetünk, hogy zamatos, csodás íze legyen annak a pár szemnek, amihez hozzájutunk. Zárt dobozban pár napig eláll a hűtőben, és kiváló fagylaltok, piskóták, rizskoch, vagy a világ bármelyik túrótortája mellé.

Szuperegyszerű, lisztmentes joghurttorta, kamillás sárgabarackkal
Hozzávalók (8-10 szelet)

Joghurttorta
4 tojás, szétválasztva
100+20 g finomítatlan nádcukor
½ kk só
500 g sűrű görög joghurt
50 g étkezési keményítő
1 citrom reszelt héja
½ citrom leve

Kamillás sárgabarack
8 szem érett, de nem túl puha sárgabarack
1,5 dl víz
5 dkg nádcukor, vagy nyírfacukor
3 evőkanál citromlé
3 evőkanál szárított kamilla

Joghurttorta: A sütőt előmelegítjük 180C fokra (aulul/felül mód). Egy keverőtálba tesszük a négy tojássárgáját és 10 dkg cukrot, majd elektromos kézi keverővel fehéredésig keverjük. Hozzáadjuk a sót, majd a görög joghurtot, végül az étkezési keményítőt és a citrom reszelt héját és levét, simára keverjük. A habverő karját elmossuk, megszárítjuk, majd habbá verjük a négy tojásfehérjét. A hab egyharmadát gyorsan, határozott mozdulatokkal a joghurtos masszába keverjük, a kétharmadát már óvatosan forgatjuk a habhoz, hogy ne törjük. Kiolajozott, 23 cm átmérőjű tortaformába öntjük, és 35-40 percig, tűpróbáig sütjük. A torta magasra el fog emelkedni, mint egy szuflé, de hűlés során összeesik. Könnyebb szeletelni, ha teljesen lehűtjük, akár előző nap elkészíthetjük. Mellé szezonális gyümölcsöket adunk, például az alábbi sárgabarackot.

A sárgabarackokat (héjastul) elfelezzük, kimagozzuk. A cukrot és a vizet kis lábasban összeforraljuk, hozzáadjuk a vanília kikapart magját és a citromlevet. Néhány percig erős lángon főzzük, amíg kissé besűrűsödik. Egy hőálló tálba öntjük a szirupot, a sárgabarackokat vágott felükkel lefelé belehelyezzük. 10 percig sütjük. A barackokat megfordítjuk, meglocsoljuk a sziruppal és így is 10 percet sütjük. (Figyeljünk a sütési időre, a barack puhuljon meg, de tartsa meg formáját, ez az érettségi fokától is függ). Lehűtjük, szobahőmérsékleten, vagy hidegen tálaljuk fagylalat, fehércsokimousse, túróhab, müzli, stb. mellé. Hűtőben 3-4 napig eláll.

(Visited 4 925 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

One comment

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük